ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: Τσάρλι και αθλητική ναυαγοσωστική στο «Ευ Ζήν»


Safe Greece: Τσάρλι και αθλητική ναυαγοσωστική στο «Ευ Ζήν»

Δάφνη 14/2/2023. Αθλητές του ΕΥ ΖΗΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗ διδάχθηκαν το πρόγραμμα «Τσάρλι ο διασώστης» επιδεικνύοντας ωριμότητα, συνείδηση και ευχάριστη διάθεση στην πρώτη τους γνωριμία με την αθλητική ναυαγοσωστική.

Σε μία εποχή όπου ο αθλητισμός και η άσκηση δεν αποτελούν βασική προτεραιότητα για τους νέους, μία ομάδα φοιτητών επιχείρησε το καταχείμωνο να ευαισθητοποιήσει μικρούς αθλητές μέσα από το μοναδικό άθλημα που συμβάλλει στην προστασία της δημόσιας υγείας, την αθλητική ναυαγοσωστική. Μέσα από το πρόγραμμα «Τσάρλι ο διασώστης» και σε συνεργασία με τον αθλητικό όμιλο Δάφνης-Υμηττού ΕΥ ΖΗΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗ οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν σε 13 αθλητές, τα αγωνίσματα μεταφορά ανδρεικέλου (50μ.), σκυταλοδρομία μεταφοράς ανδρεικέλου (4χ25μ.), ρίψη σχοινιού (12,5μ.) και σκυταλοδρομία ρίψης σχοινιού (4χ10μ.). Παρότι υπήρχαν δύσκολες καιρικές συνθήκες και έντονο κρύο, η αφήγηση του παραμυθιού ζέστανε τις καρδιές των αθλητών, ευαισθητοποιώντας τους για το ζήτημα της δημόσιας υγείας και της ύψιστης ευθύνης του αθλοσώστη. Οι ερωτήσεις πολλές και δύσκολες, οι απαντήσεις άμεσες και ενθαρρυντικές προδίδοντας θάρρος και τόλμη δημιουργώντας πολύ γρήγορα μια ευχάριστη ατμόσφαιρα. Καθώς, η αθλητική ναυαγοσωστική δεν συμβάλλει μόνο στην προάσπιση της ανθρώπινης ζωής, των αρχών της ευγενούς άμιλλας και την βελτίωση της φυσικής κατάστασης, αλλά συμβάλλει παράλληλα στην κοινωνικοποίηση των ατόμων και δημιουργία νέων φίλων που έχουν ως κοινό την ανιδιοτέλεια και την αλληλεγγύη. «Μπορώ να γίνω αθλοσώστης;» «Πόσο θάρρος χρειάζεται να έχει ένας αθλοσώστης;» «Υπάρχουν και άλλα τέτοια παραμύθια με αθλοσώστες και ναυαγοσώστες;» Αυτές είναι μερικές από τις πολλές ερωτήσεις που δεχτήκαμε και αποδεικνύουν την ευαισθητοποίηση των μικρών αθλητών και το ενδιαφέρον προς το μάθημα. Ένα μάθημα που δεν θα μπορούσε να περιοριστεί στη θεωρία. Με σύμμαχο την ευχάριστη διάθεση και τηρώντας μέτρα ασφάλειας που αναλύθηκαν στο τέλος της συζήτησης, οι μικροί και τολμηροί αθλητές είχαν την ευκαιρία να γίνουν αθλοσώστες και μάλιστα πρωταθλητές! Έκπληκτοι μείναν οι γονείς και οι προπονητές, καθώς οι αθλητές αντιλήφθηκαν αξίες που πρεσβεύει η αθλητική ναυαγοσωστική αλλά σπανίζουν στις μέρες μας… «Έχασα στο αγώνισμα, αλλά νιώθω ότι κέρδισα πολλά σήμερα. Θέλω να παίξω και άλλο»  είπε ο Άγγελος που είναι μόλις 9 ετών. «Όταν γίνω ενήλικας, θα γίνω και εγώ ναυαγοσώστης» τόνισε με ενθουσιασμό η Μαριλένα. Αξιοσημείωτο είναι να αναφερθεί ότι παρότι στα ατομικά αγωνίσματα παρουσιάστηκαν δυσκολίες (απόρροια του επειδή ήταν η πρώτη επαφή των παιδιών με το άθλημα), στα ομαδικά αγωνίσματα οι μικροί αθλητές φάνηκαν συνεργάσιμοι, βοηθώντας και ενθαρρύνοντας ο ένας των άλλον, χωρίς η νίκη να αποτελεί αυτοσκοπό. Τέλος και σημαντικότερο, τα χαμόγελα που πλημμύρισαν το κολυμβητήριο γέμισαν γονείς, φοιτητές, προπονητές αλλά και τους αθλητές με ελπίδα και αισιοδοξία.

 

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του project "SafeGreece" που εκπονείται από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. ΗΕΑΝΕείναιμέλοςτωνοργανισμώνInternational Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe και International Federation of Swimming Teachers’ Association. Εικόνες: Αντώνης Ιατρίδης, Ιωσήφ Μαλαξιανάκης.