ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Safe Greece στο 5ο Γυμνάσιο Καλλιθέας

 


Το Safe Greece στο 5ο Γυμνάσιο Καλλιθέας

 

Ναύπλιο 19/05/2022. Σε μια παραλία τα παιδιά του Γυμνασίου Καλλιθέας διδάχθηκαν και ενθουσιάστηκαν με την ιστορία «Τσάρλι ο διασώστης».


Έγινε μία ωραία γνωριμία με τα παιδιά, τους εξήγησα τον λόγο που βρίσκομαι εδώ και τους είπα το πρόγραμμα διδασκαλίας. Αρχικά, διάβασα στα παιδιά την ιστορία του Τσάρλι και αναφέρθηκα σε όλες τις συμβουλές που δίνει η ιστορία του. Έπειτα, συζητήσαμε για την σημαντικότητα της ασφάλειας στο νερό και αναφέραμε προσωπικές εμπειρίες από την θάλασσα και την πισίνα. Μετά τους είπα πως θα αγωνιστούμε σε μερικά αγωνίσματα Αθλητικής Ναυαγοσωστικής. Τα παιδιά ήταν 20-25 και 14-16 χρονών. Οι περισσότεροι δεν είχαν σχέση με την κολύμβηση. Τα αθλήματα που έκαναν ήταν αθλοπαιδιές. Παρόλα αυτά, φαίνονταν να έχουν προσηλωθεί πλήρως στα λεγόμενα του Τσάρλι. Ένα παιδί είπε «Δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε με το κολύμπι». Όταν ήρθε η ώρα για τα αγωνίσματα και τους εξήγησα πως να παίξουμε τις «Σημαίες» κατενθουσιάστηκαν και συμμετείχαν με τεράστια χαρά και ζωντάνια. Υπήρχε ομαδικό πνεύμα και συμπαραστεκόντουσαν το ένα με το άλλο. 


Οι καθηγήτριες των παιδιών χαιρόντουσαν με το θέαμα. Χειροκροτούσαν και εμψύχωναν τα παιδιά και περνούσαν καλά. Μου είπαν στο τέλος της διδασκαλίας πόσο βοηθητικό και χρήσιμο είναι αυτό που ήρθα να κάνω. Χρειάζεται αυτές οι γνώσεις να μεταλαμπαδεύονται σε όλους. Δεν είχαν ξανά παρακολουθήσει παρόμοιο εκπαιδευτικό και τόσο επιμορφωτικό πρόγραμμα για παιδιά στο παρελθόν. Οι μαθητές συγκινήθηκαν από την ιστορία του Τσάρλι και θα ήθελαν να ξανά συμμετέχουν σε αντίστοιχο πρόγραμμα ασφάλειας στο νερό.


Η δική μου εμπειρία από το πρόγραμμα ήταν μοναδική και σημαντική. Όταν συνειδητοποιούσα πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος μου, ένιωθα πως ήταν χρέος μου να μεταδώσω με ακρίβεια και απλά λόγια τις γνώσεις που είχα ώστε να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά από τον Τσάρλι και να γίνει κτήμα τους κάθε συμβουλή. Ευχαρίστησα τα παιδιά και τους είπα να μεταδώσουν και στους φίλους αυτά που έμαθαν. Να τα θυμούνται για πάντα και να προσέχουν τους εαυτούς τους και τους γύρω τους κοντά στο νερό, όπως θα ήθελε και ο Τσάρλι να κάνουμε.


Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του project "Safe Greece" που εκπονείται από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. Η ΕΑΝΕ είναι μέλος των οργανισμών International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe και International Federation of Swimming Teachers’ Association. Εικόνες: Κατερίνα Μάχου.