ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Safe Greece στον Α.Ο. Τρίτων Αμαρουσίου

 

Το Safe Greece στον Α.Ο. Τρίτων Αμαρουσίου

Μαρούσι 6/6/2022. Επισκεφτήκαμε με την συμφοιτήτριά μου Μαρία Λίβα το Δημοτικό Κολυμβητήριο Αμαρουσίου, για να διδάξουμε σε παιδιά, Εφαρμοσμένη Ναυαγοσωστική. Εισήλθαμε στο χώρο του κολυμβητηρίου με θέρμη και ενθουσιασμό, προκειμένου να διδάξουμε σε μια ομάδα παιδιών τεχνικές διάσωσης και να διασκεδάσουμε όλοι συνάμα μαθαίνοντας.

Το κοινό μας ήταν 16 αθλητές υδατοσφαίρισης του συλλόγου «Τρίτωνα Αμαρουσίου» 8-12 ετών. Αφού συστηθήκαμε στα παιδιά και μάθαμε τα ονόματά τους, οι αθλητές μπήκαν στην πισίνα για να κάνουν προθέρμανση, όπως σύστησε η προπονήτριά τους. Με την ολοκλήρωση, και αφού αναφερθήκαμε συνοπτικά με την συμφοιτήτριά μου στη σημασία της Εφαρμοσμένης Ναυαγοσωστικής και την εφαρμογή της στην ζωή, ξεκινήσαμε την διδασκαλία. Ταξινομήσαμε τον εξοπλισμό στους αθλητές (1 σωσίβιο για κάθε μία από τις 4 διαδρομές). Στη συνέχεια, αρχίσαμε να επιδεικνύουμε τεχνικές διάσωσης στο νερό. Αναλύσαμε 3 είδη διασώσεων, με σκοπό τα παιδιά να τις εμπεδώσουν μέσω επαναλήψεων χωρίς να κουραστούν και να χάσουν το ενδιαφέρον τους. Συγκεκριμένα, από τις τεχνικές διάσωσης στο νερό διδάξαμε το μπροστινό σπρώξιμο, το πισινό αγκάλιασμα και το τράβηγμα της πάπιας σε θύματα με αισθήσεις.



Πρώτα παρουσιάσαμε στα παιδιά το μπροστινό σπρώξιμο, διαδραματίζοντας η μία τον ρόλο του ναυαγοσώστη και η άλλη αυτόν του θύματος. Έπειτα ζητήσαμε από τα παιδιά να κάνουν το ίδιο, σε ζευγάρια. Ο ναυαγοσώστης έβγαινε από την πισίνα και στεκόταν στο άκρο αγκαλιά με το σωσίβιο. Όταν δίναμε παράγγελμα, ο ναυαγοσώστης έπεφτε στο νερό με τρόπο που είχαμε ήδη δείξει και πραγματοποιούσε τη διάσωση. Αργά ή γρήγορα και οι 3 ομάδες κατάφεραν να σώσουν τα θύματά τους με επιτυχία. Την ίδια διαδικασία ακολουθήσαμε αντίστοιχα και με το πισινό αγκάλιασμα και το τράβηγμα της πάπιας. Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των διασώσεων από τους μαθητές, εμείς παρείχαμε σε αυτούς διαρκώς ανατροφοδότηση και εμψυχώναμε τους μικρούς ναυαγοσώστες να φτάσουν πρώτοι στην «ακτή» για να «ζήσει» το θύμα τους. Φυσικά ενισχύαμε την προσπάθεια και των ίδιων των θυμάτων, που είχαν μπει «στο πετσί του ρόλου τους» σαν σωστοί ηθοποιοί.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διδασκαλίας βλέπαμε αποτυπωμένο στα μάτια των παιδιών τον ενθουσιασμό και την ικανοποίηση που λάμβαναν από τη διάσωση των συναθλητών τους, σαν πραγματικά να έσωζαν μια ζωή. Τα θύματα ανυπομονούσαν να διαδραματίσουν με τη σειρά τους το ρόλο του ναυαγοσώστη και να νιώσουν περηφάνεια που επιφέρει το αποτέλεσμα της διάσωσης. Όπως μας περιέγραψαν και τα ίδια τα παιδιά, αυτή ήταν μια μοναδική εμπειρία για εκείνα όσο και για εμάς, που αντικρύσαμε τον κόπο του καθηγητή μας Στάθη Αβραμίδη να πιάνει τόπο και τη χαρά που πραγματικά μπορεί να προσφέρει σε όλους, μικρούς και μεγάλους, η Εφαρμοσμένη Ναυαγοσωστική.

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «εφαρμοσμένη ναυαγοσωστική» της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ και του project “Safe Greece” που εκπονεί η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation.