ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Γενναίες καρδιές» οι Έλληνες στη Βρετανική Πανεπιστημιάδα Αθλητικής Ναυαγοσωστικής 2022

H αποστολή της ΕΑΝΕ που εκπροσώπησε τα Ελληνικά χρώματα στην BULSCA 2022:
Α-Δ: Στάθης Αβραμίδης, Μιχάλης Γλυνάτσης, Στέφανος Μουστάκης, Εφραίμ Χαλκιάς.

 

 «Γενναίες καρδιές» οι Έλληνες στη Βρετανική

 Πανεπιστημιάδα Αθλητικής Ναυαγοσωστικής 2022

 

Coventry, Αγγλία 5/3/2022. «Γενναίες καρδιές» αποδείχθηκαν οι αθλοσώστες της Ένωσης Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος που μας συγκίνησαν στην Βρετανική Πανεπιστημιάδα Αθλητικής Ναυαγοσωστικής, δημιουργώντας ορμή με τα ουσιαστικά τους επιτεύγματα που είναι αόρατα στο μάτι!

 

Μια φορά και ένα καιρό … πριν 7 αιώνες

Όχι πολύ μακριά από το Coventry, το 1314 είχε διεξαχθεί μια μάχη. Στην τελευταία σκηνή της διάσημης ταινίας «Braveheart», η προσωπική θυσία του William Wallace (Μέλ Γκίμπσον) εμπνέει όλους τους Σκωτσέζους να πολεμήσουν για την ελευθερία τους στη μάχη του Bannockburn. Τα τελευταία λόγια της ταινίας αναφέρουν: «Το σωτήριο έτος 1314, πατριώτες της Σκωτίας, πεινασμένοι και λιγοστοί, έφτασαν στην πεδιάδα του Bannockburn. Πολέμησαν ως πολεμιστές ποιητές. Πολέμησαν ως Σκωτσέζοι. Και κέρδισαν την ελευθερία τους!»

 

BULSCA Championships

Το British Universities Lifesaving ClubsAssociation (BULSCA) Championships είναι η κορυφαία φοιτητική διοργάνωση αθλητικής ναυαγοσωστικής της Βρετανίας. Ιδρύθηκε από φοιτητές για να υπηρετήσει τον κόσμο και να μεταλαμπαδεύσει την γνώση μέσω τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σε αυτή συμμετέχουν κάθε χρόνο αθλοσώστες από περίπου 10 χώρες που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου. Μάλιστα από πέρυσι αποτελεί διοργάνωση του Royal Life Saving Society UK και συνεπώς οι επιδόσεις καταγράφονται επίσημα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Ιστορική αναδρομή Ελληνικών συμμετοχών

Τα BULSCA Championships έχουν φιλοξενήσει δύο Ελληνικές ομάδες. Η Ελλάδα έχει εκπροσωπηθεί 2 φορές (2019, 2020) από τη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Την πρώτη χρονιά, 12 Έλληνες αγωνίστηκαν και παρά την έλλειψη γνώσεων, η αποστολή επέστρεψε έχοντας κατακτήσει την 3η θέση στα 4x10μ Ρίψης Σχοινιού με τους Γιάννη Χαλκιαδάκη, Ιάκωβο Χασάπη, Γιώργο Γάγκο και Φλουρή Χατζηγεωργίου.

 

Η αποστολή της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ που εκπροσώπησε τα Ελληνικά χρώματα στην BULSCA 2019:
Α-Δ: Εφραίμ Χαλκιάς, Ελευθερία Κασαγιάννη, Καλυψώ Οικονομίδου, Δημήτρης Πανταζής, Κατερίνα Καλέμη, Στάθης Αβραμίδης, Εμμανουέλα Κάρδαρη, Ιάκωβος Χασάπης, Διονυσία Κάρδαρη, Μιχάλης Σουσούνης, Γιώργος Γάγκος, Γιάννης Χαλκιαδάκης, Φλουρής Χατζηγεωργίου.


