ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Τσάρλι και οι επίδοξοι μικροί ναυαγοσώστες

 


Ο Τσάρλι και οι επίδοξοι μικροί ναυαγοσώστες

Αθήνα 26.11.2022. Ο ναυαγοσώστης είναι σαν ένα καταφύγιο από την καταιγίδα. Μπορεί ποτέ να μην το χρειαστείς αλλά αν το χρειαστείς θα σου σώσει τη ζωή. Στο άρθρο αυτό θα αναφερθούμε στην πρωτόγνωρη εμπειρία μας από την εκμάθηση στους μικρούς μας φίλους των κανόνων ναυαγοσωστικής και την ανάγνωση του βιβλίου ο μικρός Τσάρλι καθώς και όλων την εμπειρία μας από το συγκεκριμένο γεγονός.

Σε ένα κολυμβητήριο της Αττικής οι μικροί μας φίλοι - μαθητές δημοτικού - και εν δυνάμει ναυαγοσώστες μαζευτήκανε με σκοπό να ακούσουν την διήγηση του παραμυθιού σε αρχικό στάδιο της εκπαίδευσης και στην συνεχεία να παίξουν όλοι μαζί τα παιχνίδια εκπαιδευτικού χαρακτήρα που είχαμε ετοιμάσει για τους  επίδοξους νεαρού  μας φίλους,  κολυμβητές στο εν λόγω κολυμβητήριο στο σύλλογο  red swim academy  ήταν ιδιαίτερα εγκάρδιοι και υπέρ το δέον έτοιμοι για να ακούσουν την αφήγηση του παραμυθιού καθώς και τις δραστηριότητες που θα ακολουθούσουν. Εν  αρχή   μέσα από διαδραστικές  εικόνες που υπήρχαν στην τηλεόραση σχετικά με το εν λόγω παραθύρι ξεκίνησε η αφήγηση του παραμυθιού για την ιστορία του Τσάρλι, του μικρού αγοριού που βρέθηκε τυχαία σε γυρίσματα για μια ταινία με ναυαγοσώστες και με τον ενθουσιασμό ενός μικρού παιδιού που θέλει να ανακαλύψει τον κόσμο και κάθε πτυχή του ο μικρός Τσάρλι θέλησε να γίνει και αυτός ένας ναυαγοσώστης, να σώζει ζωές και να προσφέρει χαρά. Οι μικροί μας φίλοι συνεπαρμένοι από την εν λόγω αφήγηση διασκέδασαν, γέλασαν με την ψύχη τους, έκαναν πειράγματα ενώ δεν έλειπαν οι ερωτήσεις, τόσο σχετικές με το παραμύθι όσο και μη σχετικές στα πλαίσια πάντα του θέματος της παρουσίασης. Επιπρόσθετα, μετά το πέρας της αφήγησης οι μικροί μας «ναυαγοσώστες» απάντησαν σε πληθώρα ερωτήσεων - ένα τύπου ερωτηματολόγιο, ενώ με την σειρά τους και οι ίδιοι μας είπανε πως τους φάνηκε η εν λόγω αφήγηση, τι αποκόμισαν από το παραμύθι αυτό και βεβαία αν το διασκέδασαν και αν τους άρεσε. Εν κατακλείδι, η όλη αυτή εμπειρία ήταν εξαιρετική και πρωτόγνωρη, υπήρχε εξαιρετικό κλίμα και συνεργασία ενώ παράλληλα είχε και επιμορφωτικό χαρακτήρα για τους μικρούς μας  φίλους, μέσα σε ένα κλίμα χαράς και διασκέδασης τόσο για τους μικρούς μας φίλους όσο και για εμάς που κάναμε την παρουσίαση. 

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του projectSave Greece” που εκπονείται από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με τη στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. H EANE είναι μέλος των  οργανισμών  International Life Saving Federation, International  Life Saving Federation of Europe και Ιnternational Federation of Swimming Teachers‘ Association. Εικόνες: Δημήτρης Μαυρομάτης.