ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: Ο Charlie φώτισε στην Αρτέμιδα

 

 Safe Greece: Ο Charlie φώτισε στην Αρτέμιδα

 Αρτέμιδα 12/1/2023. Ο αθλητικός σύλλογος Ήλιος Μεσογείων μας υποδέχθηκε με μεγάλο ενθουσιασμό. Είκοσι παιδιά της ακαδημίας 8- 12 ετών άκουσαν την ιστορία του «Τσάρλι του διασώστη», γνώρισαν τον ήρωα του παραμυθιού και απέκτησαν βασικές γνώσεις ασφάλειας στο νερό, γνωρίζοντας αγωνίσματα αθλητικής ναυαγοσωστικής.

Ήταν συνειδητή η επιλογή όντας κολυμβητής ο ίδιος να διδάξω το πρωτότυπο και ενδιαφέρον σύγγραμμα «Τσάρλι ο διασώστης» σε παιδιά που δεν είχαν καμία σχέση με το υγρό στοιχείο προκείμενου να δω τον αντίκτυπο και τις αντιδράσεις που θα τους δημιουργούσε. Η αλήθεια είναι ότι πηγαίνοντας σε ένα σύλλογο που δραστηριοποιείται στο στίβο δεν ήταν ακριβώς ένθερμο το είδος της αντιμετώπισης που ανέμενα. Προς μεγάλη μου έκπληξη και τεράστια χαρά διαψεύστηκα με τρόπο πανηγυρικό. Ο Τσάρλι λειτούργησε θαυμαστά. Πήρε ένα γκρουπ παιδιών κάθιδρων τα οποία μόλις είχαν τελειώσει την προπόνηση και ανέμεναν να πάνε σπίτι τους και τα έκανε να μην θέλουν να εγκαταλείψουν τον χώρο. Με το πέρας του παραμυθιού οι ερωτήσεις ερχόντουσαν με ρυθμό μυδραλιοβόλου. «Τί είναι ο ναυαγοσώστης; Τι είναι η αθλητική ναυαγοσωστική; Πόσα αγωνίσματα έχει; Ουαου είναι όντως τόσο εντυπωσιακά;» Η επαφή τους με κάποια από αυτά τα αθλήματα τους απάντησε την τελευταία απορία. Ήταν όντως τόσο εντυπωσιακά. Τρομερό. Παιδικά χαμόγελα να διαδέχονται δάκρυα συμπόνιας για τον Τσάρλι και τανάπαλιν. Όλα αυτά από ένα σύγγραμμά και 25 ανθρώπους οι οποίοι γίναμε κοινωνοί του.

 

Κλείνοντας νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω τον κύριο Κώστα Μονοκρούσο για την αμέριστη αρωγή του και την υποδοχή που μας επιφύλαξε στον σύλλογό του. Κρατάω σαν φυλαχτό την εγκάρδια χειραψία και τον θερμό εναγκαλισμό που μου επιφύλασσε στην αποχώρηση μου. Τσάρλι σε ευχαριστούμε όλοι, σε ευχαριστώ και εγώ προσωπικά για αυτόν τον πλούτο συναισθημάτων. Εις το επανιδείν.

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «αθλητική ναυαγοσωστική» της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ και του project «Safe Greece» που εκπονείται από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. Η ΕΑΝΕ είναι μέλος των διεθνών οργανισμών International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe και International Federation of Swimming Teachers’ Association. Εικόνες: Μηνάς Μανούσακας