ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χαιρετισμός Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για το Κύπελλο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος 2021

 



Χαιρετισμός Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για το Κύπελλο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος 2021


Αθήνα 17.09.2021. Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έστειλε χαιρετισμό για το Κύπελλο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος.

«Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, η Δημοκρατία της Αιτής, όπως είναι γνωστό, υπήρξε η πρώτη χώρα, η οποία αναγνώρισε επίσημα την Ελληνική Επανάσταση και το δικαίωμα των Ελλήνων σε αυτοδιάθεση. Αποφάσισε, δε, να στείλει 45 τόνους καφέ προς πώληση, για να αγοραστούν πολεμοφόδια και 100 εθελοντές, προκειμένου να βοηθήσουν τους Έλληνες να διεκδικήσουν την ελευθερία τους. Η Αϊτή προέβη στις συγκεκριμένες ενέργειες, μετά από επιστολή του Αδαμάντιου Κορή και άλλων επιφανών Ελλήνων, με την οποία ζητούσαν οικονομική βοήθεια από τη Λατινοααμερικανική χώρα.

Μολονότι η Αϊτή βρισκόταν η ίδια σε δεινή οικονομική θέση, καθώς δεν είχε ακόμα ολοκληρώσει τον αντιαποικιακό αγώνα, κατά των Γάλλων και, συνεπώς, δεν μπορούσε να προσφέρει οικονομική αρωγή, δέχθηκε να ενισχύσει, με τον τρόπο της, την ελληνική προσπάθεια για ανεξαρτησία. Ωστόσο, οι προαναφερθέντες εθελοντές δεν έφτασαν ποτέ στην Ελλάδα, ούτε προσέφεραν τις υπηρεσίες τους, καθώς «οδηγήθηκαν σε έναν υδάτινο τάφο».

Το εν λόγω ατύχημα, σε συνδυασμό με την τοποθέτηση της χώρας μας στην 6η θέση σε πνιγμούς στην Ευρώπη και στην 39η σε 116 χώρες, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (2014), υπενθυμίζει τη σημασία της γνώσης ναυαγοσωστικής και πρώτων βοηθειών. Η ύπαρξη μαθημάτων ναυαγοσωστικής στα σχολικά προγράμματα, ήδη από τις πρώτες τάξεις, είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη, ειδικά σε παράκτιες χώρες, όπως η Ελλάδα.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναγνωρίσουμε την ενεργητική παρουσία της Ένωσης Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος, η οποία, με το καταρτισμένο προσωπικό της, διοργανώνει εκδηλώσεις (Κύπελλο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος), που συνδυάζουν την αναψυχή με την επιμόρφωση. Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω τη χρησιμότητα τέτοιων δράσεων, οι οποίες προσελκύουν διεθνές ενδιαφέρον, εκτός των άλλων, στη σύσφιξη των σχέσεων της Ελλάδας με πληθώρα χωρών. Με εκτίμηση, Νικόλαος Σ. Δένδιας.»