ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο τερματισμός 85χρονης αθλοσώστριας προκάλεσε παρατεταμένο χειροκρότημα

 

Ο τερματισμός 85χρονης αθλοσώστριας

προκάλεσε παρατεταμένο χειροκρότημα

 

Riccione, 21.09.2022. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής πήρα ένα καταπληκτικό μάθημα ζωής από μια 85χρονη αθλοσώστρια.


Ήταν από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής μου. Δράττομαι της ευκαιρίας να σταθώ στην περίπτωση της 85χρονης Βρετανίδας αθλοσώστριας. Στα 100μ Ρυμούλκησης Ανδρεικέλου με πέδιλα, μια 85χρονη Βρετανίδα καθυστερεί να τερματίσει. Γυρίζει ύπτιο με τα δύο χέρια. Οι αντίπαλες έχουν τερματίσει και περιμένουν. Όλη η κερκίδα θεατών και νεαρών αθλοσωστών έχει σηκωθεί όρθια και χειροκροτάει παρατεταμένα για αρκετά λεπτά που μοιάζουν ατελείωτα. Η επόμενη κούρσα αργεί. χρόνος έχει σταματήσει. Αλλά ποιος νοιάζεται; Ο Ρίγος και ηθική ανάταση. Μόλις έχουμε πάρει όλοι ένα μάθημα ζωής. Τα σχόλια ήταν: «Μακάρι να φτάσω στην ηλικία της και να κολυμπώ». «Ανατριχιάσαμε από συγκίνηση».  


Μετά τον τερματισμό πήγα και την βρήκα. Της έδωσα συγχαρητήρια και πήρα για αντάλλαγμα το νέκταρ της σοφίας της. Η συζήτηση μας ήταν ίσως το πιο σημαντικό μάθημα ζωής που πήρα και δεν αποκτιέται στα πανεπιστημιακά έδρανα. Μας δίδαξε πως ο αθλητισμός και ιδιαίτερα η ναυαγοσωστική δεν είναι ιδέα αλλά η ίδια η ζωή! Και αυτό το απέδειξε εμπράκτως, αφού όχι μόνο δεν «κρέμασε το σωσίβιό της», αλλά μας έδειξε τον δρόμο να συνεχίζουμε για πάντα την προσπάθεια να σώσουμε μια ανθρώπινη ζωή.





Όταν την συνάντησα μου είπε: «Αυτή η προσπάθεια δεν έχει ηλικία, γι' αυτό γίνεται λόγος για Σύνδεσμο Ναυαγοσωστών Αγγλίας. Ο σύνδεσμος δεν είναι κλειστό λόμπι αλλά μια ομάδα ανθρώπων που αγαπά την ναυαγοσωστική και ανοίγει την αγκαλιά του σε όσους έχουν ασχοληθεί παλαιότερα και όσους θέλουν να δοκιμάσουν τώρα.»


Το σημαντικότερο είναι ότι στέλνει μήνυμα ζωής: «Οι βετεράνοι έχουμε δημιουργήσει κίνημα ζωής. Εάν δώσουμε στον εαυτό μας κίνητρο, μπορούμε να έχουμε ποιοτική και μακροχρόνια ζωή. Έχουμε εμφυτεύσει στον εγκέφαλό, το μικρό τσιπ του διαχρονικού αθλητισμού, διαχρονικής υγείας και διαρκούς προσπάθειας για διάσωση ζωών. Οι αγώνες είναι η Ιθάκη μας …»


Συνεχίζει: «Αυτές οι πρωτοβουλίες έρχονται να καλύψουν το κενό που υπάρχει στα περισσότερα κράτη που ποτέ δεν έδωσαν ώθηση στο μαζικό αθλητισμό και στην υγεία των πολιτών. Έστρεψαν τα φώτα της δημοσιότητας στον εμπορικό αθλητισμό με αποτέλεσμα η αθλητική ναυαγοσωστική να έρθει σε 2η μοίρα. Οι βετεράνοι αισθανόμαστε γραφικοί επειδή η πολιτεία δεν έχει εμβαθύνει στην συμμετοχή και στην οικονομία του κράτους, ως προς την υγεία των πολιτών. Ο μαζικός αθλητισμός και ιδιαίτερα η ναυαγοσωστική έχει μόνο αρχή, και πουθενά τέλος. Αυτά είναι παραδείγματα ζωής διότι η ανθρώπινη ενεργητικότητα με την κατάλληλη άσκηση δεν έχει φραγμούς και ηλικία»


Με νωπές τις εμπειρίες από τη συνάντησή μου μαζί της καταλήγω στο εξής: «Η ζωή είναι όμορφη σε όλες τις ηλικίες, τα χρόνια δεν έχουν σημασία, φτάνει να κάνεις αυτό που αγαπάς και αυτό που σε κάνει να νιώθεις όμορφα, δίνοντας σωστά μηνύματα στους νεότερους». Εικόνες: ΕΑΝΕ.