ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Υλοποίηση “Safe Greece” στην ΣΕΦΑΑ Τρικάλων

 


Υλοποίηση “Safe Greece” στην ΣΕΦΑΑ Τρικάλων


Τρίκαλα 10.05.2022. Οι φοιτητές του μαθήματος "Εκμάθηση κολύμβησης" της ΣΕΦΑΑ Τρικάλων, γιόρτασαν την Εθνική Ημέρα Πρόληψης Πνιγμών 11/5 υλοποιώντας το project "Safe Greece" της Ένωσης Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος που εκπονείται με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation.

Διδάχτηκαν και δίδαξαν τεχνικές κολύμβησης, διάσωσης και ασφάλειας στο νερό. Ενθουσιάστηκαν για το υλικό και τις προοπτικές του προγράμματος, που είναι πλούσιο σε αισθητηριακά ερεθίσματα. Σκοπός είναι να διαδώσουν τις γνώσεις τους στον μαθητικό πληθυσμό και να αποκτήσουν παιδαγωγική, πανεπιστημιακή εμπειρία. Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από 6 Παγκόσμιους οργανισμούς, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Το Μέλος ΕΕΠ της ΣΕΦΑΑ Τρικάλων, Αναστασία Μπλαντή, είπε: «Συγχαρητήρια παιδιά μου! Συνεχίστε δυναμικά πλέον ως δάσκαλοι με επαγγελματική συνείδηση, ήθος όχι μόνο σε ένα κίνδυνο πνιγμού αλλά και απέναντι στους κολυμβητές. Η πανδημία του πνιγμού είναι διαχρονική. Προτείνετε απλές, βασικές συμβουλές στους μαθητές σας!»

Οι φοιτητές εκφράστηκαν με θετικά λόγια για τις εμπειρίες που απέκτησαν. Να τι είπαν ορισμένοι από αυτούς:

«Το πρόγραμμα Τσαρλι ο διασώστης είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί νιώθουμε ασφάλεια στο νερό. Είναι χρήσιμο για εμάς και έναν άνθρωπο που πιθανόν χρειαστεί βοήθεια, προκειμένου να αποφευχθεί ένας πνιγμός. Αυτό εξασφαλίζεται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Με το πρακτικό κομμάτι του προγράμματος που διδαχθήκαμε, παρουσιάζεται η χρησιμότητα ολοκληρωμένων γνώσεων με ευχάριστο, δημιουργικό  και εύκολο τρόπο. Το πρόγραμμα είναι αναμφισβήτητα ενδιαφέρον και ευρηματικό» (Νατάσα Ζήκα).


«Το μάθημα ήταν ενδιαφέρον για πολλούς λόγους. Εμείς ως μαθητές μάθαμε βασικές ασκήσεις ναυαγοσωστικής και βασικές τεχνικές διάσωσης και τις είδαμε να εφαρμόζονται μπροστά μας. Το μάθημα με έκανε να ενδιαφερθώ περισσότερο με την ναυαγοσωστική διότι όταν εφάρμοσα τις τεχνικές που διδαχτήκαμε, κατάλαβα πόσο δύσκολο και προσοχή χρειάζεται. Ανυπομονώ για παρόμοια μαθήματα στο μέλλον» (Αντωνίου Κωνσταντίνος).



"Η εμπειρία ήταν μοναδική! Τα παιδιά και εμείς ευχαριστηθήκαμε και μάθαμε πράγματα σημαντικά. Νομίζω πως οι γνώσεις και η πρακτική μας δείχνει ότι είναι εύκολο να πάει κάτι στραβά στο νερό. Το θετικό είναι ότι πλέον έχουμε εκπαιδευτεί, ξέρουμε πως να αντιδράσουμε με σωστό τρόπο!" (Κόκκαλη Ελεονώρα).

 

"Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι, ήταν μια καταπληκτική εμπειρία, τα παιδιά ήταν ενθουσιασμένα και δεκτικά προς αυτή την ενημέρωση." (ΝΤΑΡΛΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑ).


"Το πρακτικό απο το πρόγραμμα Baywatch που μας δίδαξαν οι φοιτητές της ειδικότητας κολύμβησης, μου φάνηκε ενδιαφέρον. Οι ασκήσεις ναυαγοσωστικης που μας δίδαξαν ειναι χρήσιμες. Δυστυχώς, περιπτώσεις πνιγμού γίνονται συχνά. Οι φοιτητές της ειδικότητας δίδαξαν με ευχάριστο τροπο ασκήσεις ναυαγοσωστικης. Η πιο χρήσιμη ηταν η ρυμούλκηση. Το πρόγραμμα του Baywatch θα δωσει την ευκαιρία στους ανθρώπους να μαθουν πως να σώσουν ζωές." (Βασιλάκη Αθανασία).