Την δεύτερη χρονιά, 14 Έλληνες αγωνίστηκαν με αξιώσεις και ανέβασαν πολλές θέσεις στην βαθμολογική κατάταξη την ομάδα σημειώνοντας πολλά πλασαρίσματα στην τελική οχτάδα και φλερτάροντας πολλές φορές με το βάθρο. Η ομάδα επέστρεψε με μια 3η θέση στο 4x50μ Μικτής Σκυταλοδρομίας με τους Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, Μιχάλη Σουσούνη, Γιώργο Γάγκο και Στάθη Αβραμίδη. Επίσης, έπειτα από μια ηρωική κούρσα που έκανε τους Άγγλους διοργανωτές και τον εκφωνητή να παραληρούν από ενθουσιασμό, κατέκτησαν την 2η θέση στα 4x50μ Αθλοσώστης Πισίνας με τους Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, Μιχάλη Σουσούνη, Ελευθερία Κασαγιάννη και Καλυψώ Οικονομίδου.


Η αποστολή της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ που εκπροσώπησε τα Ελληνικά χρώματα στην BULSCA 2020:
Α-Δ: Αθηνά Μακράκη, Κατερίνα Μάχου, Γιούλη Παναγιωτάκη, Καλυψώ Οικονομίδου, Γιώργος Γάγκος, Μιχάλης Σουσούνης, Στάθης Αβραμίδης, Εφραίμ Χαλκιάς, Νάγια Καραντάσιου, Κατερίνα Καλέμη. Κάτω: Μικαέλα Χαραλάμπους, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Ελευθερία Κασαγιάννη, Μαρία Ζαραφωνίτη.

 

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε επίσης 2 φορές από την ΕΑΝΕ (2020, 2022). Την πρώτη χρονιά, λίγες ημέρες μετά την ίδρυση της, εκπροσωπήθηκε από τους  Αντρέα Ίντρα, Αγγελική Μυλωνάκου, Ελευθερία Αβραμίδου και Άρτεμις Ξενάκη. Οι 4 αθλοσώστες επέστρεψαν με πλούσιες εμπειρίες και αγάπη για το άθλημα, που τους βοήθησαν στη συνέχεια να κατακτήσουν διακρίσεις στα Κύπελλα Ελλάδας.

 

Η αποστολή της ΕΑΝΕ που εκπροσώπησε τα Ελληνικά χρώματα στην BULSCA 2020: Α-Δ: Ελευθερία Αβραμίδου, Άρτεμις Ξενάκη, Στάθης Αβραμίδης, Αγγελική Μυλωνάκου, Αντρέας Ίντρα.


Έπειτα από την ορμή των προηγούμενων ετών, όλοι ανέμεναν ότι η τρίτη συμμετοχή Ελλήνων θα είναι μεγαλύτερη και αρτιότερα προετοιμασμένη. Συνέβη όμως κάτι που κανείς δεν περίμενε σε ολόκληρο τον πλανήτη. Covid-19. Η BULSCA ακυρώθηκε το 2020 και όλα «πάγωσαν». Ο Στάθης Αβραμίδης, προσπαθούσε να κρατήσει τη φλόγα στις καρδιές όλων αναμμένη, δίνοντας έμφαση σε όσα έχουν επιτευχθεί και όσα θα συμβούν στο μέλλον. Ίδρυσε την ΕΑΝΕ και συνέχισε να διδάσκει σε νέες στρατιές φοιτητών που εμπνέονταν και θαύμαζαν τα κατορθώματα των προηγούμενων ετών. Αισθάνονταν άτυχοι επειδή είχαν πέσει στην εποχή του κορονοϊου που είχε νεκρώσει τα όνειρα για προπονήσεις και αγώνες. «Στάθη βλέπουμε τα βίντεο της Βρετανικής Πανεπιστημιάδας και των Κυπέλλων Ελλάδας και ζηλεύουμε. Πόσο θα θέλαμε να αγωνιστούμε», έλεγαν φοιτητές και μέλη της ΕΑΝΕ. Με αυτή την ελπίδα και τα όνειρα, πέρασε το 2021.

 

Φοιτητές ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ που παρακολουθούν το μάθημα "αθλητική ναυαγοσωστική".


Ποιος μιλάει για νίκη; Η αντοχή είναι το παν!

2022. Νέα χρόνια, νέες ελπίδες. Περίπου 60 αθλητές έχουν συσσωρευτεί γεμάτοι όνειρα και δηλώνουν ανυπόμονοι να αγωνιστούν σε μια BULSCA. Άλλοι για πρώτη, άλλοι για δεύτερη και άλλοι για τρίτη φορά. Αυτή η αποστολή έμοιαζε να είναι ρεκόρ για την Αγγλική διοργάνωση, αφού οι Ελληνικές ομάδες ΣΕΦΑΑ και ΕΑΝΕ θα ήταν αριθμητικά ασύγκριτα μεγαλύτερες από πολλές Βρετανικές ομάδες μαζί. Όταν όμως κάνουμε σχέδια, ο Θεός γελάει!

 

Φοιτητές ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ που παρακολουθούν το μάθημα "αθλητική ναυαγοσωστική".

Η πανδημία του covid-19 δημιούργησε τεράστια προβλήματα. Δικαιολογημένοι δισταγμοί, καθυστερήσεις, οικονομικά προβλήματα, συσσωρευμένες φοιτητικές υποχρεώσεις και το ρίσκο αναβολής της διοργάνωσης που θα σήμαινε απώλεια χρημάτων αεροπορικού εισιτηρίου και ξενοδοχείου. Στο κομβικό σημείο που έπρεπε να παρθούν αποφάσεις, ετέθη το ερώτημα: «Συμμετέχουμε ή απέχουμε;» στους αρχικά περίπου 60 φοιτητές ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ και αθλοσώστες της ΕΑΝΕ που ονειρεύονταν να αγωνιστούν. Τρεις Έλληνες πήραν το ρίσκο να αψηφήσουν τα εμπόδια.

 

Προπονήσεις προετοιμασίας για την BULSCA 2022: Στέφανος Μουστάκης,
Εφραίμ Χαλκιάς, Στάθης Αβραμίδης, Μιχάλης Γλυνάτσης.


Το «Who is Who» της ομάδας

Τα Ελληνικά χρώματα εκπροσωπήθηκαν από 3 αθλοσώστες – μέλη της ΕΑΝΕ. Όλοι τους είναι εξαιρετικοί χαρακτήρες ανθρώπων και συνεισέφεραν ιδιαίτερα «τάλαντα» στην αποστολή.

Ο Μιχάλης Γλυνάτσης, είναι πτυχιούχος ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ, καταξιωμένος προπονητής κολύμβησης και αθλητικής ναυαγοσωστικής στον Πρωτέα Καλύμνου. Έχει υπάρξει πολυνίκης κλασσικής κολύμβησης και κυπελλούχος Ελλάδος αθλητικής ναυαγοσωστικής. Είναι Περιφερειακός Προπονητής Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Δωδεκανήσου. Λόγω ηλικίας και εμπειρίας, ετέθη προπονητής και αρχηγός αποστολής.

 

Ο Μιχάλης Γλυνάτσης, προπονητής και αθλοσώστης της
Ελληνικήςαποστολής της ΕΑΝΕ στην BULSCA 2022.


Ο Εφραίμ Χαλκιάς είναι φοιτητής ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ, Τμηματάρχης Εθελοντών ΕΑΝΕ, και έμπειρος αθλοσώστης με συμμετοχή σε 2 BULSCA Championships. Ως αθλοσώστης έχει αναδειχθεί κυπελλούχος Ελλάδος αθλητικής ναυαγοσωστικής αρκετές φορές. Είναι πρόεδρος του Συλλόγου Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ατλαντίς που έχει θριαμβεύσει σε 2 Κύπελλα Ελλάδος και μέλος του Ναυαγοσωστικού Ομίλου Ελλάδος – Πανελλήνιας Σχολής Ναυαγοσωστικής, που όταν ήταν ενεργή είχε επίσης θριαμβεύσει στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Αθλητικής Ναυαγοσωστικής. Έχει συμμετάσχει οργανωτικά σε αγώνες ναυαγοσωστικής του ΤΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ και του Ανώτατου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Ο Εφραίμ Χαλκιάς, έμπειρος αθλοσώστης της
Ελληνικής αποστολής της ΕΑΝΕ στην BULSCA 2022.


Ο Στέφανος Μουστάκης είναι o Βενιαμίν της αποστολής. Είναι φοιτητής ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ και πρώην αθλητής υδατοσφαίρισης του ΠΑΟ. Φέρνει στην ομάδα την φρεσκάδα του νέου. Προσαρμόστηκε γρήγορα και αγάπησε το άθλημα όσο το άθλημα αγάπησε αυτόν. Παρά τις δυσκολίες στην προετοιμασία και την έλλειψη εμπειριών σε σύγκριση με τους συναθλητές του, πάντα κατάφερνε να βρίσκει τον τρόπο να προπονείται και να δίνει λύση στα προβλήματα.

