ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: O «Τσάρλι» στο 13ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου

 


Safe Greece: O «Τσάρλι» στο 13ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου

Αθήνα 10/06/2022. Ως φοιτητές κληθήκαμε να μελετήσουμε και να εμβαθύνουμε τις γνώσεις μας πάνω στο θέμα της ασφάλειας στο νερό. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η ευκαιρία που μας δόθηκε ήταν μοναδική.

Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε στα παιδιά για ένα θέμα μείζονος σημασίας που μας αφορά όλους. Ειδικά στην χώρα μας, την οποία κάθε χρόνο καταγράφονται πολυάριθμοι πνιγμοί. Μέσα από το παραμύθι «Τσάρλι» τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν βασικά πράγματα για την ασφάλεια στο νερό με διασκεδαστικό τρόπο. Εμπλούτισαν τις γνώσεις τους πάνω, καθώς παρατηρήθηκε ότι τα περισσότερα ήξεραν ήδη αρκετά πάνω στο θέμα.


 Αρχικά μελετήσαμε το παραμύθι και το προσαρμόσαμε με την ηλικία στην οποία απευθυνόμαστε. Ενημέρωσα τους μαθητές Β δημοτικού. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά μπορούσαν εύκολα να κατανοήσουν αρκετά πράγματα, παρόλα αυτά όμως εγώ επέλεξα να το προσαρμόσω στις ανάγκες μιας τάξης. Όσο διάβαζα το παραμύθι τα παιδιά παρακολουθούσαν τις εικόνες σε προτζέκτορα, πράγμα που τους φάνηκε ενδιαφέρον καθώς μπορούσαν παράλληλα με το παραμύθι να έχουν και εικόνα. Στο τέλος σχολιάσαμε τις εικόνες. Εντόπισα αρκετές γνώσεις πάνω στο θέμα από την πλευρά των παιδιών πράγμα απροσδόκητο. Έπειτα τα παιδιά μοιράστηκαν γνώσεις και εμπειρίες στο θέμα της ασφάλειας. Τα περισσότερα έδειξαν ενδιαφέρον και ήταν πρόθυμα να μοιραστούν εμπειρίες. Έπειτα έγιναν ερωτήσεις σε σχέση με το παραμύθι και τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον. Μπορέσαμε να αντλήσουμε θεματολογία ναυαγοσωστικής. Έπειτα δόθηκε στα παιδιά κρυπτόλεξο το οποίο το βρήκαν αρκετά διασκεδαστικό και προσπαθούσαν να βρουν λέξεις. Στο τέλος βρήκαμε όλοι μαζί τις λέξεις στον πίνακα και πολλοί ζητούσαν τον λόγο για να μοιραστούν εμπειρίες. Στο τέλος ρώτησα τα παιδιά πώς τους φάνηκε. Στα περισσότερα παιδιά άρεσε το παραμύθι, είχαν αρκετές ερωτήσεις και παρατηρήσεις. Μία βασική παρατήρηση που είχαν ήταν ότι όταν πηγαίνουν σε κάποια παραλία ή πισίνα δεν βλέπουν ναυαγοσώστη. Αυτή η παρατήρηση προβλημάτισε αρκετά τα παιδιά αλλά και εμάς.

Καταληκτικά η εμπειρία μου σε αυτό το πρόγραμμα ήταν πολύ όμορφη. Όχι μόνο ήρθαμε σε επαφή με τα παιδιά, αλλά και εμείς διδαχτήκαμε πολλά καινούργια πράγματα. Αυτό το πρόγραμμα ήταν μία πολύ καλή αφορμή να μάθουν τα παιδιά βασικά πράγματα ασφάλειας στο νερό.

Η διδακτική άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος κολύμβησης που διδάσκει η Αναστασία Μπλαντή στην  ΣΕΦΑΑ Τρικάλων. Στην διδασκαλία χρησιμοποιήθηκε το Διεθνές Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό – Τσάρλι ο διασώστης που σχεδιάστηκε από τον Δρ. Στάθη Αβραμίδη, παραχωρήθηκε δωρεάν από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδας και υλοποιείται με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation στο πλαίσιο του  Safe Greece