ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: Τα παιδιά στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Αμαρουσίου ρώτησαν πότε θα τους ξαναπροπονήσουμε!

 



Safe Greece: Τα παιδιά στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Αμαρουσίου ρώτησαν πότε θα τους ξαναπροπονήσουμε!

 

Μαρούσι 06/06/2022. Επισκεφτήκαμε με την συμφοιτήτριά μου Μαρία Λίβα το Δημοτικό Κολυμβητήριο Αμαρουσίου, για να πραγματοποιήσουμε τη θεωρητική μας διδασκαλία στα πλαίσια του μαθήματος Εφαρμοσμένης Ναυαγοσωστικής. Εισήλθαμε στο κολυμβητήριο με ενθουσιασμό, προκειμένου να διδάξουμε το μαγευτικό πρόγραμμα «Μια Ευκαιρία Στα Παιδιά».

Το κοινό ήταν 16 αθλητές υδατοσφαίρισης του Τρίτωνα Αμαρουσίου 8-12 ετών. Αφού ολοκληρώσαμε το πρακτικό σκέλος διδασκαλίας, ακολουθήσαμε έπειτα στο θεωρητικό σκέλος. Πρώτο μέλημα ήταν να εξηγήσουμε στα παιδιά τη σημασία της Εφαρμοσμένης Ναυαγοσωστικής και την πρακτική της εφαρμογή στην καθημερινή ζωή. Συζητήσαμε για τον ρόλο του ναυαγοσώστη εντός και εκτός νερού, τα είδη πνιγμών και διασώσεων, καθώς αναφέραμε και άλλες δυσμενείς περιπτώσεις που ενδέχεται να συναντήσουμε στη ζωή μας, οι οποίες χρήζουν τη γνώση πρώτης βοήθειας. Όταν μάλιστα ρωτήσαμε τα παιδιά: «Ποια είναι η δουλειά του ναυαγοσώστη;», όλα μαζί απάντησαν με μια φωνή: «Να σώζει ζωές».


Αφού εισαγάγαμε τα παιδιά στο θέμα της θεωρητικής διδασκαλίας, προχωρήσαμε στη συνέχεια στην εκμάθηση του πιο σημαντικού αντικειμένου, της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης. Επιδείξαμε τον τρόπο εκτέλεσης σε αναίσθητο θύμα χωρίς αναπνοή χρησιμοποιώντας ομοιώματα και εξηγώντας κάθε μας κίνηση. Έπειτα ζητήθηκε από τους μαθητές να μιμηθούν τις κινήσεις μας και να σώσουν το θύμα, ενώ τους παρείχαμε ανατροφοδότηση. Με την ολοκλήρωση της διδασκαλίας, προχωρήσαμε στην επίδειξη διάσωσης διαφόρων θυμάτων, όπως πνιγμονή, τραυματισμένο μέλος ή μύτη που αιμορραγεί. Τα παιδιά εκτελούσαν τις διάφορες μεθόδους διάσωσης. Με μάτια γεμάτα ενθουσιασμό μας είπαν: «Κυρία, τώρα μπορούμε και εμείς να σώσουμε μια ζωή!»

Ολοκληρώνοντας το μάθημά μας, καθίσαμε με τα παιδιά σε κυκλική διάταξη, προκειμένου να τους διαβάσουμε το παραμύθι «Μια ευκαιρία στα παιδιά». Καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης τα μάτια των παιδιών κρέμονταν από τα χείλη μας για το τί θα ακολουθούσε στην ιστορία. Το βλέμμα τους στρεφόταν κάποιες φορές στις φωτογραφίες που έδιναν ζωή στο παραμύθι και το καθιστούσαν πραγματικό, σαν να διαδραματιζόταν μπροστά στα μάτια μας την ίδια στιγμή.

 

Στο άκουσμα της φράσης «Έτσι έζησε αυτός καλά και εμείς καλύτερα» τα παιδιά δυσανασχέτησαν που τελείωσε η αφήγηση. Και κάπου εκεί, πριν καν προλάβουμε να αναλύσουμε το τέλος του διηγήματος και τις απόψεις μας, αποχαιρετηθήκαμε κακήν κακώς με τα παιδιά, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που αντιμετωπίσαμε (έντονη βροχή με καταιγίδες), τα οποία φεύγοντας τρέχοντας για να μη βραχούν μας φώναξαν: «Ελπίζουμε να ξανάρθετε!» Φωτογραφίες: Αναστασία Νάστου – Μαρία Λίβα.