 

Ο Μιχάλης Μουστάκης, ήταν ο Βενιαμίν αθλοσώστης της
Ελληνικής αποστολής της ΕΑΝΕ στην BULSCA 2022.

Ατομικά Αγωνίσματα: Ατομικά ρεκόρ και άτυχες στιγμές

Ο Μιχάλης Γλυνάτσης έλαβε μέρος σε δύο ατομικά αγωνίσματα. Στα 100μ Μεταφοράς Ανδρεικέλου με χρόνο 01.07.29 κατετάγη 14ος σε 30 αθλητές πραγματοποιώντας μια αξιέπαινη προσπάθεια. Η μοίρα του επεφύλαξε εκπλήξεις στο δεύτερο ατομικό αγώνισμα. Στα 100μ Ρυμούλκησης Ανδρεικέλου με Πέδιλα, αφού πραγματοποίησε μια ξέφρενη κούρσα, είχε σχεδόν ταυτόχρονη άφιξη για την 1η θέση. Ενθουσιασμός; Ναι αλλά για λίγα δευτερόλεπτα … Δυστυχώς, στα τελευταία μέτρα το ανδρείκελο έφυγε από το σωσίβιο και ακυρώθηκε.

 

Ο Μιχάλης Γλυνάτσης, τερματίζει στα 100μ Μεταφοράς Ανδρεικέλου με Πέδιλα.


Ο Εφραίμ Χαλκιάς έλαβε μέρος σε τρία ατομικά αγωνίσματα. Στα 200μ Υπερδιασώστη πραγματοποίησε μια πολύ καλή κούρσα περνώντας πολλούς αντιπάλους. Δυστυχώς ακυρώθηκε επειδή ο Στέφανος, ως χειριστής ανδρεικέλου, δεν σήκωσε τα χέρια του ψηλά όταν ο Εφραίμ ακούμπησε τοίχο. Στα 100μ Ρυμούλκηση Ανδρεικέλου με Πέδιλα με χρόνο 1.23.57 κατετάγη 23ος σε 33 αθλητές. Αυτή ήταν μια θεαματική ατομική επίδοση σε σύγκριση με τις προηγούμενες 2 συμμετοχές του στην ίδια διοργάνωση, γεγονός που αποδεικνύει ότι η συμμετοχή του στην Ειδικότητα Κολύμβησης και οι προπονήσεις με τον καθηγητή Αργύρη Τουμπέκη έπιασαν τόπο.

 

Ο Εφραίμ Χαλκιάς σε θέση εκκίνησης για τα 12.5μ Ρίψης Σχοινιού
με τον Στέφανο Μουστάκη στο νερό σε ρόλο θύματος.


Ο Στέφανος Μουστάκης έλαβε μέρος σε τρία ατομικά αγωνίσματα. Στα 200μ Κολύμβησης με Εμπόδια άργησε να εμφανιστεί στην εκκίνηση γιατί δεν άκουσε το όνομά του. Ενώ οι άλλοι αθλητές είχαν ξεκινήσει, δεν το έβαλε κάτω. Πήρε φόρα έτρεξε και βούτηξε στο νερό. Έκανε μια θεαματική κούρσα, συντρίβοντας τον ατομικό του χρόνο κατά 6 δευτερόλεπτα. Δυστυχώς ακυρώθηκε επειδή δεν ήταν στον βατήρα όταν δόθηκε η εκκίνηση. Στα 50μ Μεταφοράς Ανδρεικέλου με χρόνο 48.91 κατετάγη 24ος σε 37 αθλητές.

 

Ο Στέφανος Μουστάκης αγωνίζεται με πάθος στα 50μ Μεταφοράς Ανδρεικέλου.


Στη ρίψη σχοινιού οι Εφραίμ Χαλκιάς και Στέφανος Μουστάκης με χρόνο 19.30 τερμάτισαν 10οι ανάμεσα σε 29 ομάδες.

Όπως κάθε χρόνο, κι άλλοι Έλληνες συμμετέχουν στην διοργάνωση. Η Chrysoula Anastassopoulos (Southampton University), στα 200μ Κολύμβησης με Εμπόδια (3:33.64) τερμάτισε 15η σε 21 αθλήτριες. Στα 100μ Μικτής Διάσωσης (2:18.96) τερμάτισε 11η σε 14 αθλητές. Στα 200μ Υπερδιασώστης (4:08.64) τερμάτισε 12η σε 14 αθλήτριες. Στα 100μ Ρυμούλκησης Ανδρεικέλου (1:36.30) τερμάτισε 25η σε 29 αθλήτριες.

 

Σκυταλοδρομίες: Ουράνιο τόξο μετά τη βροχή

Με έγκριση της οργανωτικής επιτροπής οι τρεις αθλοσώστες συμμετείχαν σε σκυταλοδρομίες, με έναν από αυτούς να αγωνίζεται δύο φορές για να καλύψει το κενό του τέταρτου αθλητή. Στα 4x10μ Ρίψης Σκοινιού η ομάδα ακυρώθηκε. Στα 4x25μ Μεταφοράς Ανδρεικέλου με χρόνο 2.18.64 τερμάτισαν τελευταίοι σε σύνολο 9 ομάδων. Στα 4x50μ Μικτής Σκυταλοδρομίας δεν κολύμπησαν γιατί στο προηγούμενο αγώνισμα είχε εξαρθρωθεί ο αντίχειρας του Μιχάλη σε μια απότομη κίνηση με το ανδρείκελο. Η κορυφαία στιγμή της ομάδας ήταν τα 4x50μ Κολύμβησης με Εμπόδια, όπου τερμάτισαν 5οι συντρίβοντας το Πανελλήνιο ρεκόρ κατά 6 δευτερόλεπτα. Αυτό είναι αξιέπαινο αν αναλογιστούμε ότι κολύμπησαν 3 άτομα!

 

Επιτυχίες

Στο διάσημο παραμύθι «Ο Μικρός Πρίγκιπας» υπάρχει ένα διδακτικό εδάφιο που λέει: «Οι μεγάλοι αγαπούν τους αριθμούς. Αν τους πείτε ότι είδατε ένα ωραίο σπίτι από κόκκινα τούβλα, με γεράνια στα παράθυρα και περιστέρια στη στέγη, δεν θα μπορέσουν να φανταστούν αυτό το σπίτι. Πρέπει να τους πεις: “Είδα ένα σπίτι που στοιχίζει ένα εκατομμύριο” και τότε θα φωνάξουν: “Πρέπει να είναι πολύ ωραίο!” […] Το ουσιαστικό είναι αόρατο στο μάτι!». Κάπως έτσι ορίζει την ουσία των πραγμάτων ο συγγραφέας του παραμυθιού Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Η φετινή αποστολή λοιπόν σημείωσε τις παρακάτω «ουσιαστικές» επιτυχίες:

  1. Εκπροσώπησε για 3η φορά την Ελλάδα και για 2η την ΕΑΝΕ σε αυτή την σημαντική διοργάνωση.
  2. Έλληνες απέκτησαν διεθνή εμπειρία σε μια χώρα με παράδοση μεγαλύτερη του ενός αιώνα στην αθλητική ναυαγοσωστική.
  3. Αποτελεί την μαγιά που θα παρακινήσει άλλους Έλληνες να ανοίξουν τα φτερά τους συμμετέχοντας σε εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις.
  4. Στέριωσε την πίστη ότι όποιος θέλει να πετύχει θα βρει τρόπο να το καταφέρει.
  5. Όλοι οι αθλητές κατέβασαν σημαντικά τους χρόνους τους σε προπόνηση και αγώνες σημειώνοντας ατομικά ρεκόρ. Η φιλοσοφία της ΕΑΝΕ ως εργαστήριο βελτίωσης προσωπικοτήτων δικαιώθηκε.
  6. Η ομάδα αν και αγωνίστηκε με τρεις αθλητές, τερμάτισε στην 5η θέση και σημείωσε πανελλήνιο ρεκόρ στα 4x50μ Κολύμβησης με Εμπόδια.
  7. Η ομάδα κατέλαβε την 10η θέση σε σύνολο 12 ομάδων στους άντρες και την 13η θέση σε σύνολο 14 ομάδων στο σύνολο, θέσεις καλύτερες από την πρώτη συμμετοχή της ΕΑΝΕ το 2020.


