ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: Αξέχαστη εμπειρία χάρισε ο “Charlie the savior” στο Athletic Club Dafnis TaekWonDo

 



Safe Greece: Αξέχαστη εμπειρία χάρισε ο “Charlie the savior” στο Athletic Club Dafnis TaekWonDo

 

Δάφνη 27/4/2022. Μια αξέχαστη και μοναδική εμπειρία έζησαν οι 9 νεαροί αθλητές που διδάχθηκαν το Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό – Τσάρλι ο διασώστης στο Athletic Club Dafnis TaekWonDo.

Αρχικά, έχοντας αφομοιώσει τις οδηγίες που μας έδωσε η καθηγήτρια μας Αναστασία Μπλαντή, ανέλαβα να πάω στον σύλλογο ταεκβοντο κι να πραγματοποιήσω εκεί το πρόγραμμα "Τσάρλι ο διασωστης". Αντίκρισα πολλά παιδιά τα οποία περίμεναν με ανυπομονησία. Άρχισα να τους κάνω μια σύντομη περίληψη στην αναφορά του παραμυθιού. Έπειτα ξεκίνησα να δείχνω την πρώτη εικόνα κι ρωτούσα αναλυτικά τα παιδιά τι βλέπουν κι παράλληλα ακολούθησα τις ερωτήσεις στο βιβλίο του δασκάλου που είχα λάβει. Αφού περιγράφανε την εικόνα άρχιζα να λέω κι την ιστορία που είχα μάθει απέξω ώστε να είναι πιο ευχάριστη η παρουσίαση κι να προσελκύω περισσότερο το ενδιαφέρον στα παιδιά.

Αυτό συνεχιζόταν μέχρι οι εικόνες κι το παραμύθι να ολοκληρωθούν καθώς κι μέχρι τα παιδιά να έχουν πλήρως καταλάβει την σημασία κάθε εικόνας αλλά κι τις συμβουλές που φανερώνουν. Τα παιδιά φαινόντουσαν ενθουσιασμένα με τις τόσο ζωντανές εικόνες του βιβλίου. Διαγραφόταν ωστόσο στο βλέμμα τους κι ένα βλέμμα αγωνίας για την συνέχεια.  Μετά, αφότου τελείωσα την εξιστόρηση ακολούθησαν ερωτήσεις κατανοήσεις σε μορφή πολλαπλής επιλογής τις οποίες είχε το βιβλίο. Έτσι λοιπόν οι μαθητές απαντούσαν σωστά χωρίς να σημειώνονται λάθη, πράγμα που έδειχνε πώς είχαν ακούσει καλά την ιστορία κι την είχαν αφομοιώσει πλήρως, ευχάριστο πράγμα!! Ύστερα, χρησιμοποίησα από το βιβλίο κάποιες ερωτήσεις που είχε κι ρώτησα λόγου χάριν το πως ήταν η πρώτη εμπειρία τους στην θάλασσα καθώς κι αν ήταν οργανωμένη με ναυαγοσώστες κτλ.



Μετά έγινε λόγος για τα μέτρα προφύλαξης μέσα στο νερό (να βάζουμε αντηλιακό να μας βλέπει πάντα ένας ενήλικας κι άμα κινδυνέψουμε ποτέ να κάνουμε την στάση αγκαλιάς κτλ.). Με βάση αυτό είδα μεγάλη συμμετοχή κι προθυμία των παιδιών να απαντήσουν κι να περιγράψουν την εμπειρία τους στην θάλασσα. Όσο αναφορά τα μέτρα προφύλαξης, τα παιδιά θέλησαν να κάνουν όσα τους είπα κι έτσι πραγματοποιήσαν την στάση αγκαλιάς την θέση αστέρια κτλ παρότι δεν βρίσκονταν σε νερό το αποτέλεσμα ήταν όμορφο αφού τα παιδιά ήταν πολύ ενθουσιασμένα.

Στην συνέχεια, εφάρμοσα το παιχνίδι "σημαίες". Αυτό το παιχνίδι επειδή δεν είχαμε την δυνατότητα πισίνας, έβαλα 8 απομακρυσμένα κώνους αφού τα παιδιά ήταν 9 κι έπρεπε με κάθε "σφύριγμα" ή παραγγέλματος μου να πιάσουν ένα κώνο. Αφού τελείωσε το παιχνίδι στα πρόσωπα των παιδιών φαινόταν χαμόγελα ενθουσιασμός τους! Όλοι ήθελαν να είναι νικητές. Το κυριότερο ήταν ότι έμαθαν σημαντικά πράγματα για την δική τους ασφάλεια. Τα παιδιά ήταν Χαρούμενα κaι ζήτησαν να επαναλάβουμε ξανά το πρόγραμμα. Ήθελαν ξανά να δουν τις εικόνες του βιβλίου. Ο ενθουσιασμός ξεχείλιζε. Οι 2 προπονητές της ομάδας μου ενθουσιάστηκαν με την ιστορία του Τσάρλι αλλά περισσότερο τους άρεσε που οι μαθητές άκουγαν με μεγάλη προσήλωση. Τα λόγια τους; "Ήταν μια αξέχαστη κι σημαντική εμπειρία". Τέλος, ευχαρίστησα τους δασκάλους μου που μου έδωσαν την δυνατότητα να πραγματοποιήσω το πρόγραμμα αυτό αλλά ευχαρίστησα περισσότερο τους μικρούς μας αθλητές γιατί χωρίς την δική τους θέληση δεν θα μπορούσα να υλοποιήσω την εργασία!

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του project “Safe Greece” που υλοποιείται από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation και της διδακτικής άσκησης στο μάθημα «Κολύμβησης» που διδάσκεται από την Αναστασία Μπλαντή, Μέλος ΕΕΠ στην ΣΕΦΑΑ Τρικάλων. Στο μάθημα χρησιμοποιήθηκε εκπαιδευτικό υλικό από το "Διεθνές Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό - Τσάρλι ο διασώστης" που σχεδίασε ο Δρ. Στάθης Αβραμίδης. Εικόνες: Ματίνα Γαλανομάτη.