ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: «Μαμά θέλω να γίνω αθλοσώστης»

 



Safe Greece: «Μαμά θέλω να γίνω αθλοσώστης» 

Παλλήνη 17/12/2022. Διδασκαλία αγωνισμάτων Αθλητικής Ναυαγοσωστικής στην Αθλητική Παιδική Ακαδημία σε 10 παιδιά από 10 έως 14 ετών.

 

Ακριβώς πριν κλείσουν για τις γιορτές των Χριστουγέννων επισκεφτήκαμε την Αθλητική Παιδική Ακαδημία προκειμένου να πραγματοποιήσουμε διδασκαλία στα πλαίσια του μαθήματος Αθλητικής Ναυαγοσωστικής. Σκοπός μας ήταν να δείξουμε στα παιδιά που θα συμμετείχαν , αγωνίσματα της αθλητικής ναυαγοσωστικής προκειμένου να τα φέρουμε σε μια πρώτη επαφή μαζί της, να ψυχαγωγηθούν, να αθληθούν, να αλληλοεπιδράσουν με πνεύμα ευγενούς άμιλλας και ιδανικά να τους μεταλαμπαδεύσουμε λίγο από το πάθος που εμείς οι ίδιοι λάβαμε από τον καθηγητή μας Στάθη Αβραμίδη.


 



Αφού τους κάναμε ολιγόλεπτο ζέσταμα, τους δείξαμε τεχνικές διάσωσης, ρυμούλκησης και χρήσης του εξοπλισμού. Κατόπιν ξεκινήσαμε την επίδειξη για κάθε αγώνισμα. Το πρώτο αγώνισμα ήταν η μεταφορά ανδρεικέλου 50 μέτρων. Εκεί μετά από επίδειξη και επεξήγηση και αφού το έκαναν μερικές φορές προκειμένου να εξοικειωθούν, έλαβαν θέσεις έχοντας την ευκαιρία να το δοκιμάσουν σε συνθήκες φιλικού αγώνα. Αυτό ήταν. Τα πλατιά χαμόγελα μέχρι τα αυτιά μας έδειχνε ότι το νερό είχε μπει στο αυλάκι. Έπρεπε απλώς να εκμεταλλευτούμε το μομέντουμ που το αγώνισμα αυτό είχε κλείσει και να προχωρήσουμε στο επόμενο αγώνισμα το όποιο ήταν η σκυτάλη μεταφοράς ανδρεικέλου 4χ 25μ. το οποίο επίσης μετά από επίδειξη και επεξήγηση είχαν την δυνατότητα να το δουν σαν αγώνισμα στα πλαίσια «φιλικού». Επιτυχία. Ακόμα περισσότερα χαμόγελα.


 


Αγώνισμα τρίτο ρυμούλκηση ανδρείκελου 50 μέτρων με πέδιλα. Η ανταπόκριση υπήρξε εντυπωσιακή. Ο αύξων βαθμός δυσκολίας ιντρίγκαρε τους μαθητές αλλά και τους διευκόλυνε αφού προλάβαιναν να κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές. Η απαίτηση της χρήσης βατραχοπέδιλων και της συνεργασίας σε αυτό το αγώνισμα έκανε τα παιδιά να το ερωτευτούν κυριολεκτικά. Με το πέρας αυτού του αγωνίσματος ζήτησα από τα παιδιά να βγουν εκτός πισίνας. «Κύριε όχι! Αυτό ήταν. Πως πέρασε τόσο γρήγορα η ώρα; Δεν θέλουμε να τελειώσει.» Μην ανησυχείτε! Δεν τελείωσε. Τώρα έρχεται το καλύτερο το κερασάκι στην τούρτα. Ρίψη σχοινιού. Αν ήδη είχαν ενθουσιαστεί, τώρα ξετρελάθηκαν. Τα γέλια και τα πειράγματα διαδέχονταν το ένα το άλλο. Μέχρι και οι γονείς που μέχρι εκείνη την ώρα συμμετείχαν υποστηρικτικά , τώρα θέλησαν να συμμετάσχουν. Τρομερό! Μια τόσο υπέροχη μέρα άξιζε ενός αντίστοιχα υπέροχου κλεισίματος. Αυτό ήρθε με την απόδοση μεταλλίων και βεβαιώσεων συμμετοχής από τον Αι Βασίλη που σφράγισε την θέση εκείνης της μέρας και της αθλητικής ναυαγοσωστικής στην μνήμη των παιδιών αυτών και όσων μοιραστήκαμε την εμπειρία μαζί τους στα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Και όπως είπε ο μικρός Κωνσταντίνος όταν τους αποχαιρέτησα «Οι φίλοι δεν λένε ποτέ γεια λένε θα τα ξαναπούμε σύντομα!». Θα τα πούμε σύντομα μικρέ Κωνσταντίνε!


 

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «αθλητική ναυαγοσωστική» της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ και του project «Safe Greece»; που εκπονείται από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. Η ΕΑΝΕ είναι μέλος των διεθνών οργανισμών International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe και International Federation of Swimming Teachers’ Association. Φωτογραφίες: Μανούσακας