Δηλώσεις

Ο πρόεδρος της ΕΑΝΕ, Δρ. Στάθης Αβραμίδης, δήλωσε: «Τα τελευταία 2 χρόνια, η Ελλάδα έζησε την φρίκη ενός παγκόσμιου υγειονομικού πολέμου του covid-19. Η ΕΑΝΕ έχασε αγαπημένα πρόσωπα και άλλοι νόσησαν ελαφρά. Κάθε σκέψη για σωστές προπονήσεις και διακρίσεις με lock down, σπουδές, εργασία και αδυναμία συστηματικής πρόσβασης σε κολυμβητήριο ήταν όνειρο θερινής νυκτός. Όμως ανέκαθεν οι Έλληνες είχαμε την τρέλα μέσα μας. Αυτό κάνει τους άλλους λαούς να μας θαυμάζουν. Πάντα ήμασταν λιγότεροι και πάντα εμπνέαμε στον πόλεμο, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό. Αξίζουν συγχαρητήρια στους Έλληνες αθλοσώστες που ενώ δεν τους χαρίστηκε τίποτα, εκείνοι μας χάρισαν όσα είχαν από το υστέρημά τους. Πριν προσγειωθούν στην Αγγλία, ήταν ήδη νικητές από πολλές απόψεις. Μιχάλη, Εφραίμ και Στέφανε, ο κόσμος της αθλητικής ναυαγοσωστικής σας ευχαριστεί!»

 

Ο πρόεδρος της ΕΑΝΕ, αναφέρει: "Μιχάλη, Εφραίμ και Στέφανε,
ο κόσμος της αθλητικής ναυαγοσωστικής σας ευχαριστεί!
»


Ο Μιχάλης Γλυνάτσης δήλωσε: «Ως προπονητής είμαι ικανοποιημένος από τις επιδόσεις των αθλητών μου. Σημείωσαν μια θεαματική μείωση πολλών δευτερολέπτων σε όλα τα αγωνίσματα. Οι προπονήσεις δικαιώθηκαν. Ως αθλητής, τα αποτελέσματα που είχα δεν ανταποκρίνονται στις δυνατότητες μου. Μπορούσα πολύ καλύτερα αφού δεν πλησίασα τους χρόνους μου και είχα ατυχίες που μόνο ο νόμος του Μέρφι μπορεί να ερμηνεύσει. Αυτά έχει ο αθλητισμός. Αυτή είναι η ομορφιά του. Για τους αθλητές μου στον Πρωτέα Καλύμνου αυτό θα είναι και το σημαντικότερο μάθημα. Πέφτουμε και πρέπει να βρούμε το κουράγιο να ξανασηκωθούμε. Θα κάνουμε απολογισμό και την επόμενη φορά θα είμαστε καλύτεροι. Η φετινή BULSCA ήταν η πρώτη διεθνής μας εμπειρία. Τώρα το βλέμμα μας στρέφεται στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ναυαγοσωστικής».

 

Ο Μιχάλης Γλυνάτσης, αναφέρει: «Όταν πέφτουμε πρέπει
να βρούμε το κουράγιο να ξανασηκωθούμε
!»


Ο Εφραίμ Χαλκιάς δήλωσε: «Παρά τις ατυχίες, είχαμε σημαντικές στιγμές σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Οι γνώσεις που αποκομίσαμε είναι πλούτος για εμάς και την Ελλάδα. Η φετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερη και μας στέρησε προπονήσεις. Στη ζυγαριά δυσκολιών-επιτευγμάτων, θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι. Ως ο μόνος Έλληνας αθλοσώστης με συμμετοχή σε 3 BULSCA, βλέπω μια συνέχεια που θα συμβάλλει στο να βγούμε σύντομα στο ξέφωτο. Η ΕΑΝΕ δεν μετρά την επιτυχία μόνο με επιδόσεις αλλά με πολλές παραμέτρους. Πολλοί από τους φετινούς στόχους επετεύχθησαν».

 

Ο Εφραίμ Χαλκιάς δήλωσε: «Η ΕΑΝΕ δεν μετρά την επιτυχία μόνο με επιδόσεις αλλά με πολλές παραμέτρους. Πολλοί από τους φετινούς στόχους επετεύχθησαν».



Ο Στέφανος Μουστάκης δήλωσε: «Η 5η θέση στη σκυταλοδρομία εμποδίων μας γέμισε υπερηφάνεια. Παρόλο που άργησα να εμφανιστώ στην εκκίνηση, κατέβασα θεαματικά τον ατομικό μου χρόνο στα 200μ εμπόδια. Αυτό δείχνει πόσο καλά μπορούσα να έχω πάει. Η αποστολή ήταν ένα μεγάλο σχολείο και οι εμπειρίες θα φανούν χρήσιμες στο μέλλον. Τίποτα δεν τελείωσε σε αυτό το ταξίδι. Όλα αρχίζουν τώρα!».

