ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: Ο «Τσάρλι» χαράχτηκε στις καρδιές των παιδιών του 2ου Πειραματικού Δ.Σ. Ρέντη

 



Safe Greece: Ο «Τσάρλι» χαράχτηκε στις καρδιές

των παιδιών του 2ου Πειραματικού Δ.Σ. Ρέντη

 

Αθήνα, 2/3/2022. Οι τάξεις της Γ’ και της Δ’ δημοτικού του 2ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ι. Ρέντη άκουσαν με ενδιαφέρον και περιέργεια το παραμύθι  «Τσάρλι ο διασώστης».

Έχοντας καταφθάσει στο σχολείο, το οποίο μας υποδέχθηκε θερμά, αντικρίσαμε το πρώτο τμήμα της τρίτης δημοτικού στο οποίο και θα διδάσκαμε. Οι 20 μικροί μας φίλοι φαινόντουσαν ενθουσιασμένοι και καθόλου ανήσυχοι. Αφότου τους συστηθήκαμε και τα προιδεάσαμε για το περιεχόμενο του παραμυθιού, τα παιδιά πήραν θέση απέναντι από την μεγάλη οθόνη όπου προβάλλαμε την ιστορία του Τσάρλι σε προτζέκτορα. Αναλαμβάνοντας εγώ την αφήγηση και με τη βοήθεια της συμφοιτήτριας μου Σμαράγδας Γροζοπούλου, καταφέραμε να συγκινήσουμε τα παιδιά και να κεντρίσουμε τον ενδιαφέρον τους. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, τα παιδιά απαντούσαν σε όλες μας τις ερωτήσεις και άκουγαν προσεκτικά τις διευκρινίσεις μας σχετικά με τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουμε στη θάλασσα ώστε να αποφύγουμε τον υποκείμενο πνιγμό.

Ολοκληρώνοντας την ιστορία, ρωτήσαμε τα παιδιά πως τους φάνηκε. Εντυπώσεις όπως «Ήταν πολύ ωραία», «Κυρία, το είπατε πολύ όμορφα το παραμύθι», και «Τώρα θα θυμάμαι τι να κάνω άμα ποτέ πανικοβληθώ στην θάλασσα» δεν έλειψαν ούτε από το τμήμα της Τρίτης, ούτε από της Τετάρτης δημοτικού όπου εξιστορήσαμε το παραμύθι για ακόμη μία διδακτική ώρα. Έπειτα, θέτοντας τις δικές τους απορίες και σχόλια, συζητήσαμε μαζί τους φέρνοντας ακόμα πιο κοντά στην καρδιά τους την ιστορία του Τσάρλι και μεταφέροντας τους όλες τις απαραίτητες γνώσεις της ναυαγοσωστικής τις οποίες μπορούν να εφαρμόσουν για την δική τους προστασία, όπως αναφέρονται και στο παραμύθι.

Ακόμη, τους ενημερώσαμε για το αθλημα της Αθλητικής Ναυαγοσωστικής και τα είδη αγώνων που είδαν μέσα από την ιστορία, γεγονός που τα εξέπληξε εξίσου. Δήλωσαν ακόμη πρόθυμα να συμμετέχουν σε τέτοια αγωνίσματα «όταν μεγαλώσουν» όπως είπαν. Ενθουσιασμένα και χαρούμενα παρέλαβαν τα διπλώματα τους με το όνομά τους γραμμένο. Από την άλλη μεριά, εγώ και η συμφοιτήτρια μου πραγματικά νιώσαμε τεράστια ευχαρίστηση από αυτό το έργο μας διότι λάβαμε πραγματικά την αγάπη των παιδιών και αισθανθήκαμε για πρώτη φορά το συναίσθημα της ικανοποίησης από την διδασκαλία. Μέσα από αυτή την όμορφη συνάντηση, η αμοιβή της γνώσης ήταν αμφίδρομη τόσο για εμάς όσο και για τα παιδιά. Επιπλέον, το ενδιαφέρον των δασκάλων δεν έλειψε καθώς μας ζητήθηκε να τους αφήσουμε ένα ηλεκτρικό αντίγραφο του παραμυθιού.

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του projectSafe Greece” που εκπονείται από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation και του μαθήματος «Αθλητική Nαυαγοσωστική» της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ. Εικόνες: Ειρήνη-Μαρία Αλεξάκη.