ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: Η ναυαγοσωστική γοήτεψε τους κολυμβητές της Υδρίας στο ΟΑΚΑ

 

Safe Greece: Η ναυαγοσωστική γοήτεψε τους κολυμβητές της Υδρίας στο ΟΑΚΑ

 

Μαρούσι 16.04.2022. Η διδασκαλία εφαρμοσμένης και αθλητικής ναυαγοσωστικής, γοήτεψε τους κολυμβητές της Υδρίας στο ΟΑΚΑ. Ήταν μια μοναδική εμπειρία για τους προπονητές, εμάς και τα παιδιά που μας τίμησαν με την παρουσία τους.

 

Υπήρξε πληθώρα προσέλευσης (20 άτομα) και μεγάλο ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή που παρουσιάσαμε το πρόγραμμά μας καθώς και στην εκτέλεσή του. Ο προπονητής όπως και τα παιδιά, μας υποδέχτηκαν ένθερμα. (“Σας περιμέναμε, είμαστε χαρούμενοι που είστε εδώ.. Τα παιδιά μαζεύτηκαν παραπάνω σήμερα για αυτό”).  Αν και μοιραστήκαμε την πισίνα, οι 3 διαδρομές που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν αρκετές για να διασκεδάσουμε και να δούμε σημαντικά στοιχεία Ναυαγοσωστικής, που πιστεύω ότι θα φανούν χρήσιμα στα παιδιά. Η διδασκαλία ξεκίνησε με ζέσταμα, παρουσίαση και εξάσκηση στη ναυαγοσωστική βουτιά. Αργότερα  τα παιδιά δοκιμάσανε τα σωσίβια πάνω τους και κολυμπήσανε με αυτά, κάνοντας ακόμα και αγώνες σκυταλοδρομίας σε πενηντάρες πισίνες. Εδώ αξίζει να πούμε οτι τα περισσότερα άτομα ήταν 10-12 χρονών, αλλά υπήρχαν και κάποια λίγο μεγαλύτερα, οπότε φροντίσαμε οι ομάδες να είναι κάπως ισάξιες.

 


Αφού όλοι είχαμε εξοικειωθεί με το σωσίβιο, δείξαμε τεχνική διάσωσης με το σωσίβιο όταν το υποψήφιο θύμα μας κοιτάει και τεχνική διάσωσης με το σωσίβιο, όταν μας έχει πλάτη. Και σε αυτή την άσκηση ο ενθουσιασμός και το ενδιαφέρον τον παιδιών ήταν εμφανές, αλλά είδα επίσης και κάτι που μου άρεσε πολύ: ότι 1) είχαν τις δικές τους απορίες (“Κύριε πρέπει να φωνάξουμε στο θύμα ότι όλα θα πάνε καλά όταν το δούμε;”) και 2) Υπήρχε συνεχώς μια ενεργή συμμετοχή στο κλίμα του παιχνιδιού, που το έκανε βιωματικό (“Κύριε να φωνάξω βοήθεια για να το κάνω πιο πιστευτό;”). 

 



Τελευταίο σκέλος στη διδασκαλία, ήταν ένα παιχνίδι που μας αρέσει πολύ και.. καθόλου παράξενα, άρεσε και στα παιδιά: η σκυταλοδρομία ρίψης σκοινιού. Αρχικά δείξαμε πώς να πετάμε το σκοινί και πώς τραβάμε το θύμα και όλοι κάνανε εξάσκηση. Στη συνέχεια χωρίσαμε τα παιδιά σε 3 ομάδες, έγινε αναφορά στους βασικούς κανόνες και παίξαμε τη σκυταλοδρομία. Η σκυταλοδρομία έχει ως χαρακτηριστικό γενικά την ετοιμότητα. Κράτησε τα παιδιά ενεργά, έτσι ώστε ακόμα και αυτά που παρακολουθούσαν, μέχρι να έρθει η σειρά τους είχαν αγωνία για τη συνεργασία των συμπαικτών τους. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν οι ομαδικές αναμνηστικές φωτογραφίες, μία κάτω απ’ το νερό και μία πάνω με τα χέρια στην ανάταση. Τα παιδιά δήλωσαν ότι τους άρεσε, θα το επαναλάμβαναν και θα θέλανε να δούνε πώς τα πήγανε.



Ως συνολική εντύπωση έχω να προσθέσω πως αυτό που διδάξαμε σε παιγνιώδη μορφή είχε αντίκτυπο στα παιδιά και θεωρώ πως σε όλες τις ηλικίες είναι σημαντικό να διδάσκεται. Μετά από αυτό τα παιδιά δεν θα πανικοβληθούν εύκολα σε επικίνδυνες συνθήκες.

 

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε από φοιτητές της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ υπό την επίβλεψη του Δρ. Στάθη Αβραμίδη. Ο εξοπλισμός και οι βεβαιώσεις παρακολούθησης, διατέθηκαν δωρεάν από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation στο πλαίσιο του projectSafe Greece”.