 

Ο Στέφανος Μουστάκης, αναφέρει: «Η αποστολή ήταν ένα μεγάλο σχολείο.
Τίποτα δεν τελείωσε σε αυτό το ταξίδι. Όλα αρχίζουν τώρα!
».»


Ο Τμηματάρχης Εκπαίδευσης ΕΑΝΕ, Γιάννης Δημακόπουλος είπε: «Η ουσία του Ολυμπιακού Ιδεώδους εστιάζεται σε κάτι που οι περισσότεροι αγνοούν. Όλοι παρακολουθούμε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ελάχιστοι κατανοούν ότι ο Ολυμπισμός είναι πολλά παραπάνω από τη συμμετοχή του αθλητή στους αγώνες κάθε 4 χρόνια χωρίς προπονήσεις. Ο Ολυμπισμός είναι στάση ζωής που ο αθλητής πρέπει να βιώνει κάθε ημέρα στην ενδιάμεση περίοδο των 4 ετών. Οι 3 Έλληνες αθλοσώστες της ΕΑΝΕ αντιμετώπισαν με επιτυχία προβλήματα προπονήσεων, αναβολές αεροπορικών πτήσεων, κορονοϊο, εργασία και σπουδές. Από πολλές απόψεις, έζησαν στο πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Πάντα οι λίγοι ματώνουν για να ανοίξουν δρόμο στους πολλούς. Τους θαυμάζουμε και τους ευχαριστούμε.»


Ο Γιάννης Δημακόπουλος, αναφέρει: «Πάντα οι λίγοι ματώνουν για να ανοίξουν
δρόμο στους πολλούς. Τους θαυμάζουμε και τους ευχαριστούμε
!»

 

Ευχαριστίες

Για την πρόσβαση σε κολυμβητήριο για ορισμένες προπονήσεις, η ΕΑΝΕ ευχαριστεί την ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ, τον Κοσμήτορα Καθ. Κώστα Καρτερολιώτη και τον Αν. Καθηγητή Αργύρη Τουμπέκη, τον Δήμαρχο Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη και τον Διευθυντή του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Αλίμου Γιάννη Αντωνάκη. Ευχαριστούμε επίσης την οργανωτική επιτροπή των συμμάχων μας στην BULSCA για την φιλοξενία για τρίτη χρονιά. Ευχαριστούμε επίσης την φοιτήτρια Ειρήνη Κουτσάμπαση για την βοήθεια που προσέφερε στις προπονήσεις.

 

Η ΕΑΝΕ

Η ΕΑΝΕ είναι το «σπίτι» του αθλήματος που σώζει ζωές στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε στην μνήμη 3 συγγενών που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα με σκοπό να συμβάλει στην προστασία της δημόσιας υγείας. Για την οικογένεια της ΕΑΝΕ, σημασία δεν έχει τόσο η διάκριση όσο η συμμετοχή. Το μετάλλιο συμμετοχής στο στήθος των 3 αθλοσωστών που εικονίζει τον θεό Ποσειδώνα, αποτελεί ένδειξη αναγνώρισης της προσπάθειας που κατέβαλαν και αλληγορική υπενθύμιση ότι πέρασαν από 40 κύματα και βγήκαν σώοι στην ακτή.

 

Τρεις αθλοσώστες ποιητές

Πως θα μνημονεύει ο ιστορικός του μέλλοντος την φετινή εκπροσώπηση; Πιστεύω κάπως έτσι … Το σωτήριο έτος 2022, τρεις αθλοσώστες της Ελλάδας, αριθμητικά ανεπαρκείς για σκυταλοδρομία, έφτασαν στην πισίνα του Coventry για να τιμήσουν ΣΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ, ΕΑΝΕ, Ελλάδα. Αγωνίστηκαν ως αθλοσώστες ποιητές. Αγωνίστηκαν ως Έλληνες. Έπεσαν στο νερό για να υψώσουν την Ελλάδα. Και κέρδισαν την αγάπη μας! 


Περισσότερα

Φωτογραφίες

Βίντεο

Η ΕΑΝΕ εκπροσωπεί την Ελλάδα στην BULSCA 2022

Μιχάλης Γλυνάτσης (προσεχώς)

Εφραίμ Χαλκιάς (προσεχώς)

Στέφανος Μουστάκης (προσεχώς)