ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

A Chance For Children with shinny smiles

 


A Chance For Children with shinny smiles

Μαρκόπουλο Ωρωπού 24/5/2024. Σήμερα εγώ με την συμφοιτήτρια μου την Ευτυχία Σοφικίτη μαζευτήκαμε παρέα με τους μικρούς μας φίλους και τους διδάξαμε το παραμύθι «Μία ευκαιρία στα παιδιά». Ήταν πραγματικά μια φανταστική και συναρπαστική εμπειρία. 

Προσωπικά, παρόλο που έχω ξανά μιλήσει σε μικρά παιδιά για ιστορίες και άλλα παραμύθια, αυτή η φορά ήταν μοναδική. Ήρεμα και ωραία χωρίς να μας ζορίσουν καθόλου καθόντουσαν οκλαδόν στα πόδια τους περιμένοντας με ανυπομονησία να αρχίσει η διήγηση του παραμυθιού. Κοιτώντας τα πρόσωπά τους την ώρα της διήγησης, έβλεπα την προσήλωση και την αθωότητα μες’ στα φωτεινά τους μάτια και σκεφτόμουν τις διαφορές που έχουμε εμείς  οι ενήλικες με τα παιδιά. Μου έκαναν εντύπωση οι αντιδράσεις τους όταν ο Αγαπητός δεχόταν την απόρριψη από τους άλλους και με έκανε να σκεφτώ και να αναρωτηθώ πώς εκφράζουν συμπόνια και αγάπη για ένα παιδί, πρωταγωνιστή παραμυθιού, για τον οποίο πρώτη φορά άκουσαν. Έτσι ύστερα από λίγη προσωπική σκέψη κατέληξα και συνειδητοποίησα ότι, η διαδικασία αφήγησης ενός παραμυθιού σε μικρά παιδιά είναι σπουδαία τόσο από την μεριά του δασκάλου όσο και από την μεριά του παιδιού. Τα παραμύθια έχουν δύναμη να «μιλήσουν» και να επικοινωνήσουν με τα παιδιά δίνοντας τους εφόδια, γνώσεις και ερεθίσματα. Επιπλέον, ευαισθητοποιούν τους ενήλικες και για μερικά λεπτά τους ταξιδεύουν σε ένα κόσμο παιδικό και μαγικό. Συνοψίζοντας, η συνάντηση μας αυτή με τα παιδιά μας προσέφερε  ακριβώς όσα, αν όχι ακόμα περισσότερα, από όσα δώσαμε. Μας θύμισε δικές μας αναμνήσεις, και μας χάρισε χαμόγελα γεμάτα φως. 



Η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) είναι μέλος των International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe και Mediterranean Lifesaving Confederation. Στη διδασκαλία χρησιμοποιήθηκε εκπαιδευτικό υλικό της ΕΑΝΕ στο πλαίσιο του project "Safe Greece" με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. Εικόνες: Ευτυχία Σοφικίτη.