ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: Μάθημα ζωής η αθλητική ναυαγοσωστική

 



Safe Greece: Μάθημα ζωής η αθλητική ναυαγοσωστική


Άνω Λιόσια 15/12/2022. Η διδασκαλία έλαβε μέρος στο δημοτικό κολυμβητήριο των Άνω Λιοσίων στην Αθήνα. Στο μάθημα αυτό έλαβαν μέρος άνθρωποι ηλικίας 20-40 ετών. Καθένας από αυτούς είχε και διαφορετικές ασχολίες (π.χ. τενις, χορό, κολύμβηση) Ανάμεσα στους εθελοντές υπήρχαν και 2 άτομα με ειδικές ανάγκες.


 




Τα αθλήματα που διδάχθηκαν ήταν ρυμούλκηση αδρεικέλου, ρίψη σχοινιού και μικτή σκυταλοδρομία. Αν και υπήρξαν δυσκολίες, περισσότερο λόγω συνεννόησης, οι συμφοιτητές - συνεργάτες μου και εγώ βγάλαμε εις πέρας την αποστολή που μας ανατέθηκε από τον dr. Στάθη Αβραμίδη. Θεωρώ πως σαν εκπαιδευτές του συγκεκριμένου αθλήματος αν και άπειροι τα πήγαμε εξαιρετικά. Αυτό συμπεραίνεται από αρκετές φράσεις των εκπαιδευόμενων: «πρώτη φορά στη ζωή μου κολυμπάω κουβαλώντας ανδρείκελο …αλήθεια έχω εντυπωσιαστεί», «δεν πίστευα ποτέ πως είχα τέτοιες δυνατότητες και δεν τις είχα αξιοποιήσει τόσο καιρο». Όταν πρωτοάκουσα τις φράσεις αυτές και αμέτρητες άλλες καθώς και θετικά σχόλια για το μάθημα, σιγουρεύτηκα πως ο ρόλος που διαδραματίζουμε για αυτούς τους ανθρώπους είναι μέγιστης αξίας. Μία από τις κορυφαίες ατάκες των μαθητών ήταν «πότε θα ξαναβρεθούμε, θα ήθελα να το ξανακάνω» αλλά και αυτή «ήταν τόσο ανταγωνιστικά τα αθλήματα και είχαν τόσο ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος που μου έχει ανέβει η αδρεναλίνη στα ύψη». Πρέπει να επισημανθεί πως έλαβε μέρος και η προπονήτρια του τμήματος των ΑΜΕ , η οποία από την πρώτη στιγμή ήταν θετική στο να συμμετέχει και η ίδια αλλά και οι μαθητές της. Επομένως ήταν μια μέρα γεμάτη ενθουσιασμό, φοβερές εμπειρίες, ανταγωνιστικότητα (σε υψηλά επίπεδα), αθλητικό πνεύμα και διάθεση για μάθηση. 




 Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του project "Safe Greece" που εκπονείται από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. Η ΕΑΝΕ είναι μέλος των οργανισμών International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe και International Federation of Swimming Teachers’ Association.