ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: Ο Άγιος Βασίλης διδάσκει αθλητική ναυαγοσωστική

 


Safe Greece: Ο Άγιος Βασίλης διδάσκει αθλητική ναυαγοσωστική

 

Παλλήνη 17/12/2022. Διδασκαλία αγωνισμάτων Αθλητικής Ναυαγοσωστικής στην Αθλητική Παιδική Ακαδημία σε 10 παιδιά 10-14 ετών.

Πηγαίνοντας στο κολυμβητήριο της Ελληνογερμανικής αγωγής εκείνη την μουντή Κυριακή πριν την εβδομάδα των χριστουγεννιάτικων διακοπών μια πλειάδα πραγμάτων αντιπάλευαν μέσα μου. Η συσσωρευμένη κόπωση του απαιτητικού  εξάμηνου, η καθημερινή ρουτίνα της εργασίας για τον βιοπορισμό μου και η μεγάλη ευθύνη που είχα αναλάβει να μυήσω νεαρούς και νεαρές, κολυμβητές και κολυμβήτριες στον θαυμαστό κόσμο της αθλητικής ναυαγοσωστικής. Οι ενδόμυχες αυτές σκέψεις μου εξωτερικεύτηκαν σε μια απροσδόκητη στιγμή της διαδρομής με μόνο ακροατή μου το ανδρείκελο που είχα δανειστεί από τον δάσκαλο μου Στάθη Αβραμίδη, ο οποίος σαν σύγχρονος προμηθέας κράτησε ζωντανή της φλόγα της αθλητικής ναυαγοσωστικής στην χώρα μας. Μπαίνοντας στο κολυμβητήριο τα βλέμματα του συμφοιτητή και της συμφοιτήτριας μου με τους οποίους θα πραγματοποιούσα την διδασκαλία, μου υπενθύμισαν τον μακρύ  εκείνο δρόμο που είχε χρειαστεί να διαβούμε και τα εμπόδια που έπρεπε να ξεπεράσουμε τα οποία ήταν αυτά που μας ατσάλωσαν καθιστώντας μας ικανούς να διδάξουμε μεταλαμπαδεύοντας τι γνώσεις που οι ίδιοι είχαμε λάβει την σημερινή μέρα.

 


Να σημειώσω ότι πριν ξεκινήσουμε την εκμάθηση των αθλημάτων πραγματοποιήθηκε ολιγόλεπτο ζέσταμα υπό την εποπτεία μας, με την ολοκλήρωση του οποίου ξεκινήσαμε την επίδειξη του πρώτου αγωνίσματος. Πρώτο αγώνισμα: Μεταφορά ανδρεικέλου 50 μέτρων λοιπόν. Σκέψεις ξεκινούν να με κατακλύζουν. Πόσο ωραίο είναι να βλέπεις παιδιά να ξεγλιστρούν στο νερό σαν δελφίνια όχι απλώς για αναψυχή αλλά προσποιούμενα πώς στα χέρια τους με την μορφή του ανδρεικέλου κρατούν μια πραγματική ζωή. Τέτοιο ήταν το πάθος τους, ΑΛΛΑ τέτοια ήταν και η χαρά τους.

Εχέγγυο επιτυχίας για την εισαγωγή του δεύτερο αγωνίσματος το οποίο ήταν 4x25 ρυμούλκηση ανδρεικέλου. Πράγμα θαυμαστό, η κούραση αντί να σβήνει την φλόγα του πάθους την θεριεύει . Πραγματοποιώ διδασκαλία για το εν λόγο αγώνισμα και δεν μπορώ να καταλάβω πώς τα παιδιά καταπίνουν τα μέτρα μη υπολογίζοντας το βάρος του γεμάτου ανδρεικέλου. Υπάρχουν άραγε πολλά πράγματα στον κόσμο μας ικανά να φουντώσουν τέτοιο πείσμα και τόσο μεγάλη θέληση. Συγκρατώντας με δυσκολία μια στιγμιαία συγκίνηση, κάνω εισαγωγή στο τρίτο   αγώνισμα.

 


Το τρίτο αγώνισμα ήταν ρυμούλκηση ανδρεικέλου με πέδιλα. Βλέποντας την ασίγαστη φλόγα στα μάτια των παιδιών εισάγω και την χρήση βατραχοπέδιλων για την πραγματοποίηση του εν λόγο αγωνίσματος. Νέοι αλαλαγμοί χαράς από τους μικρούς αθλητές. Άλλη μια ευκαιρία για την επίδειξη ευγενής άμιλλάς, άθλησης και εξυπηρέτησης ενός μεγαλύτερου σκοπού. Βγάζοντας  τους εκτός πισίνας για να τους εξηγήσω το τέταρτο και τελευταίο αγώνισμα το οποίο ήταν  αυτό της ρίψης σχοινιού, γίνομαι μάρτυρας στιγμών σπάνιων. Γονείς αγκαλιάζουν  τα βρεγμένα σπλάχνα τους, δίνοντας τους επαίνους για την έως τώρα παρουσία τους. Την ίδια στιγμή που ευχαριστούν θερμά εμένα για το εκπληκτικό δώρο που εκείνη την ημέρα τους είχα κάνει. Περιττό να πω πώς το τελευταίο αγώνισμα εξελίχθηκε σε μια μικρή φιέστα με αθλητές και γονείς να συμμετέχουν και να ζητωκραυγάζουν όλοι μαζί. Η παρουσία του Άγιου Βασίλη και ο διαμοιρασμός των βεβαιώσεων και των μεταλλίων από τα χέρια του στους μικρούς μου φίλους αποτέλεσε τον ιδανικό επίλογο μιας σπουδαίας και ιστορικής ημέρας.

 

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «αθλητική ναυαγοσωστική» της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ και του project «Safe Greece» που εκπονείται από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. Η ΕΑΝΕ είναι μέλος των διεθνών οργανισμών International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe και International Federation of Swimming Teachers’ Association. Εικόνες: ΓΙΑΝΝΑ ΒΑΡΣΑΜΑ