ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: Πρώτοι στη βοήθεια και στη γνώση

 





Safe Greece: Πρώτοι στη βοήθεια και στη γνώση

Αφίδνες 20/06/2022. Πραγματοποιήθηκε διδασκαλία πρώτης βοήθειας στην κατασκήνωση «Η Φωλιά Του Παιδιού» σε 200 παιδιά 7-14 χρονών.

Υπό την επιτήρηση του καθηγητή μας Στάθη Αβραμίδη, επισκεφτήκαμε την κατασκήνωση «Η Φωλιά Του Παιδιού» και διδάξαμε πρώτη βοήθεια σε παιδιά 7-14 ετών. Ξεκινώντας την διδασκαλία κάναμε εισαγωγή για το πόσο σημαντικό είναι να ξέρει κάποιος πρώτες βοήθειες.



Το πρώτο θέμα που θίξαμε ήταν η επιληψία. Αφού ρωτήσαμε τα παιδιά τι μέτρα παίρνουμε σε περίπτωση επιληψίας, προχωρήσαμε σε μια αναπαράσταση και τους είπαμε να κάνουν εικονικά σενάρια ανά δυάδες.

Ύστερα, τα παιδιά διδαχθήκαν τη θέση ανάνηψης, στην οποία βάζουμε ένα θύμα. Οι κατασκηνωτές έδειξαν ενδιαφέρον και θέληση να δοκιμάσουν. Άλλοι τοποθετήσαν το θύμα σωστά και άλλοι όχι ….. σημασία έχει η θέληση και η προσπάθεια!



Ο χρόνος ήταν περιορισμένος, έτσι προχωρήσαμε στην πνιγμονή. Έχοντας τον καλύτερο δάσκαλο, προσπαθήσαμε να κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερη αναπαράσταση ώστε να δείξουμε στα παιδιά την συχνότητα του συμβάντος και πόσο χρήσιμο είναι στην καθημερινότητά μας. Τα παιδιά ύστερα από δύο εικονικά σενάρια δε κρατιόντουσαν να κάνουν και το τρίτο, έτσι ξανά γεμάτα θέληση προχώρησαν στην αναπαράσταση δείχνοντας να καταλαβαίνουν πόσο σημαντική είναι αυτή η γνώση.

Ολοκληρώσαμε τη διδασκαλία με διασκεδαστικό τρόπο, με ένα αγώνισμα αθλητικής ναυαγοσωστικής. Το αγώνισμα – παιχνίδι λέγεται σημαίες. Οργανώνοντας δυο γκρουπ, από αγόρια ένα κορίτσια, ξεκίνησε το παιχνίδι. Το αγώνισμα είναι βασισμένο στη φιλοσοφία του παιχνιδιού «Μουσικές Καρέκλες». Τα παιδιά ξετρελάθηκαν και δεν σταμάτησαν να ζητάνε να ξαναπαίξουν. Ακόμα και οι συνοδοί βρήκαν το παιχνίδι συναρπαστικό. Ήταν αξέχαστη εμπειρία!

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «αθλητική ναυαγοσωστική»  της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ και του  project "Safe Greece" που εκπονείται από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. Η ΕΑΝΕ είναι μέλος των διεθνών οργανισμών International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe και International Federation of Swimming Teachers’ Association. Εικόνες: ΕΑΝΕ.