ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: Οι αθλοσώστες της Υδρίας

 



Safe Greece: Οι αθλοσώστες της Υδρίας

Μαρούσι 11-01-2023. Τρεις φοιτητές ΤΕΦΑΑ, επισκεφθήκαν το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών. Σκοπός της πρώτης επίσκεψης, ήταν να διδάξουν σε 19 ενδιαφερόμενους αγωνίσματα αθλητικής ναυαγοσωστικής και της δεύτερης, το παραμύθι «Τσάρλι ο διασώστης».

Κατά την πρώτη επίσκεψη, αρχικά, διδάχθηκαν το αγώνισμα «σκυταλοδρομία ανδρεικέλου 4*25μ.» για το οποίο οι μαθητευόμενοι έδειξαν ιδιαίτερη προσοχή. Στην αρχή, δυσκολεύτηκαν με την κατανόηση του τρόπου μεταφοράς του ανδρεικέλου, αλλά μετά από αναλυτική εξήγηση, αντιμετώπισαν με ευκολία  το αγώνισμα αυτό. Μετά από αρκετές επαναλήψεις, ακολούθησε η εκμάθηση του επόμενου αγωνίσματος το οποίο ήταν η «ρίψη σκοινιού 4*12μ.». Το αγώνισμα αυτό θεωρήθηκε το δυσκολότερο από τα τρία, καθώς χρειάστηκε περισσότερο χρόνο και πρακτική επίδειξη από τους διδάσκοντες, για την πλήρη αντίληψη από τους μαθητές. Ιδιαίτερα, δυσκολεύτηκαν περισσότερο στο μάζεμα του σκοινιού. Το τρίτο και τελευταίο αγώνισμα, το οποίο ήταν η «μικτή σκυταλοδρομία 4*50μ.», ήταν για τους εκπαιδευόμενους το ευκολότερο, αφού το αγώνισμα αυτό εμπεριείχε, κατά κύριο λόγο, κολύμπι. Έτσι, ανταπεξήλθαν στις ιδιαιτερότητες της σκυταλοδρομίας εύκολα, διότι η ομάδα που επιλέχθηκε προπονείται αγωνιστικά στο κολύμπι. Υπήρξαν πολλές επαναλήψεις σε κάθε αγώνισμα από κάθε παιδί, ώστε να εμπεδώσουν αυτά που τους έδειξαν. Μετά την επίδειξη των αγωνισμάτων, μοιράστηκαν βεβαιώσεις στους κολυμβητές για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αυτό.

 


Οι αθλητές, έδειξαν αξιοθαύμαστη ευχαρίστηση και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτές τις γνώσεις των αγωνισμάτων που τους προσφέρθηκαν απλόχερα. Τα σχόλια που ακούστηκαν από τους αθλητές, κάποια από τα οποία ήταν: «Το ωραιότερο μάθημα», «Περάσαμε υπέροχα», «Ανυπομονούμε για την επόμενη επίσκεψή σας» ήταν πολύ όμορφα και έκαναν τους διδάσκοντες να διασκεδάσουν την επισκέψή τους ακόμα περισσότερο. Οι γονείς και οι προπονητές παρακολουθούσαν με θαυμασμό καθ’ όλη τη διάρκεια του μαθήματος και κλείνοντας, ευχαρίστησαν τους φοιτητές του τμήματος ΤΕΦΑΑ  για τον χρόνο, την υπομονή και τη διδασκαλία που χάρισαν στα παιδιά και τους αθλητές τους.

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του project "Safe Greece" που εκπονείται από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. Η ΕΑΝΕ είναι μέλος των οργανισμών International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe και International Federation of Swimming Teachers’ Association. Εικόνες: Ευγενία Δαφνή