ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Μαριάνθη Κάσδαγλη Υποστηρίκτρια της ΕΑΝΕ


 

Η Μαριάνθη Κάσδαγλη Υποστηρίκτρια της ΕΑΝΕ

 

Αθήνα 22.09.2021. Η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδας κατατάσσει την Μαριάνθη Κάσδαγλή με ιδιαίτερη χαρά στους Υποστηρικτές του αθλήματος που σώζει ζωές.

Η Μαριάνθη Κάσδαγλη δήλωσε για την ένταξή της: «Το νερό παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή μου. Στον αθλητισμό, με το τηλεπαιχνίδι που με έκανε ευρύτερα γνωστή και στον επαγγελματικό τομέα ως ναυαγοσώστρια και υποπλοίαρχος. Η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος παντρεύει αυτά τα στοιχεία: νερό, διάσωση, παιχνίδι και επάγγελμα, για να προστατέψει τους ανθρώπους από τραυματισμούς. Υποστηρίζω με χαρά το σπίτι της αθλητικής ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα και το άθλημα που σώζει ζωές

H Μαριανθη Κάσδαγλη κατάγεται από την Θεσσαλονίκη και την Κρήτη. Είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας βιοπαλαιστών. Ειναι Υποπλοιαρχος Εμπορικού Ναυτικού με μεταπτυχιακή επιμόρφωση στα ναυτιλιακά, πιστοποιημένη και επαγγελματίας ναυαγοσώστρια πισίνας και θάλασσας, πρωταθλήτρια Ελλάδος στην κολύμβηση με συμμετοχές σε κλιμάκια εθνικής ομάδας και διεθνείς αγώνες και τιμημένη για τις αθλητικές της επιδόσεις.


Είναι πιστοποιημένη δασκάλα εσωτερικής δυναμικής ποδηλασίας και συμμετέχουσα στο τηλεοπτικό παιχνίδι «Survivor 2020-2021», αλλα και SURVIVOR της Αληθινής ζωής. Survivor της ζωής διότι, πέρα από τα προβλήματα υγείας που είχε να αντιμετωπίσει, από μικρή ηλικία μυήθηκε σκληρά τη ζωή για το τίμιο χαρτζιλίκι, εργαζόμενη για το μεροκάματο στην οικοδομή με τον πατέρα της.

 





Έχει πάει σε αθλητικό σχολείο. Στο λύκειο ξυπνούσε 5πμ για προπόνηση. Έκανε 7ωρο μάθημα και μετά ξανά προπόνηση, συμπληρώνοντας 10χλμ ημερησίως. Με πολύ σκληρή και τίμια δουλειά, κατάφερε να διακριθεί στην κολύμβηση, κάνοντας προπονήσεις αργά τη νύχτα με σβηστά φώτα, σε κρύο νερό και ανοιχτό κολυμβητήριο. Στη συνέχεια πέρασε εσώκλειστη στην σχολή του Εμπορικού Ναυτικού στην Πρέβεζα. Κατέθεσε το δελτίο κολύμβησης, και πήρε άδεια από τον διοικητή να λείπει το μεσημέρι και να πηγαίνει περπατώντας 60’ στο κολυμβητηριο για να προπονηθεί και να συμμετέχει σε αγωνες. Έπειτα, πήρε μεταγραφή στην ΑΕΝ Μακεδονίας, λόγω πολυτεκνειας. Ξυπνουσε κάθε μερα 5πμ, έπαιρνε 6 λεωφορεία την ημέρα για τη σχολή. Εργαζόταν σε καφετέρια, κάνοντας σερί αυπνίας 24 ωρών, αφού τα χαράματα που τελείωνε, έπαιρνε το λεωφορείο και πήγαινε στη σχολή. Κοιμόταν και διάβαζε στο λεωφορείο. Όταν δεν εργαζόταν, κολυμπούσε.



 

Η Μαριάνθη έπαιρνε τον καρβουνιάρη από τη Θεσσαλονίκη και κατέβαινε στην Αθήνα για να βρει ναυτιλιακή εταιρειά. Διανυκτέρευε για ολόκληρα 24ωρα σε καφετέριες επειδή δεν είχε χρήματα για ξενοδοχείο. Με πολύ κόπο, βρήκε εταιρεία να μπαρκάρει. Έτσι ξεκίνησαν τα υπερατλαντικά ταξίδια σε ηλικία 17.5 ετών με φορτηγά πλοία. Από τον Βορειο Αρκτικο Κυκλο μέχρι τη Γη του Πυρός και από εκεί Ευρωπη και όχι μόνο, η Μαριάνθη διέσχισε όλους τους ωκεανούς. Ήρθε αντιμέτωπη με πειρατείες και φουρτούνες. Στη συνέχεια, άλλαξε τύπο πλοίου. Έκανε ταξίδια με μικρά επιβατηγά-κρουαζιερόπλοια και πλέον δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και στην ακτοπλοϊα σε οχηματογωγά-επιβατηγά. Υπήρχαν δυσκολίες που έπρεπε να αντιμετωπίσει μόνη, με λαούς και διαφορετικές κουλτούρες. Η μοναδική της ελπίδα και παρηγοριά ήταν συχνά στην μέση του ωκεανού το εικόνισμα και τα τάματα της στον Άγιο Νικόλαο.



Η Μαριάνθη είναι αληθινή και τίμια. Ποτέ δεν ζήτησε βοήθεια, δεν της χαρίστηκε τίποτα. Όσα έχτισε και έφτιαξε ήταν με τον δικό της κόπο για να βοηθήσει την οικογένειά της. Η μεγαλύτερη άσχημη στιγμή της, είναι η πρόσφατη κλοπή που έγινε στον ηλεκτρονικό τραπεζικό της λογαριασμό. "Σοκ. Ακόμα και τότε, δεν ζήτησα χάρη από κανέναν." Σηκώθηκε, ευχαρίστησε τον ΘΕΟ που την ξυπνάει καθημερινά αρτιμελή και υγιή και ξεκίνησε να χτίζει ξανά μόνη την ζωή της από την αρχή.

 



O Προέδρος της ΕΑΝΕ, Δρ. Στάθης Αβραμίδης είπε: «Η Μαριάνθη Κάσδαγλη είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος. Φέρνει στην οικογένεια της ΕΑΝΕ το μύνυμα της ανθρωπιάς και ενσαρκώνει το όραμα των βιοπαλαιστών που με μόχθο οραματίζονται το γλυκοχάραμα στη ζωή τους έπειτα από το βαθύ σκοτάδι. Πετυχημένη ως πανελληνιονίκης κολυμβήτρια, ναυαγοσώστρια και σήμερα επαγγελματίας, παρά τα προβλήματα υγείας και τις ατυχίες, η Μαριάνθη είναι πολλά περισσότερα από απλά μια όμορφη γυναίκα. Είναι σεμνή και με μια ισχυρή βάση εκκίνησης. Το μέλλον της ανήκει, όχι γιατί η ζωή της χρωστάει αλλά γιατί είναι αγωνίστρια και σεναριογράφος της ζωής της!»

 



H ΕΑΝΕ θα απονείμει επίσημα τον τίτλο της Υποστηρίκτριας στην Μαριάνθη Κάσδαγλη στην τελετή έναρξης του Κυπέλλου Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος 2021 στο ανοιχτό Κολυμβητήριο του Αθλητικού Ναυτικού Ομίλου Γλυφάδας την Κυριακή 26/9/2021.