ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: Ενθουσίασε ο Τσάρλι ο διασώστης στο Aqualife

 



Safe Greece: Ενθουσίασε ο Τσάρλι ο διασώστης στο Aqualife

Αθήνα 21.12.2021. Νεαροί αθλητές του AQUALIFE διδάχθηκαν το πρόγραμμα «Τσάρλι ο διασώστης» με ενθουσιασμό. Το πρόγραμμα άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε γονείς και αθλητές. Τα παιδιά συγκινήθηκαν με το πρωτότυπο παραμύθι και λάτρεψαν τα παιχνίδια.

Το πρόγραμμα σε θεωρητικό επίπεδο περιελάβανε δραστηριότητα εκτός πισίνας. Συγκεκριμένα, διαβάστηκε στα παιδιά το παραμύθι «Τσάρλι ο διασώστης» και στη συνέχεια παίξαμε τέσσερα παιχνίδια σχετικά με αυτό: Το «Σταυρόλεξο» που έπρεπε να λύσουν περιελάμβανε λέξεις από το παραμύθι σχετικά με τη ναυαγοσωστική, προκειμένου να τους εντυπωθούν απλές ορολογίες. Ανταποκρίθηκαν πολύ καλά και με ενδιαφέρον βρήκαν πάρα πολλές λέξεις. Μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκαν πιο πολύ από όλα τα παιχνίδια και συνεργάστηκαν όλοι μαζί ώστε να βρουν όλες τις λέξεις. Στο παιχνίδι «Ψάχνω τα μέσα διάσωσης» έπρεπε να βρουν σε εικόνα από το παραμύθι μέσα διάσωσης, ώστε να τα επισημάνουν και να τα γνωρίσουν. Τους άρεσε και έδειξαν προσοχή ώστε να τα βρουν όλα. Με εντυπωσίασε η φράση από ένα κοριτσάκι 8 ετών που της έκανε εντύπωση γιατί η μαμά του παιδιού στην φωτογραφία δεν βρίσκεται μαζί του στην πισίνα την ώρα που κολυμπάει . Στο παιχνίδι «Περιγράφω αυτό που βλέπω» έπρεπε να περιγράψουν εικόνες του παραμυθιού που έδειχναν τρόπους διάσωσης και κατάλληλες συμπεριφορές για την ασφαλή διάσωση αυτών που κινδυνεύουν, (αλλά και του ίδιου του ναυαγοσώστη). Ενθουσιασμό προκάλεσε και το τρίτο παιχνίδι ειδικά στην εικόνα όπου ο Τσάρλι και ο σκηνοθέτης κάνουν τον αστερία στο νερό και η μητέρα του φαίνεται να τους προσέχει. Έψαχναν για αρκετή ώρα να την βρουν και εντυπωσιάστηκαν όταν τους δείξαμε που είναι. Στο τελευταίο παιχνίδι «10 ερωτήσεις κατανόησης» έπρεπε να απαντήσουν τις ερωτήσεις που ήταν βασισμένες στο παραμύθι έχοντας 3 επιλογές για καθεμία ερώτηση. Το συγκεκριμένο παιχνίδι κατείχε πολύ σημαντικό ρόλο στην διδασκαλία του προγράμματος αφού βοήθησε στην κατανόηση του παραμυθιού διασκεδάζοντας μικρούς και μεγάλους.



Στο τέλος, συζητήσαμε τις εντυπώσεις των παιδιών και από τα λεγόμενά τους τις αντιδράσεις τους καταλάβαμε ότι εντυπωσιάστηκαν και συγκινήθηκαν από την ιστορία του Τσάρλι. Μέσα από το παραμύθι κατάλαβαν ότι πρέπει να ονειρεύονται και να παλεύουν για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Ακόμα θέλησαν να γίνουν ναυαγοσώστες όταν μεγαλώσουν και να βοηθήσουν ώστε να μην υπάρχουν πνιγμοί. Ο Τσάρλι βοηθάει από ψηλά εμείς πρέπει να βοηθάμε από χαμηλά, όπως είπαν.



Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «αθλητική ναυαγοσωστική» της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ. Ο εξοπλισμός και οι βεβαιώσεις παρακολούθησης, διατίθενται δωρεάν από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation.