ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η αθλητική ναυαγοσωστική ενθουσίασε το AQUALIFE

 


Η αθλητική ναυαγοσωστική ενθουσίασε το AQUALIFE


Αθήνα 21.12.2021. Νεαροί αθλητές από το AQUALIFE δοκίμασαν τα αγωνίσματα της αθλητικής ναυαγοσωστικής και ενθουσιάστηκαν στην ιδέα ότι μπορούν να συνεισφέρουν να σωθεί μία ζωή η οποία απειλείται από πνιγμό.

Το πρόγραμμα, σε πρακτικό επίπεδο, περιλάμβανε τέσσερα αγωνίσματα στην πισίνα με χρήση ναυαγοσωστικών μέσων και υλικών προσομοίωσης που χρησιμοποίησαν οι αθλητές και οι αθλήτριες, σύμφωνα με οδηγίες που τους δόθηκαν. Συμμετείχαν 13 αθλητές και αθλήτριες, ηλικίας 9-12 οι οποίοι ασχολούνται με την κολύμβηση για τα οφέλη της άθλησης και όχι σε αγωνιστικό επίπεδο. Στο αγώνισμα «Ρίψη σχοινιού» έπρεπε να πετάξουν το σχοινί στον συναθλητή τους και να καταφέρουν να τον τραβήξουν στην άκρη της πισίνας. Ενώ άρεσε και φάνηκε εύκολο στην περιγραφή, στην πράξη δεν πέτυχε όσο περιμέναμε επειδή παρουσιάστηκε δυσκολία στο μάζεμα και στο πέταγμα του σχοινιού. Ωστόσο, το διασκέδασαν αρκετά. Στο αγώνισμα «Μικτή σκυταλοδρομία 4Χ25μ.» έπρεπε να κολυμπήσουν συγκεκριμένη απόσταση ο καθένας φορώντας το ναυαγοσωστικό σωσίβιο ή χωρίς ή ρυμουλκώντας τον συναθλητή τους και να καταφέρουν να τερματίσουν πρώτοι χωρίς να παραβλέπουν τους κανόνες. Ενθουσιάστηκαν αρκετά και πέτυχαν σε ικανοποιητικό βαθμό κάθε δραστηριότητα στο συγκεκριμένο αγώνισμα το οποίο αποτέλεσε και "το καλύτερό τους" , όπως είπαν. Στο αγώνισμα «Ρυμούλκηση ανδρείκελου με πέδιλα 50μ./ Παραλλαγή με θύμα και χωρίς πέδιλα» έπρεπε να κολυμπήσουν 25 μέτρα με το σωσίβιο να πιάσουν το θύμα και να καταφέρουν να το ρυμουλκήσουν μέχρι απέναντι. Ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον αγώνισμα και πήγε πολύ καλά στην πράξη, καθώς φάνηκε ότι τα παιδιά έμπαιναν, κατά κάποιο τρόπο, στο ρόλο του ναυαγοσώστη που και γι’ αυτό εκπαιδεύονταν. Στο αγώνισμα «Ρυμούλκηση θύματος από σαγόνι 25μ.» έπρεπε να ρυμουλκήσουν το θύμα από το σαγόνι και να καταφέρουν να φτάσουν από την μία μεριά της πισίνας στην άλλη. Ήταν πετυχημένη δραστηριότητα και προκάλεσε το περισσότερο γέλιο στα παιδιά. Συχνότερη φράση που ακουγόταν κατά την διάρκεια του τελευταίου αγωνίσματος ήταν "Εγώ τον πνίγω δεν τον σώζω" Φαίνεται πως η προσομοίωση της πραγματικότητας εμπνέει τα παιδιά στην αθλητική ναυαγοσωστική γιατί κάνει τη διαφορά σε σχέση με την απλή άθληση.



Στο τέλος, συζητήσαμε τις εντυπώσεις των παιδιών και από τα λεγόμενά τους καταλάβαμε ότι ενθουσιάστηκαν, διότι αισθάνονται πιο ασφαλείς οι ίδιοι σαν κολυμβητές, αλλά και τους άρεσε η ιδέα ότι μπορεί να προσφέρουν υπηρεσία ζωής σε κάποιον συνάνθρωπό τους. Πολλοί θα ήθελαν να συνεχίσουν τα μαθήματα και είχαν απορίες για την υλοποίησή τους.

Η επιτυχία του προγράμματος ωθεί την περαιτέρω δραστηριότητα και την ενασχόληση με την αθλητική ναυαγοσωστική ως μια ανερχόμενη προοπτική στον αθλητικό και ανθρωπιστικό χώρο που προστατεύει το υπέρτατο αγαθό, τη ζωή.

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «αθλητική ναυαγοσωστική» της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ. Ο εξοπλισμός και οι βεβαιώσεις παρακολούθησης, διατίθενται δωρεάν από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation.