ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αθλητική Ναυαγοσωστική στο AQUALIFE

 



Αθλητική Ναυαγοσωστική στο AQUALIFE

Χαλάνδρι 21.12.2021. Οι 13 νεαροί αθλητές κολυμβητικού συλλόγου 9-12 ετών ήρθαν σε μια πρώτη επαφή με την αθλητική ναυαγοσωστική.

Αφού συγκεντρώθηκαν, σπεύσαμε να συστηθούμε στους μικρούς μας μαθητές και να συστήσουμε την αθλητική ναυαγοσωστική. Στη συνέχεια η διδασκαλία θα επικεντρωνόταν στα επιμέρους αγωνίσματά, ωστόσο στο εισαγωγικό κομμάτι στόχος μας ήταν να εστιάσουμε στη σημαντικότητά της όσον αφορά την πρόληψη και αντιμετώπιση ατυχημάτων στο νερό. Οι μαθητές ευαισθητοποιήθηκαν και ενημερώθηκαν για την ασφαλή συμπεριφορά στο νερό. Πλέον ήμασταν έτοιμοι να ξεκινήσουμε!

Το πρώτο αγώνισμα ήταν η ρίψη σχοινιού 12μ. Η πρώτη επαφή με το αγώνισμα ήταν άκρως επιτυχημένη, καθώς κατάφεραν γρήγορα να αφομοιώσουν τις απαιτήσεις και να συνεργαστούν τα μέλη των ομάδων που δημιουργήσαμε. Το δεύτερο αγώνισμα ήταν η μικτή σκυταλοδρομία 4x25μ. Η χρήση σωσιβίου και η μεταφορά θύματος ενθουσίασε τους αθλητές οι οποίοι άρχισαν να νιώθουν σαν μικροί διασώστες. Το τρίτο αγώνισμα ήταν η ρυμούλκηση ανδρεικέλου με πέδιλα 50μ. Δεν χρησιμοποιήσαμε πέδιλα και τη θέση του ανδρεικέλου πήραν παιδιά τα οποία είχαν το ρόλο θύματος. Αφού δείξαμε στα παιδιά πως είναι το ανδρείκελο και εξηγήσαμε τη χρησιμότητά του, επιλέξαμε να μην χρησιμοποιηθεί στο αγώνισμα. Το αγώνισμα αυτό δεν θέλαμε να φτάσει στο τέλος του, καθώς οι μικροί μας φαίνονταν να διασκεδάζουν πολύ. Για το τέλος αφήσαμε τη ρυμούλκηση θύματος από σαγόνι 25μ. Κατά την περιγραφή του αγωνίσματος αυτού τα παιδιά στην αρχή φάνηκαν να μπερδεύτηκαν και να προβληματίστηκαν λίγο ωστόσο μια δοκιμή ήταν αρκετή για να τους αλλάξει τη γνώμη. Στο τέλος δόθηκε χρόνος για να δοκιμάσουν μια βουτιά με σωσίβιο, μοιράσαμε επαίνους και βγάλαμε αναμνηστικές φωτογραφίες.

 


Η εμπειρία ήταν και για εμάς ένα μάθημα και μια παρότρυνση να προσπαθήσουμε περισσότερο προκειμένου να γινόμαστε αντάξιοι των προσδοκιών κάθε μαθητή που θα συναντήσουμε στη συνέχεια της επαγγελματικής μας πορείας. Ευχαριστούμε τους αθλητές, το κολυμβητικό σύλλογο και το μάθημα της αθλητικής ναυαγοσωστικής που μας χάρισαν αυτή την εμπειρία.

 

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «αθλητική ναυαγοσωστική» του ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ. Ο εξοπλισμός και οι βεβαιώσεις παρακολούθησης, διατίθενται δωρεάν από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation στο πλαίσιο του project "Safe Greece".