ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: Κύμα ενθουσιασμού στον ΓΣ Άθλος Κερατσινίου

 



Safe Greece: Κύμα ενθουσιασμού στον ΓΣ Άθλος Κερατσινίου

Κερατσίνι 9-6-2022. Δεκαέξι αθλητές διάφορων ηλικιών (13-20) του αγωνιστικού τμήματος του Γ. Σ Άθλος Κερατσινίου επρόκειτο να παρακολουθήσουν το πρώτο τους μάθημα (σχεδόν για όλους) σχετικά με τις Πρώτες Βοήθειες. Ένα μάθημα που για πολλούς θα μείνει σίγουρα αξέχαστο και θα φύγουν έχοντας αποκομίσει πολλά περισσότερα από όσα περιμέναμε.

Η διεξαγωγή του μαθήματος έγινε στο κλειστό γυμναστήριο του σταδίου Σιταποθήκες στο Κερατσίνι. Ο χώρος ήταν μικρός και τα άτομα πολλά ωστόσο όλοι βολεύτηκαν και με το παραπάνω. Δυστυχώς λόγω τεχνικών προβλημάτων δεν μπορέσαμε να έχουμε μαζί μας εξοπλισμό, όπως κάποιο Ανθρωπάριο η οτιδήποτε άλλο, όμως αυτό δεν μείωσε καθόλου την ποιότητα του μαθήματος. Υπήρξε αυτοσχεδιασμός και αντί για ανθρωπάριο ζητήσαμε κάποιον εθελοντή. Ήταν εύκολο να βρούμε κάποιον διότι διαπιστώσαμε είδη πριν αρχίσει το μάθημα λόγω της μεγάλης συμμετοχής ότι τα παιδιά που βρισκόταν εκεί ενδιαφέρονταν γι’ αυτό. Αξίζει να σημειωθεί πως είχε γίνει ανακοίνωση μια βδομάδα πριν για την ημέρα του μαθήματος και τα παιδιά έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Κατά τη διάρκεια του μαθήματος υπήρχε ένα πολύ ευχάριστο κλίμα, παρότι υπήρχε ζέστη και ο χώρος ήταν μικρός δεν το αντιλήφθηκε κάνεις. Υπήρχε πολύ χιούμορ που ζωντάνευε το μάθημα και έκανε τα παιδιά να θέλουν να συμμετέχουν ακόμα περισσότερο. Μάλιστα, από ένα σημείο και μετά δεν μπορούσαν να αποφασίσουν ποιος θα σηκωνόταν πρώτος για εθελοντής καθώς είχαν ενθουσιαστεί όλοι τόσο που ακόμα και το πιο ντροπαλό παιδί ήθελε να σηκωθεί και να συμμετέχει με διαφορετικό τρόπο στο μάθημα. Όλα τα παιδιά παρακολουθούσαν με προσοχή και δεν υπήρχε καμία φασαρία.


 


Γι’ αυτό το λόγω, διδάχθηκαν παραπάνω πράγματα από όσα είχαμε προγραμματίσει, διότι δεν υπήρχε καμία καθυστέρηση, αλλά και επειδή τα παιδιά περνούσαν καλά και μπορούσαμε να συνεχίσουμε και να πούμε το κάτι παραπάνω.

 Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά διδάχθηκαν την βασική τεχνική της καρδιοαναπνευστικής  αναζωογόνησης, πολύ αναλυτικά τόσο σε θεωρητικό αλλά και πρακτικό επίπεδο. Έγινε αναφορά στην αντιμετώπιση και φυσιολογία της Πνιγμονής από ξένο σώμα, καθώς και πρακτική εξάσκηση. Αντιμετώπιση επιληψίας και παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη πριν καλέσουμε το ασθενοφόρο. Βήμα προς βήμα οδηγίες για την πραγματοποίηση κλήσης στο ΕΚΑΒ, 166 ή 112. Έγινε απλή αναφορά σε τρόπους αντιμετώπισης Υπογλυκαιμίας ή υπεργλυκαιμίας. Τρόπος αντιμετώπισης αλλεργικού σοκ, δηλαδή άμεση κλήση για βοήθεια και μεταφορά σε νοσοκομείο. Πρακτική εξάσκηση στην θέση ανάνηψης. Αντιμετώπιση και φυσιολογία καρδιακής προσβολής. Αντιμετώπιση λιποθυμίας. Σωστή τεχνική ψηλάφησης σφυγμού από το καρπό.



Στο τέλος του μαθήματος παρότι διδάχθηκαν πολλά, τα παιδιά δεν ήταν κουρασμένα ούτε βαρέθηκαν το μάθημα. Παρακολούθησαν και συμμετείχαν ενεργά σε όλη τι διάρκεια. Η προσέλευση και το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλα. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πολύ τον Γυμναστικό σύλλογο Άθλος Κερατσινίου που μας έδωσε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε αυτό το μάθημα καθώς και όλους τους αθλητές που προσήλθαν σε αυτό. Οι πρώτες βοήθειες αποτελούν πολύ σημαντικό κομμάτι για την επιβίωση και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για το μεγάλο ενδιαφέρον που υπήρξε.

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «εφαρμοσμένη ναυαγοσωστική» της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ και του του projectSafe Greece” που εκπονεί η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation.