ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: Ο Τσάρλι στο 33ο Δημοτικό Σχ. Τρικάλων

 



Safe Greece: Ο Τσάρλι στο 33ο Δημοτικό Σχ. Τρικάλων

 

Τρίκαλα 17.06.2022. Το διεθνές πρόγραμμα ασφάλειας στο νερό «Τσάρλι ο διασώστης» είχε μεγάλη απήχηση στο 33ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων.

Η διαδικασία χωρίστηκε σε θεωρητικό και πρακτικό μέρος. Όσον αφορά το θεωρητικό, βρεθήκαμε στο 33ο δημοτικό σχολείο Τρικάλων και πιο συγκεκριμένα στην Α΄ δημοτικού. Μαζί με τα παιδιά διεισδύσαμε στον κόσμο της ναυαγοσωστικής μέσα από το παραμύθι «Τσάρλι ο διασώστης». Προσπαθήσαμε μέσα από το κείμενο και τις εικόνες να μεταδώσουμε στα παιδιά βασικές αρχές ασφάλειας στο νερό. Από την πρώτη εικόνα και το συνοδευτικό κείμενο αναλύσαμε πιθανές αιτίες που οδήγησαν στον πνιγμό του παιδιού. Κατόπιν, συζητήσαμε τη σημαντικότητα της πρόληψης και διάσωσης. Στην επόμενη εικόνα τα παιδιά γνώρισαν τους χαρακτήρες του παραμυθιού. Συνεχίσαμε τους αγώνες ναυαγοσωστικής και το ευ αγωνίζεσθαι. Έπειτα, είπαμε λίγα λόγια για την ΚΑΡΠΑ, πράγμα που μας οδήγησε σε μια μεγάλη έκπληξη, καθώς κάποια από τα παιδιά γνώριζαν ήδη λίγα πράγματα. Δυο μαθητές μας περιέγραψαν την διαδικασία. Αυτό μας γέμισε με τεράστιο ενθουσιασμό, αφού ακόμα και από τόσο μικρά τα παιδιά ήξεραν κάτι σημαντικό. Ακολούθησαν οι οδηγίες για προστασία από τον ήλιο, μικρή ενημέρωση για τα κολυμβητικά στιλ, τη σπουδαιότητα της επίπλευσης και του ευ αγωνίζεσθαι. Αναφερθήκαμε για τη αγώνισμα της κωπηλασίας (φοράμε πάντα σωσίβιο και βρισκόμαστε μακριά από σκάφη). Στην ακόλουθη εικόνα μάθαμε τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που είναι ανάγκη να εγκαταλείψουμε  το πλοίο στη θάλασσα. Τέλος φτάσαμε στο αποχαιρετισμό του τσάρλι και συζητήσαμε σχετικά με τη θέληση να βοηθάμε τον κόσμο που βρίσκεται σε ανάγκη. Καταλήξαμε ότι πάντα όταν κάποιο παιδί ή οποιοσδήποτε βρίσκεται στο νερό πρέπει να υπάρχει επίβλεψη. Μετά το παραμύθι τελειώσαμε με ερωτήσεις για να ελέγξουμε τι κατανόησαν τα παιδιά. Όλα συμμετείχαν.

 


Όσον αφορά το πρακτικό μέρος, το μάθημα διεξήχθη στην μικρή πισίνα. Αναφερθήκαμε στην ικανότητα της πλεύσης μέσα από τον αστερία. Ακολούθησε το στιλ ελευθέρου, ύπτιο και τονίσαμε τη σημασία του σε περίπτωση που υπάρχουν κύματα (αποφυγή των κυμάτων στο πρόσωπο). Τέλος, εκτελέσαμε διάσωση με ρυμούλκηση. Ένα τελευταίο πριν την ολοκλήρωση του μαθήματος ήταν η φωνή και το σήμα.

Η διδακτική άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ» που διδάσκεται από τη κα Αναστασία Μπλαντή στην ΣΕΦΑΑ Τρικάλων. Στην διδασκαλία χρησιμοποιήθηκε το «Διεθνές πρόγραμμα Ασφάλειας στο νερό – Τσάρλι ο διασώστης, που σχεδιάστηκε από τον Δρ. Στάθη Αβραμίδη, παραχωρήθηκε δωρεάν από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδας και υλοποιείται με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation στο πλαίσιο του Project «Safe Greece».