ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Safe Greece στον ΓΣ Άθλος Κερατσινίου

 

Το Safe Greece στον ΓΣ Άθλος Κερατσινίου

Κερατσίνι 17/6/2022. Οι 11 μικροί αθλητές στίβου του ΓΣ Άθλος Κερατσινίου διδάχθηκαν με διάθεση το παραμύθι «Μία Ευκαιρία Στα Παιδιά».

Μέσα στα πλαίσια μίας από των δύο πρακτικών ασκήσεων που έχουμε να κάνουμε για το μάθημα επιλογής του ΤΕΦΑΑ ΑΘΗΝΩΝ) «Εφαρμοσμένη ναυαγοσωστική», είχα την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με παιδιά μικρής ηλικίας 4-7 ετών μετά από επικοινωνία με τον σύλλογο ΓΣ Κερατσινίου ο οποίος  μας βοήθησε να διαδώσουμε και επεκτείνουμε τις γνώσεις μας στην ναυαγοσωστική. Αφηγηθήκαμε στα παιδιά ένα όμορφο, ενδιαφέρον και με σημαντικό παραμύθι.

Για αρχή τοποθετήσαμε τα παιδιά να κάτσουν σε ημικύκλιο. Καθίσαμε απέναντι με σκοπό να βλέπουν τα παιδιά τις εικόνες του παραμυθιού σε ηλεκτρονική μορφή και για να μας ακούνε καθαρά. Έτσι άρχισα την αφήγηση και από την πρώτη μόλις λέξη επικράτησε μία απίστευτη ησυχία καταλαβαίνοντας και βλέποντας στα βλέμματα των παιδιών την αφοσίωση και την προσοχή που είχαν στα λόγια μου. Καθ’ όλη την διάρκεια υπήρχε ησυχία. Περίπου στις μία με δύο σελίδες σταματούσα την αφήγηση για να εξηγήσω περιληπτικά ένα μέρος του νοήματος, και να  κάνω ερωτήσεις στα παιδιά. Αυτό είχε ως σκοπό να δώσω στα παιδιά την αίσθηση ότι συμμετέχουν στο παραμύθι, επίσης όμως ήθελα να καταλάβω αν γίνονται κατανοητά τα λόγια μου. Προς έκπληξή μου σε κάθε ερώτηση που έκανα, δημιουργούταν μία πολύ ευχάριστη ένταση, καθώς όλα τα χέρια ήταν σηκωμένα! Δεν ακούσαμε ούτε μία λανθασμένη απάντηση!


Αφού τέλειωσε η αφήγηση με ένα πολύ δυνατό χειροκρότημα περάσαμε στο στάδιο του μαθήματος που περιείχε μικρά παιχνίδια με βάση ό,τι ειπώθηκε. Αρχίσαμε με παιχνίδι ερωτήσεων. Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή και δεν δόθηκε καμία λάθος απάντηση! Αυτό μας έδωσε τεράστια ευχαρίστηση καθώς από τα βλέμματα των παιδιών και το κλίμα που επικρατούσε καταλαβαίναμε ότι οι αθλητές πέρα από ότι είχαν καταλάβει περί τίνος πρόκειται, περνούσαν πολύ ωραία και το διασκέδαζαν με την ψυχή τους. Στην συνέχεια προχωρήσαμε στο κρυπτόλεξο. Τα παιδιά έπεσαν πάνω στον υπολογιστή, έτοιμα να «μπουν μέσα» και άρχισαν να ψάχνουν διάφορες λέξεις. Τις βρήκαν σχεδόν όλες!

Τέλος, ευχαριστήσαμε τον σύλλογο και βγάλαμε μία φωτογραφία. Λάτρεψαν τον φακό και έκλεψαν την παράσταση. Κάπως έτσι έκλεισε η διδασκαλία, η οποία μας βοήθησε να περάσουμε στα παιδιά γνώσεις ναυαγοσωστικής με ευχάριστο τρόπο.

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «εφαρμοσμένη ναυαγοσωστική» της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ. Ο εξοπλισμός και οι βεβαιώσεις παρακολούθησης, διατέθηκαν δωρεάν από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation στο πλαίσιο του project “Safe Greece”.