ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: Αθλητική Ναυαγοσωστική στα Α. Λιόσια

 


Safe Greece: Αθλητική Ναυαγοσωστική στα Α. Λιόσια

Άνω Λιόσια 15/12/2022. Η διδασκαλία των αγωνισμάτων αθλητικής ναυαγοσωστικής πραγματοποιήθηκε στο κολυμβητήριο Άνω. Οκτώ αθλητές ανάμεσά τους τρείς φοιτητές ΤΕΦΑΑ, τρείς εθελοντές και δύο μεγαλύτερης ηλικίας άτομα με ειδικές ανάγκες διδάχτηκαν και συμμετείχαν σε τρία αγωνίσματα πισίνας. 



Η ρυμούλκηση ανδρεικέλου σε σκυταλοδρομία, η ρίψη σχοινιού και η σκυταλοδρομία που περιλαμβάνει ελεύθερο κολύμπι - κολύμπι με πέδιλα - διάσωση με σωσίβιο,  ήταν τα αγωνίσματα που γνώρισαν οι νέοι μας αθλητές. Παρά τις δυσκολίες συγκέντρωσης των αθλούμενων και συντονισμού χώρου και χρόνου η συγκεκριμένη μέρα αποτέλεσε μια ξεχωριστή εμπειρία για όλους μας . Από τους οκτώ αθλητές που συμμετείχαν οι πέντε ήταν 20 ετών οι υπόλοιποι μεταξύ 30-40 ετών, ανάμεσά τους μία κοπέλα που ασχολείται με τον χορό, δύο αγόρια από τον χώρο του τένις που ανήκουν στον όμιλο αντισφαίρισης Ρόδου, δύο κολυμβητές του συγκεκριμένου κολυμβητηρίου και άλλα τρία άτομα που δεν ασχολούνται ενεργά με τον αθλητισμό. Εμείς ως «εκπαιδευτές» αισθανθήκαμε πολύ όμορφα βλέποντας τους εθελοντές μας να ψυχαγωγούνται και να ενημερώνονται σχετικά με την διάσωση και πως  όλο αυτό μπορεί να αποτελέσει άθλημα όπως όλα τα υπόλοιπα. Οι ίδιοι νιώσαμε γεμάτοι και βιώσαμε την εμπειρία του να διδάσκεις αφού η συγκεκριμένη δραστηριότητα ήταν η πρώτη μας πρακτική στα πλαίσια της σχολής. Οι νέοι αθλοσώστες έδειξαν ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή, άκουγαν προσεκτικά τις οδηγίες μας και είχαν συνεχώς απορίες, « Οι τρόποι μεταφοράς ανδρεικέλου είναι μόνο αυτοί; » ρώτησε ο αθλητής του τένις γεμάτος περιέργεια, « Γιατί στην ρίψη σχοινιού το πίσω χέρι μένει σταθερό στο μπούτι κατά την διάρκεια του μαζέματος; » απόρησε η αθλήτρια του χορού. «Έχει πολύ πλάκα και είναι ανταγωνιστικό, θα ήθελα πολύ να το ξανακάνω» μας είπε στο τέλος ενθουσιασμένος ο κολυμβητής με ειδικές ανάγκες . Μαζί με όλη την ομάδα έλαβε μέρος η προπονήτρια του τμήματος των παιδιών ΑΜΕΑ του κολυμβητηρίου η οποία επίσης έμεινε ευχαριστημένη ενώ η ίδια δεν γνώριζε ότι η ναυαγοσωστική αποτελεί άθλημα και ότι υπάρχουν ακόμα και όμιλοι για την διδασκαλία και την προπόνηση των αγωνισμάτων τόσο για την πισίνα όσο και για την θάλασσα. Μία μέρα γεμάτη χαρά, δημιουργικότητα, ενθουσιασμό και ανταγωνιστικότητα αλλά πάνω απ’όλα αθλητικό πνεύμα θα μας μείνει αξέχαστη!


Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «αθλητική ναυαγοσωστική» της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ. Ο εξοπλισμός και οι βεβαιώσεις παρακολούθησης διατέθηκαν δωρεάν από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation στο πλαίσιο του project “Safe Greece”.