ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Safe Greece ξετρέλανε τους κολυμβητές του Δημοτικού Σχολείου Δελασάλ

 

Το Safe Greece ξετρέλανε τους κολυμβητές του Δημοτικού Σχολείου Δελασάλ

 

Αθήνα 7/6/2022. Πραγματοποιήθηκε σεμινάριο πρώτων βοηθειών και ναυαγοσωστικής στο Δημοτικό Σχολείο «Δελασάλ» του Αλίμου. Τα παιδιά ήταν 7-11 και μόλις έχουν μάθει να κολυμπούν ελεύθερο, κι’ όμως τα κατάφεραν εκπληκτικά με τις τεχνικές διάσωσης!

Η Φοιτήτρια ΣΕΦΑΑ - ΕΚΠΑ Άννα Μελανουρέα αναφέρει: Το πρόγραμμα που είχα επιλέξει να ακολουθήσω αποτελούνταν από τα παρακάτω θέματα: επίδειξη τρόπων διάσωσης στο νερό, διδασκαλία αυτών και πρακτική πρώτα με εμένα και μετά ομαδικώς μεταξύ τους, αναφορά θεωρητικού υπόβαθρου των κανόνων ασφαλείας σε μία λουτρική εγκατάσταση (πισίνα- θάλασσα), επίδειξη ΚΑΡΠΑ, πρακτική των παιδιών στην ΚΑΡΠΑ.

Παρά τον λιγοστό χώρο και χρόνο, κατάφερα να δείξω και εξηγήσω την σημασία την προσεκτικής ύπαρξης στο νερό και τις ναυαγοσωστικές ενέργειες που μπορούμε να εκτελέσουμε για να σώσουμε κάποιον.

 Η πρώτη ενέργεια που έμαθα στα παιδιά σε μία κατάσταση πνιγμού, είναι: «καλώ βοήθεια» (από κάποιον μεγαλύτερο/ από τον ναυαγοσώστη- αν υπάρχει στον χώρο). Τους ενθάρρυνα να το κάνουν αυτό ανεξαρτήτως κατάστασης. Η δεύτερη ενέργεια προς τη διάσωση είναι: «εξοπλίζομαι με κάτι που επιπλέει». Στην προκειμένη περίπτωση χρησιμοποιήσαμε μακαρόνια και σανίδες, ό,τι δηλαδή υπήρχε εύκαιρο στον χώρο και τους είναι οικείο στην χρήση.

 


Ξεκίνησα την θεωρία των διασώσεων αναφέροντας τρία ήδη θυμάτων: το αναίσθητο, αυτό με αισθήσεις, και το βυθισμένο στον πυθμένα. Μόλις εξήγησα τις διαφορετικές τεχνικές που μπορούν να εφαρμόσουν, ενθουσιάστηκαν και έπεσαν στο νερό! Στην αρχή προσποιούμουν το θύμα, στη συνέχεια ανυπομονούσαν να δοκιμάσουν και αυτά τον ρόλο θύματος και ναυαγοσώστη. Τα κατάφεραν θαυμάσια και έμεινα έκπληκτη από τον τρόπο που χειρίζονταν τα μέσα διάσωσης (μακαρόνια) με ενθουσιασμό για να με σώσουν.

 

Ύστερα από την πρακτική, δημιούργησα ένα σενάριο «άμεσης δράσης», στο οποίο στην αρχή προσποιήθηκα το θύμα, οι μικροί κολυμβητές με έσωσαν, με απομάκρυναν από το νερό, έλεγξαν για την αναπνοή μου, όπως τους είχα καθοδηγήσει νωρίτερα στην θεωρία, και μου παρουσίασαν ΚΑΡΠΑ επιτυχώς!

Τα παιδιά στο τέλος της διδασκαλίας μου ήταν χαρούμενα και πέρασαν όμορφα. Τα σχόλιά τους μου το επιβεβαίωσαν, καθώς και η ενέργειά τους κατά την διάρκεια του μαθήματος, όπως φαίνεται και στο βίντεο. Χάρη στον καθηγητή μου, Στάθη Αβραμίδη, είχα την ευφράδεια του λόγου, την άνεση στην μεταδοτικότητα, την σιγουριά να διδάξω και την γνώση να ενθουσιάσω αυτά τα παιδάκια, όπως το κάνει και εκείνος. Στο μάθημα «Εφαρμοσμένη Ναυαγοσωστική» έμαθα ό,τι δίδαξα και τον ευχαριστώ!

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «εφαρμοσμένη ναυαγοσωστική» της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ και του projectSafe Greece” που πραγματοποιείται δωρεάν από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation.