ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Safe Greece στο 2ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Χολαργού

 


 Το Safe Greece στο 2ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Χολαργού

Χολαργός 14/05/2022. Διδάξαμε πρώτες βοήθειες ξηράς στο 2ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Χολαργού. Τριάντα εννιά αγόρια και κορίτσια,  7-10 ετών διδάχθηκαν κανόνες και τεχνικές διάσωσης στην ξηρά με ενθουσιασμό.

 

Ο καθηγητής μας, Στάθης Αβραμίδης, μας ανέθεσε την εργασία. Οι μικροί πρόσκοποι διδάχθηκαν βήμα προς βήμα τις ενέργειες που γίνονται στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ). Δηλαδή διδάχθηκαν  τη χορήγηση θωρακικών συμπιέσεων και αναπνευστικών εμφυσήσεων σε θύμα που έχει καταρρεύσει και δεν αναπνέει, δηλαδή έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή. Επιπλέον, διδάχθηκαν πώς να βάλουν ένα θύμα στη θέση ανάνηψης, όταν το άτομο δεν έχει τις αισθήσεις του αλλά αναπνέει κανονικά. Τέλος έμαθαν τι να κάνουν σε περίπτωση πνιγμονής ή αιμορραγίας.

Ως μέλος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων επέλεξα τη πρακτική γιατί γνώριζα ότι θα ήταν κάτι που θα άρεσε στα παιδιά και θα ήταν αρκετά χρήσιμο, ήδη από αυτή την ηλικία να μάθουν να διαχειρίζονται τέτοιες καταστάσεις. Έτσι και αλλιώς η νοοτροπία των προσκόπων είναι να βοηθούν οποιοδήποτε άτομο που το έχει ανάγκη.   

Με τον συμφοιτητή Βαγγέλη Πράγια δείχναμε τις τεχνικές. Ο ένας παρομοίαζε το θύμα και ο άλλος τον διασώστη. Μόνο στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση η διάσωση έγινε πάνω στην κούκλα. Εκτός από την κούκλα, ο περαιτέρω εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε ήταν γάζες για την αιμορραγία. Αφού δείχναμε τον τρόπο που αντιμετωπίζαμε την κάθε περίσταση, ζητούσαμε από τα παιδιά να κάνουν τα όσα διδάχθηκαν. Πολλές φορές τα χωρίζαμε σε ζευγάρια που το ένα παιδί ήταν το θύμα και το άλλο ο διασώστης. Στη συνέχεια, άλλαζαν ρόλους. Φάνηκε να το διασκεδάζουν αρκετά.



Τα παιδιά άκουγαν με προσοχή τις οδηγίες. Ήταν ήσυχα και συνεργάσιμα. Ήταν για αυτά κάτι διαφορετικό. Άκουγαν με προσοχή οτιδήποτε λέγαμε και ήταν πρόθυμα να επαναλάβουν τη διάσωση. Ειδικά όταν δείξαμε την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση στην κούκλα από καουτσούκ ήθελαν όλα να δοκιμάσουν. Οι μικροί πρόσκοποι δε δίσταζαν να ρωτήσουν οτιδήποτε και πολλές φορές ήθελαν να αναφέρουν κάποιο περιστατικό που είχαν ακούσει ή που είχε τύχει να βρίσκονται μπροστά.


Αυτή η εργασία ήταν μία όμορφη εμπειρία και για εμάς και τα παιδιά που όχι μόνο το χάρηκαν αλλά κατάλαβαν και το πόσο σημαντικό είναι να ξέρουν να χειρίζονται τέτοιες καταστάσεις. Χαίρομαι που μέσω των μαθημάτων της Αθλητικής Ναυαγοσωστικής και της Εφαρμοσμένης Ναυαγοσωστικής, μέσω του καθηγητή μας, Στάθη Αβραμίδη, είχα την ευκαιρία να διδάξω καινούρια αγωνίσματα και διασώσεις σε μικρά παιδιά που ως τώρα δεν είχαν την παραμικρή ιδέα. Η αρχή έγινε. Ήταν ωραίο να βλέπεις τη χαρά και τον ενθουσιασμό τους, τη διάθεση που είχαν να γνωρίσουν και να μάθουν κάτι καινούριο.

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «εφαρμοσμένη ναυαγοσωστική» της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ και του projectSafe Greece” που εκπονείται από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation.