ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Safe Greece μάγεψε τους Ναυτοπροσκόπους Κοιλάδας


 Το Safe Greece μάγεψε τους Ναυτοπροσκόπους Κοιλάδας

 

Κοιλάδα 13.06.2022. Οι 15 Ναυτοπρόσκοποι διδάχθηκαν πρώτη βοήθεια, αθλητική ναυαγοσωστική και το Διεθνές Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό "Τσάρλι ο διασώστης" στο πλαίσιο του project Safe Greece”.

Παρά την ενασχόληση μου με την ναυαγοσωστική τα τελευταία 4 χρόνια δεν είχα την παραμικρή ιδέα για την ύπαρξη της  Αθλητικής Ναυαγοσωστικής. Καθώς λοιπόν αναζητούσα μαθήματα επιλογής για να συμπληρώσω τις διδακτικές ώρες των σπουδών μου έπεσα πάνω στο μάθημα Αθλητική Ναυαγοσωστική. Αμέσως με πλημμύρισε περιέργεια, αλλά χωρίς πολλές ιδέες περί τίνος πρόκειται, αποφάσισα να το επιλέξω. Έφτασε η πρώτη μέρα συνάντησης με τον καθηγητή του μαθήματος Στάθη.  Ήμουν ιδιαίτερα αγχωμένος, διότι το τμήμα είχε υπερβεί τον αριθμό που θα μπορούσαν να επιλέξουν το μάθημα,  οπότε έτυχα αναπληρωματικός. Δεν τα παράτησα και ούτε απογοητεύτηκα από αυτό το γεγονός, τόσο πολύ ήθελα να γνωρίσω αυτό το άθλημα, ώστε με την βοήθεια της τύχης επιλέχθηκα. Έτσι ξεκίνησε η γνωριμία μου με το άθλημα της ναυαγοσωστικής...






Αυτό που συνάντησα δεν το είχα φανταστεί. Αγωνίσματα πισίνας,  θάλασσας αλλά και στεριάς! Αγωνίσματα με εμπόδια,  σχοινιά, σωσίβια, ανδρείκελα! Σκυταλοδρομίες, ομαδικές διασώσεις... Είναι τόσο πολλά που πραγματικά δεν το πίστευα. Το καλύτερο κομμάτι βέβαια ήταν όταν πήρα μέρος ο ίδιος. Διασκέδαση, ανταγωνισμός, άθληση και το σημαντικότερο. Μια ευκαιρία να σώσεις μια ζωή!



Αφού λοιπόν διδαχτήκαμε και είμασταν πλέον έτοιμοι να μεταφέρουμε και εμείς όσα περισσότερα καταφέραμε να εμπεδώσουμε. Με συνοπτικές διαδικασίες και χάρη στον ενθουσιασμό και την όρεξη των αρχηγών των Ναυτοπροσκόπων Κοιλάδας κυρίου Γιάννη και κυρίας Νάνσυ, τους οποίους ευχαριστώ ιδιαίτερα, μου επιτράπηκε να διδάξω σε 15 παιδάκια, ηλικίας 7 έως 11, Αθλητική Ναυαγοσωστική. Όσο διασκεδαστικό είναι να αγωνίζεσαι τόσο δύσκολο ήταν να διδάξεις αυτό το σημαντικότατο άθλημα. Προφανώς και είχα αγχωθεί για το πως θα καταφέρω να περάσω στα παιδιά όσο το δυνατόν περισσότερα ερεθίσματα, ώστε να αγαπήσουν το άθλημα και να αισθανθούν την ανάγκη να συμμετέχουν ξανά και ξανά.

 

 Ένα όμορφο πρωινό τα «λυκόπουλα» Κοιλάδας θα έρχονταν σε επαφή με κάτι μοναδικό, ασυνήθιστο και απαραίτητο για την καθημερινότητα τους! Το πρόγραμμα περιελάβανε τα αγωνίσματα : Σημαίες, Διάσωση με σχοινί και Διάσωση με σωσίβιο. Στην συνέχεια της εκδήλωσης, αφού βγήκαμε από το νερό και τα παιδιά απόλαυσαν το κέρασμα που είχαμε ετοιμάσει, ήρθε η ώρα για παραμύθι και πρώτες βοήθειες. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν όταν άκουσαν για τον Τσάρλι τον διασώστη και την ενδιαφέρουσα ιστορία του. Ακόμα περισσότερο όμως εντυπωσιάστηκαν, όταν διδάχτηκαν και πραγματοποίησαν ΚΑΡΠΑ σε κούκλες. Η παρουσία του κατάλληλου εξοπλισμού απογείωσε το όλο εγχείρημα.


 





 Είμαι πολύ ενθουσιασμένος για το μέλλον, ώστε να συνεχίσω να μεταδίδω στα νέα παιδιά αυτό το πανέμορφο και τόσο σημαντικό άθλημα. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον άνθρωπο που έκανε αυτό το όνειρο πραγματικότητα. Στάθη, σε ευχαριστούμε που μας έφερες  σε επαφή με το άθλημα που σώζει ζωές!



 


Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «εφαρμοσμένη ναυαγοσωστική» της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ και του project “Safe Greece” που πραγματοποιείται δωρεάν από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation.