ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προφήτεψε επιτυχίες και επιβεβαιώθηκε!


Προφήτεψε επιτυχίες και επιβεβαιώθηκε!

του Στάθη Αβραμίδη

Έπειτα από πολλές παγκόσμιες διακρίσεις στην Τ/Κ με τις οποίες τίμησε την Ελλάδα, η συμμετοχή στο Μεσογειακό Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής, δεν αποτελούσε υποχρέωση ή καθήκον για την Κατερίνα Μανιάτη. Ο Στάθης Αβραμίδης ζήτησε από τον προπονητή της, Πέτρο Χαϊδάρη, να του προτείνει αθλητές για να ενισχύσουν την Εθνική Ομάδα που υπολείπονταν σε μέλη. Ο Πέτρος πρότεινε 4 αθλητές και επιλέχθηκαν οι 3 (Χρήστος Μπόνιας, Γιάννης Ιωακειμίδης, Κατερίνα Μανιάτη), με λαμπρό αθλητικό βιογραφικό. Τα υπόλοιπα όπως λένε, είναι Ιστορία.

 

Προπονήσεις

Παρά τις φοιτητικές υποχρεώσεις στην Ιατρική Σχολή, η Κατερίνα δέχθηκε να συμμετάσχει στην εκπροσώπηση της Ελλάδος. Με λίγες προπονήσεις κατανόησε τους αγωνιστικούς κανονισμούς. Ήταν ευγενική, πρόθυμη και γλυκομίλητη στις προπονήσεις. Στο αεροδρόμιο έκανε μια προφητική δήλωση: «Έχουμε προπονηθεί πάρα πολύ σκληρά για αυτούς τους αγώνες, είμαστε έτοιμοι να δείξουμε τι αξίζουμε και να φέρουμε πάρα πολλά μετάλλια για την χώρα μας!»


 

4x50μ Σκυταλοδρομία Κολύμβησης με Εμπόδια

Η πρώτη σκυταλοδρομία που οι Ελληνίδες δοκιμάστηκαν και κατέλαβαν θέση το βάθρο. «Καλή αρχή», σκεφτήκαμε όλοι με υπερηφάνεια. Τόσο στην κούρσα όσο και στην απονομή για το ασημένιο μετάλλιο, η Κατερίνα και οι συναθλήτριες της (Εβελίνα Κοκκίνου, Ιωάννα Σπανάκη, Ειρήνη Ντόλου), επέδειξαν παροιμιώδη σεμνότητα.


100μ Μεταφορά Ανδρεικέλου με Πέδιλα

Με την κόρνα του αφέτη, η Κατερίνα βούτηξε και εξαφανίστηκε από την επιφάνεια του νερού. Τα πνευμόνια της ήταν καλά γυμνασμένα από την Τ/Κ και το πρώτο μισό της κούρσας ήταν αυτό που ξέρει να κάνει καλά. Ανέσυρε εύκολα το ανδρείκελο από τον πυθμένα και το μετέφερε για τα επόμενα 50μ. Η κατάκτηση της 2ης θέσης, καλωσορίστηκε με χαρά από όλη την ομάδα. Στην απονομή, ήταν μετρημένη. Ένα σεμνό χαμόγελο μαρτυρούσε την προσωπική της ικανοποίηση. Είχε συνεισφέρει στην εκπλήρωση του ονείρου. Ή καλύτερα, σε αυτό που ίσως μείνει στην ιστορία ως η φωτεινότερη στιγμή της Ελλάδας!

 


100μ Manikin Lifesaver Medley

Σε αυτό το αγώνισμα, η Κατερίνα έμεινε αρκετά πίσω από τις ξένες αθλήτριες. Η έλλειψη προπονήσεων στο κούμπωμα του ανδρεικέλου, ήταν εμφανής και της στέρησε πολύτιμα δευτερόλεπτα. Ήταν όμως μια σημαντική εμπειρία.

 


4x50μ Μικτή Σκυταλοδρομία

Εκκίνηση. Η Άννα Διαγγελάκη εκτινάσσεται σαν ελατήριο από τον βατήρα για το πρώτο πενηντάρι ελεύθερο. Μόλις ακουμπάει τον τοίχο, η Κατερίνα κάνει αυτό που ξέρει άψογα: 50μ άπνοιας. Η Ελληνίδα Νηρηίδα, χάνεται από την επιφάνεια του νερού. Συνειδητοποιούμε την προσφορά της, όταν ακουμπάει τοίχο για να φύγει με το σωσίβιο η Ντόλου. Η Ειρήνη μεταβιβάζει καλά το σωσίβιο στην Κοκκίνου, που έχει προπονηθεί καλά από τον Μιχάλη Γλυνάτση. Παρόλο που τα κορίτσια δεν είχαν συναντηθεί όλες σε ούτε μία προπόνηση, τα κατάφεραν. Ασημένιες Μεσογειονίκες!

 


Επίλογος

Η Κατερίνα άφησε το προσωπικό της αποτύπωμα στην Ελληνική αποστολή, όπως κανένα από τα 16 μέλη της Εθνικής Ελλάδος. Από την πρώτη έως την τελευταία ημέρα, υπήρξε ξεχωριστή. Το επιτυχημένο αθλητικό της υπόβαθρο, ήταν τέτοιο που ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την συμμετοχή της σε 6 αγωνίσματα (2 ατομικά, 4 σκυταλοδρομίες). Τελικά συμμετείχε σε 3 αποσπώντας ισάριθμα μετάλλια. Η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος την ευχαριστεί για την βαθμολογική και την άυλη συμβολή της. Όπως είπε ο Steve Jobs στην διάσημη ομιλία του στο Standford University, «δεν μπορούμε να ενώσουμε τις κουκίδες κοιτώντας μπροστά, παρά μόνο πίσω. Πρέπει να έχουμε πίστη ότι με κάποιο τρόπο οι κουκίδες θα συνδεθούν στο μέλλον.» Πράγματι. Η προφητική της δήλωση στο αεροδρόμιο, επαληθεύτηκε και η Κατερίνα τίμησε την Ελλάδα! Εικόνες: ΕΑΝΕ.