ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διαβούλευση Τροποποίησης Π.Δ. 31/2018 Ναυαγοσωστικής

Διαβούλευση Τροποποίησης Π.Δ. 31/2018 Ναυαγοσωστικής

Αναρτήθηκε ιστολόγιο με άτυπη διαβούλευση για την τροποποίηση του Π.Δ. 31/2018.  Πάρε θέση για την ασφάλεια και τα επαγγελματικά σου δικαιώματα. Αν δεν το κάνεις εσύ, θα το κάνουν οι άλλοι για σένα. Περισσότερα.



Ελληνίδες-Έλληνες
Οι τραυματισμοί στο νερό με αιχμή του δόρατος τον πνιγμό, αποτελούν ένα υπαρκτό και έντονα υποτιμημένο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Η Ελλάδα κατατάσσεται 6η στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 κρατών-μελών και 39η σε 116 χώρες σε θανατηφόρους πνιγμούς. Σε κάποιες ηλικιακές ομάδες γυναικών, καταλαμβάνει την 8η και 11η θέση μεταξύ 116 χωρών (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας 2014). Σε κάθε θανατηφόρο αντιστοιχούν πολλαπλάσιοι μη θανατηφόροι που μπορεί να οδηγήσουν σε νευρολογικές βλάβες [περισσότερα].

Θεμελιώδης πυλώνας για την προληπτική αποτροπή του προβλήματος, είναι μια ισχυρή ναυαγοσωστική νομοθεσία βασισμένη σε σύγχρονες διεθνείς πρακτικές, σε επιστημονικά τεκμηριωμένη βιβλιογραφία και όχι στον εμπειρισμό. Απαραίτητα συστατικά της, είναι η πρόβλεψη ρυθμίσεων σχετικών με το περιεχόμενο της εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίων, το έμψυχο δυναμικό (διευθυντές, εκπαιδευτές, ναυαγοσώστες, κτλ), τις προϋποθέσεις ίδρυσης, λειτουργίας και επιθεώρησης των σχολών ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης και των αντίστοιχων παράκτιων λουτρικών εγκαταστάσεων.

Το Π.Δ. 31/2018, τέθηκε σε ισχύ πριν την έλευση του καλοκαιριού του 2018. Αποτελεί προϊόν μιας ισχνής διαβούλευσης που δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με επιστολή της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας, "κατά την κατάρτιση του π.δ., ελήφθησαν υπ’ όψιν και ενσωματώθηκαν, στο μέτρο του δυνατού, οι απόψεις της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΣΝΕ), της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Υγείας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος" (αρ. πρωτ. 133.3/66133/7-9-2018). H διατύπωση "στο μέτρο του δυνατού" κρίνεται εκ του αποτελέσματος αδικαιολόγητα ανεπαρκής όταν οδηγεί σε απώλεια ζωών και  επαγγελματικό-επιστημονικό μεσαίωνα όσους καλούνται να τις προστατέψουν. Ένας ουσιαστικός δημόσιος διάλογος θα έπρεπε να έχει συμπεριλάβει και τις απόψεις πλήθους άλλων κοινωνικών εταίρων. Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από επιστολή που εστάλη στην Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας στις 30.10.2017 (πριν δηλαδή τεθεί σε ισχύ το Π.Δ. 31/2018), ούτε καν οι μισές αναγνωρισμένες σχολές ναυαγοσωστικής (εντός και εκτός ΕΣΝΕ) δεν ήταν ενήμερες για το περιεχόμενο του προσχεδίου του Π.Δ. Ομοίως, ελλείψει δημόσιας διαβούλευσης, δεν δόθηκε η ευκαιρία να ακουστούν οι απόψεις των χιλιάδων πιστοποιημένων Ελλήνων ναυαγοσωστών, των χιλιάδων πτυχιούχων ΤΕΦΑΑ, και σημαντικών φορέων που υπηρετούν την ναυαγοσωστική, την ασφάλεια στο νερό και την δημόσια υγεία (Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Ελληνική Ομοσπονδία Υποβρύχιας Δραστηριότητας, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, ΚΕΕΛΠΝΟ, Ενώσεις, σωματεία, ΜΚΟ, Τομείς Υγρού Στίβου όλων των ΤΕΦΑΑ της Ελλάδας, κτλ). Έτσι, η κατάθεση εισηγήσεων και η διαβούλευση δεν ήταν ούτε γόνιμη ούτε ευρεία.

Αυτή η συρρίκνωση της πολυφωνίας σε ένα ασφυκτικά περιορισμένο κύκλο διαβουλευομένων από πλευράς ναυαγοσωστικής, φανέρωσε σύντομα αρνητικές συνέπειες. Πλήθος φωνών επαγγελματιών του χώρου, δημοσιευμάτων στα ΜΜΕ, επίκαιρων ερωτήσεων στην Βουλή και παραπόνων από δήμους και αθλητικές ομοσπονδίες, φανερώνει ότι ορισμένες διατάξεις του Π.Δ. 31/2018 θέτουν σε κίνδυνο την ζωή λουομένων και θίγουν σημαντικά επαγγελματικά δικαιώματα όσων δραστηριοποιούνται γύρω από την ναυαγοσωστική. Συνεπώς, είναι επιτακτική η άμεση επικαιροποίησή του [περισσότερα].

Ενδελεχής σταχυολόγηση του εν ΠΔ 31/2018, φανέρωσε την ύπαρξη 100 διατάξεων που χρήζουν διευκρινήσεων. Πλήθος διατάξεων αντίκεινται στην Ελληνική νομοθεσία, το Ευρωπαϊκό δίκαιο, στις διεθνείς πρακτικές εκπαίδευσης ανάνηψης, πρώτης βοήθειας, και ναυαγοσωστικής διεθνών οργανισμών. Για όλες αυτές τις διατάξεις, η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας από τις 13-4-2018 μέχρι σήμερα, δεν έχει δώσει απαντήσεις [περισσότερα].

Εξαιτίας των παραπάνω δημιούργησα αυτό το ιστολόγιο και προσκαλώ κάθε εμπλεκόμενο σε δημόσια διαβούλευση. Αν δραστηριοποιείσαι γύρω από το νερό με κάποιο τρόπο (αναψυχή, επαγγελματικά, αποκατάσταση, τουρισμό), έχεις κάθε λόγο να αισθάνεσαι ότι η ναυαγοσωστική νομοθεσία πρέπει να σε προστατέψει. Σε προσκαλώ να διαβάσεις και να σχολιάσεις τα άρθρα (γράφοντας "συμφωνώ" ή "διαφωνώ" ή να προτείνεις συγκεκριμένες αλλαγές). Το σύνολο των σχολίων με τα ονοματεπώνυμα και την ιδιότητα όσων συμμετάσχουν (ανώνυμα σχόλια δεν θα γίνονται δεκτά), θα κατατεθούν στη Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και θα δημοσιευτούν στο μηνιαίο e-περιοδικό "Ο Αθλοσώστης", της μοναδικής ελεύθερης, δημοκρατικής και πλουραλιστικής φωνής του ναυαγοσωστικού κλάδου στην Ελλάδα. Ημερομηνία λήξης υποβολής σχολίων: 30 Δεκεμβρίου 2018.

Ελληνίδα-Έλληνα, αισθάνομαι καθήκον να υπηρετήσω τον τομέα της πρόληψης τραυματισμών στο νερό με κάθε δημοκρατικό και πρόσφορο τρόπο. Έχοντας απολέσει 3 συγγενείς στη θάλασσα και δαπανήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου γύρω από το πεδίο της πρόληψης-διάσωσης και φροντίδας, είναι υποχρέωσή μου να αγωνιστώ για να βελτιωθεί κάτι στην πατρίδα μας. Αν αισθάνεσαι ότι οι διατάξεις του Π.Δ. 31/2018 δεν σε βρίσκουν σύμφωνο, πράξε το αυτονόητο.

"Πάρε θέση για την ασφάλεια 
και τα επαγγελματικά σου δικαιώματα.
Αν δεν το κάνεις ΕΣΥ, 
θα το κάνουν ΑΛΛΟΙ για σένα!"

Με εκτίμηση
Στάθης Αβραμίδης, DipEd, BEd, MSc, MPH, PhD
Τιμημένος x 2, International Swimming Hall of Fame