ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι κολυμβητές του ΚΟΠΙ «αγκάλιασαν» την αθλητική ναυαγοσωστική με ζωηρό ενδιαφέρον

 

Οι κολυμβητές του ΚΟΠΙ «αγκάλιασαν» την αθλητική ναυαγοσωστική με ζωηρό ενδιαφέρον

 

Ιλίσια 19.07.2021. Οι 25 κολυμβητές 1-15 ετών του Ποσειδώνα Ιλισίων προπονήθηκαν σε αγωνίσματα αθλητικής ναυαγοσωστικής και απέκτησαν γνώσεις ασφάλειας στο νερό.

Ξεκινήσαμε με ένα 10λεπτο πρόλογο για την ναυαγοσωστική. Τους μιλήσαμε για την κολυμβητική παιδεία και τη σωστή συμπεριφορά στο νερό. Τους μιλήσαμε για αυτοπροστασία, απόκτηση γνώσεων και εμπειριών ώστε να έχουν σωστή συμπεριφορά στην αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων. Τονίσαμε ότι ο ναυαγοσώστης πρέπει πάντα να βρίσκεται στην ακτή, έτοιμος να βοηθήσει σε ότι χρειαστεί. Μαζί του τα παιδιά μαθαίνουν κανόνες για την σωστή συμπεριφορά μέσα στη θάλασσα αλλά και την ακρογιαλιά, με σκοπό να γίνουν προσεκτικοί κολυμβητές που δε φοβούνται αλλά χαίρονται το νερό! Και αν οποιαδήποτε στιγμή παραστεί ανάγκη να μπορέσουν να προσφέρουν βοήθεια στον συνάνθρωπο τους.

Αφού δείξαμε στα παιδιά τον ναυαγοσωστικό εξοπλισμό, ξεκινήσαμε κάνοντας ζέσταμα με ελεύθερες ασκήσεις 10-15 λεπτών. Κατόπιν τα παιδιά φορώντας το ναυαγοσωστικό σωσίβιο έκαναν ελεύθερη κολύμβηση. ‘Επειτα χωρίσαμε τα παιδιά σε 2αδες, κάναμε μάθημα διάσωσης, με το ένα παιδί να παίρνει θέση διασώστη και το άλλο θύματος. Τους είπαμε ότι αυτό που μετράει είναι να αποκτήσουν ναυαγοσωστική παιδεία, ώστε να συμπεριφέρονται με σωστό τρόπο στην επαφή τους με το υδάτινο περιβάλλον. Τα παιδιά σε όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον.




Συνεχίσαμε κάνοντας σκυταλοδρομία με το ναυαγοσωστικό σωσίβιο. Κατόπιν προχωρήσαμε στη διάσωση με το ανδρείκελο και τη μεταφορά του προς την παραλία, δείχνοντας τον τρόπο, πως πρέπει να το πιάσουν. Τους τονίσαμε ότι θα πρέπει να επιδείξουν ψυχραιμία κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, γιατί μπορεί η αντίδραση του ανθρώπου που κινδυνεύει με πνιγμό να τους δυσκολέψει. Προχωρώντας κάναμε ρίψεις σχοινιού, δείξαμε τον τρόπο που ρίχνεις το σχοινί και πως το μαζεύουμε. Στο τέλος του μαθήματος κάναμε εκκίνηση από τον βατήρα με το ναυαγοσωστικό σωσίβιο.

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «αθλητική ναυαγοσωστική» της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ. Ο εξοπλισμός και οι βεβαιώσεις παρακολούθησης, διατίθεται δωρεάν από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation.