ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Α Chance For Children of 9th Ilioupolis School

 


Α Chance For Children of 9th Ilioupolis School

Αθήνα 03.06.2024. Το Πρόγραμμα «Μια Ευκαιρία Στα Παιδιά» διδάχθηκε σε νεαρούς μαθητές της Δ τάξης του 9ου δημοτικού σχολείου Ηλιούπολης.

Με την είσοδό μου στη ΣΕΦΑΑ ήξερα ότι ήθελα να ασχοληθώ με την ναυαγοσωστική. Την επέλεξα ως μάθημα στο εαρινό εξάμηνο του 2024. Μέσα από τα μαθήματα, γέμισα γνώση και εμπειρίες. Μου δόθηκε η ευκαιρία να μάθω το εκπαιδευτικό παραμύθι και να το παρουσιάσω σε μαθητές του 9ου δημοτικού Ηλιούπολης με τον συμφοιτητή μου Χρήστο Νικόλα. Ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία και για τους δυο μας που μας επέτρεψε να μοιραστούμε τις γνώσεις μας και μας γέμισε ενθουσιασμό. Όταν μπήκαμε στην τάξη είχα λίγο άγχος. Συστηθήκαμε και αναφέραμε τον λόγο της επίσκεψής μας. Μετά αρχίσαμε την αφήγηση. Εκεί χαλάρωσα αφού διαπίστωσα ότι οι μαθητές ενδιαφέρονταν και παρακολουθούσαν με προσήλωση. 

                                                                          

Την αφήγηση είχαμε προγραμματίσει να την πραγματοποιήσουμε με προτζέκτορα, ωστόσο με την άφιξή μας πληροφορηθήκαμε ότι έγινε διακοπή ρεύματος. Ο συμφοιτητής μου πήγε σε βιβλιοπωλείο και εκτύπωσε το παραμύθι. Παράλληλα με την αφήγηση δείχναμε εικόνες προκειμένου να κινητοποιήσουμε τα παιδιά και προχωρήσαμε στα παιχνίδια. Επιλέξαμε ερωτήσεις σχετικά με την πλοκή του κειμένου όπου διάλεγαν την σωστή πρόταση, οι προσωπικές ερωτήσεις για τους χαρακτήρες του κειμένου, η ανθρώπινη αλυσίδα διάσωσης και η αλυσίδα επιβίωσης από πνιγμό. Με την τελευταία κινητοποιήθηκαν ιδιαίτερα, αφού τους διδάξαμε τι πρέπει να κάνουν και πώς να αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστάσεις, μαζί με επιπρόσθετα μέτρα ασφάλειας που πρέπει να τηρούν, μας είπαν για την δικιά τους δραστηριότητα στην θάλασσα και τι από αυτά ξέρουν και τηρούν. Τέλος έκατσαν σε κύκλο γύρω από ένα χαρτόνι και έγραψαν όποια μέτρα ασφαλείας θυμόντουσαν. Όταν έφτασε η ώρα να φύγουμε, τα κορίτσια της τάξης με αγκάλιασαν. «Θα ξανάρθετε;», με ρώτησαν όλο ενθουσιασμό.


Η εμπειρία μας έκανε να αγαπήσουμε περισσότερο το μάθημα και επέτρεψε να εξετάσουμε την αλληλεπίδρασή μας με τα παιδιά, την μεταδοτικότητά μας και να πάρουμε μια γεύση από την εργασία σε σχολείο μιας και είναι μια επιλογή μας για επαγγελματική αποκατάσταση. Φεύγοντας και παρατηρώντας τα χαμογελαστά πρόσωπά τους, διαπίστωσα ότι είχαν ευχαριστηθεί την διδασκαλία και ήμουν σίγουρη πως ο στόχος μας για την επιμόρφωσή τους είχε επιτευχθεί.

Η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) είναι μέλος των International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe και Mediterranean Lifesaving Confederation. Στη διδασκαλία χρησιμοποιήθηκε εκπαιδευτικό υλικό της ΕΑΝΕ στο πλαίσιο του project "Safe Greece" με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. Εικόνες: Χρήστος Νικόλας.