ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: Ναυαγοσωστική στον ΑΟΝΣ «Ο Μύλων»

 


Safe Greece: Ναυαγοσωστική στον ΑΟΝΣ «Ο Μύλων»


Ν. Σμύρνη 14/5/2022. Έξι αθλητές 9-11 ετών στον αθλητικό σύλλογο Χρυσών Ολυμπιονικών «Ο ΜΙΛΩΝ», διδάχθηκαν ναυαγοσωστική.

Εκπαιδευτής, ο φοιτητής του ΤΕΦΑΑ Αθηνών Ορέστης Σταυρόπουλος. Εκπαιδεύτηκαν σε επτά διασώσεις στο νερό: Διάσωση με έκταση μέλους του σώματος (πχ με χέρι), Διάσωση με έκταση άκαμπτου αντικειμένου, Διάσωση με ρίψη αντικειμένου(πχ σχοινί), Πρόσθια διάσωση με σωσίβιο, Διάσωση πισινό αγκάλιασμα με σωσίβιο, Διάσωση με 2 ναυαγοσώστες, Ανθρώπινη αλυσίδα. Στη συνέχεια εκπαιδεύτηκαν σε τέσσερα είδη πρώτων βοηθειών: Επιληψία, Λιποθυμία, Αιμορραγία.

Η βασική δυσκολία που αντιμετωπίστηκε ήταν ο μικρός διαθέσιμος χώρος, επειδή ταυτόχρονα υπήρχαν και άλλες δραστηριότητες. Η ενθουσιώδης διδασκαλία μας και η ενεργός συμμετοχή των παιδιών την ξεπέρασε με απόλυτη επιτυχία. Τα παιδιά με πολύ κέφι υποδύθηκαν όλους τους ρόλους στην πισίνα. Ήταν εντυπωσιακοί τόσο στην σοβαρότητα που έδειχναν σαν «διασώστες» όσο και στην ηθοποιία ως «θύματα».

 Οι μικροί ενθουσιάστηκαν και ο Μιχάλης και ο Νίκος μας βομβάρδισαν με ερωτήσεις όπως: «Αν δεν σταματήσεις την αιμορραγία πεθαίνεις?» ή «αν δεν πετάξω ευθεία πάνω το σκοινί δεν θα μπορέσω να σώσω το θύμα?» Οι άλλοι αθλητές προσπαθούσαν να απαντήσουν και μας ρώταγαν: «τα λέμε σωστά κύριε?» Όλοι έδειξαν ότι είναι έτοιμοι «μικροί ναυαγοσώστες». Οι γονείς τους μας ευχαρίστησαν θερμά για το διαδραστικό και χρησιμότατο μάθημά μας, οι δε προπονητές του συλλόγου, μας έδωσαν συγχαρητήρια για την αμεσότητα και αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας μας. Οι μικροί μας αθλητές ζήτησαν να επαναλάβουμε την δραστηριότητα με ακόμα περισσότερες μορφές διάσωσης, συμφώνησαν μαζί τους και οι γονείς. Ο σύλλογος ικανοποιημένος από το όλο εγχείρημα μας πρότεινε  να επεκτείνουμε την συνεργασία μας.


Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος  «εφαρμοσμένη ναυαγοσωστική»  της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ. Ο εξοπλισμός και οι βεβαιώσεις παρακολούθησης, διατέθηκαν δωρεάν από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation στο πλαίσιο του projectSafe Greece”. Εικόνες: Σταυρόπουλος Καμπούκος Ορέστης.