ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο «Τσάρλι ο διασώστης» συγκίνησε τους Κουρήτες

 



Ο «Τσάρλι ο διασώστης» συγκίνησε τους Κουρήτες


Χανιά 5/1/2022. Ο αθλητικός σύλλογος «Κουρήτες» που ασχολείται με τις πολεμικές τέχνες και συγκεκριμένα του Ζίου-Ζίτσου, μας υποδέχθηκε με μεγάλη χαρά.  Το junior αγωνιστικό τμήμα, διδάχθηκε την ιστορία του «Τσάρλι του διασώστη» με μια ομάδα 14 παιδιών ηλικίας 6-8 ετών να γνωρίζουν τον ήρωα του γνωστού παραμυθιού και παράλληλα να μαθαίνουν βασικές γνώσεις ασφάλειας στο νερό.

Οι μικροί Κουρήτες εκτός από αθλητές πολεμικών τεχνών είναι κάτοικοι νησιού,  με το υγρό στοιχείο να κατέχει πρωταρχικό ρόλο στην καθημερινότητα τους. Μπορεί η ιστορία του Τσάρλι λοιπόν να φαίνεται ξένη όσον αφορά το άθλημα με το οποίο ασχολούνται, όμως κάθε παιδί έπρεπε να τη γνωρίζει πόσο μάλλον όταν μένει δίπλα στη θάλασσα.

Στη μονόωρη διήγηση που τους έγινε τα παιδιά μαγεύτηκαν από τις εικόνες και τα χρώματα, ενώ η ιστορία του μικρού Τσάρλι τους τράβηξε κατευθείαν το ενδιαφέρον. Προσπαθώντας διαρκώς να μιμηθούν το παραμύθι άλλοτε έκαναν τους αστερίες ή τους ναυαγοσώστες ή πολλές φορές και τον ίδιο τον Τσάρλι. Βλέποντας τις φωτογραφίες και συνειδητοποιώντας το πόσο τους μοιάζει αυτό το παιδί στην ηλικία και σε πολλές σκέψεις του, δεν δίστασαν να ρωτήσουν περισσότερα για τη ζωή του προσπαθώντας να τον γνωρίσουν καλύτερα. Απορροφημένοι ολοκληρωτικά από το παραμύθι που τους διαβάζαμε, ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με όρους όπως «ναυαγοσωστική», «αθλοσώστης» καθώς και με τη σημασία που έχουν όχι μόνο στην ιστορία που άκουγαν αλλά και στην πραγματική ζωή.


Έχοντας δεθεί με τον ήρωα της ιστορίας, αναστατώθηκαν ιδιαίτερα με το τέλος της μιας και ήλπιζαν ο αγαπημένος τους Τσάρλι να καταφέρει να μείνει δίπλα στον Σπουδαίο και τη Μελωδική. Ωστόσο ηρέμησαν αρκετά όταν κατάλαβαν ότι ο Τσάρλι είχε πλέον έναν άλλο ρόλο, πολύ σημαντικό και ότι έκανε αυτό που πάντα ονειρευόταν δηλαδή να βοηθάει και να σώζει ανθρώπους όπως οι ναυαγοσώστες που τόσο θαύμαζε.

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω ότι αυτό που μου έμεινε περισσότερο είναι η λαχτάρα στα μάτια των παιδιών να γνωρίσουν τον Τσάρλι και το τεράστιο ενδιαφέρον που έδειξαν για την ιστορία του. Τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα όπως ευχαριστούμε και τον «Α.Σ. Κουρήτες» που μας εμπιστεύθηκε και που μας φιλοξένησε.


Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «αθλητική ναυαγοσωστική» της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ. Ο εξοπλισμός και οι βεβαιώσεις παρακολούθησης, διατίθενται δωρεάν από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation στο πλαίσιο του projectSafe Greece”.