"Η συμμετοχή μας στο πρώτο πρακτικό μάθημα ήταν ενδιαφέρουσα. Είχαμε ευκαιρία να δείξουμε αρχικά στάδια εκμάθησης του υγρού στοιχείου αλλά και διάσωσης. Η αλληλεπίδραση με τα παιδιά ήταν σημαντική ώστε να καταλάβουν την σημασία ασκήσεων και διάσωσης. Το πρόγραμμα άρεσε σε όλους και μπορέσαμε να συνεργαστούμε καλά και να μάθουμε την σημασία του άθλοσωστή" (Μάρθα Μηχανικού).


"Οι εντυπώσεις από την πρακτική άσκηση είναι θετικές διότι μαθαίνεις τα βασικά που χρειάζεται ένας αθλοσώστης, ναυαγοσώστης. Τα οποία είναι η στάση ξεκούρασης στο νερό, πως να σώσεις ένα θύμα και πως σε οποιαδήποτε καιρικά φαινόμενα να κινείσαι στην θάλασσα." (Βασίλης Παληός).


"Συμμετέχω ως εκπαιδευόμενη στο πρόγραμμα "Τσάρλι ο διασώστης" στο μάθημα Κολύμβησης με υπεύθυνη την κ. Μπλαντή. Έχοντας παρακολουθήσει από την ειδικότητα της κολύμβησης των Τρικάλων ασκήσεις για προσέγγιση και διάσωση στο νερό, μου κίνησε το ενδιαφέρον. Θεωρώ σημαντική τη γνώση διάσωσης. Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα να μάθουμε να παρέχουμε βοήθεια. Ιδιαίτερη εντύπωση μου δημιούργησε το ότι με πολλά αντικείμενα μπορούμε να σώσουμε (ακόμη και με πετσέτα)" (Χριστίνα Χάρμπα).


 


"Το μάθημα κύλησε ομαλά αφου τα παιδιά είχαν όρεξη για γνώση. Ξεκινήσαμε δείχνοντας τα αρχικά στάδια κολύμβησης και διάσωσης επισημαίνοντας τα σημεία που πρέπει να δώσουν έμφαση. Το πρόγραμμα άρεσε πολύ και το κλίμα ήταν πολύ ευχάριστο." (Λιάκη Ελισάβετ).


"Οι φοιτητές της ειδικότητας κολύμβησης του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων  παρουσίασαν το πρόγραμμα αθλητικής ναυαγοσωστικης. Ήταν ενδιαφέρον. Το πιο χρήσιμο ήταν ότι μας έδειξαν πώς μπορούμε να σώσουμε με ποικίλους τρόπους (μπάλα, σωσίβιο, σανίδα, κομμάτι ξύλου, πετσέτα). Με βοήθησε πολύ αυτή η παρουσίαση και έμαθα πράγματα που δεν γνώριζα." (Μικαέλα Βιδάλη).


"Οι φοιτητές ήταν συγκεντρωμένοι. Διασκέδασαν και έμαθανΣτο τέλος ήταν ενθουσιασμένοι. Έμαθαν βασικές αρχές κολύμβησης και πως ένα απλό μέσο μπορεί να αποδειχθεί σανίδα σωτηρίας για κάποιον που κινδυνεύει!" (Μαστρογιάννη Παρασκευή).


«Η κολύμβηση στη πισινά και στη θάλασσα επιφέρει ένα μεγάλο αριθμό κίνδυνων και ιδιαίτερα σε άγνωστα νερά και όταν δεν υπαρχή η απαραίτητη εμπειρία. Το πρόγραμμα σας μας βοήθησε να καταλάβουμε τη σοβαρότητα των καταστάσεων. Ως μελλοντικοί διδάσκοντες θα μπορούμε έχοντας τη γνώση να τη μεταλαμπαδεύσουμε σε περισσότερο κόσμο» (Απόστολος Χαμαλίδης).

Το projectSafe Greece” σχεδιάστηκε το 2014 από τον Δρ. Στάθη Αβραμίδη και υλοποιείται από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. Το εκπαιδευτικό υλικό του διατίθεται δωρεάν εδώ. Στη ΣΕΦΑΑ Τρικάλων τον συντονισμό για την ακαδημαϊκή προετοιμασία των φοιτητών έχει η Αναστασία Μπλαντή