ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: Το καλύτερο Χριστουγεννιάτικο δώρο

 


Safe Greece: Το καλύτερο Χριστουγεννιάτικο δώρο

Παλλήνη 18/12/2022. Διδασκαλία αγωνισμάτων Αθλητικής Ναυαγοσωστικής στην Αθλητική Παιδική Ακαδημία σε 10 παιδιά 9-14 ετών.

Ξενυχτισμένη από το προηγούμενο βράδυ η πρώτη μου σκέψη ήταν η εύρεση μιας δικαιολογίας προκειμένου να ακυρώσω την παρουσία μου στο Κολυμβητήριο της Ελληνογερμανικής Αγωγής για να διδάξω αθλητική ναυαγοσωστική σε μικρούς κολυμβητές. Τελικά μαζεύοντας όσο κουράγιο είχα και δεσμευόμενη από το παράδειγμα του  δασκάλου μου Στάθη Αβραμίδη, σηκώθηκα, ντύθηκα και πήγα σε ένα από τα σημαντικότερα όπως αποδείχθηκε μαθήματα της ζωής μου. Φτάνοντας εκεί βρήκα τους συμφοιτητές μου και ξεκινήσαμε να προετοιμάζουμε τον χώρο στον οποίο θα πραγματοποιούσαμε το μάθημα. Το πρώτο όμορφο παράδοξο ήταν όταν παρατήρησα ότι οι μικροί φίλοι επεξεργαζόντουσαν με περιέργεια και ανυπομονησία τον εξοπλισμό Αθλητικής Ναυαγοσωστικής που είχαμε πάει.

Μετά από σύντομη ιστορική αναδρομή του τι είναι αθλητική ναυαγοσωστική, ποιοι την δημιούργησαν και ποιοι με νύχια και με δόντια την κρατάνε ζωντανή στις μέρες μας ξεκινήσαμε την εκμάθηση των υπέροχων αυτών αγωνισμάτων. Το πρώτο αγώνισμα ήταν η μεταφορά ανδρεικέλου 50 μέτρων. Σύντομη επεξήγηση των κανονισμών, επίδειξη και εκμάθηση του και ώρα για πράξη μέσω μικρού φιλικού ανταγωνισμού . Ενθουσιασμός. Υπέροχα προχωράμε στο επόμενο. Σκυτάλη μεταφοράς ανδρεικέλου 4χ 25μ. Σειρά ίδια, επεξήγηση, επίδειξη, πράξη. Αποτέλεσμα; Ακόμα μεγαλύτερος ενθουσιασμός! Τι θα έχανα ειλικρινά αν δεν πίεζα τον εαυτό μου να ήμουν εκείνη την μέρα εκεί! Δεν ήταν μόνο ναυαγοσωστική αυτό που μας δίδασκε ο Στάθης. Ήταν κάτι περισσότερο! Και τώρα βγάζει νόημα. Αγώνισμα τρίτο. Ρυμούλκηση ανδρείκελου 50 μέτρων με πέδιλα. Το πιο απαιτητικό από όλα. «Παιδιά είστε έτοιμοι;» «Ναι!!!» Φυσικά και ήταν! Το έβλεπες άλλωστε στα χαμόγελά τους. Τα χαμόγελα τα δικά τους και των γονιών τους που γέμιζαν γενναιόδωρα τον χώρο. Φτάνει έτσι η ώρα για το μεγάλο φινάλε. Ρίψη σχοινιού. Τους χωρίζω σε ομάδες, δείχνω τον τρόπο πετάγματος, εξηγώ κανονισμούς και ορίζω το έπαθλο. Ο νικητής θα πάρει μετάλλιο από τον Άγιο Βασίλη. Χαμός. Οι γονείς φωνάζουν. Η λήξη μας βρήκε όλους αγκαλιασμένους να βγάζουμε φωτογραφίες με τον Άγιο Βασίλη και να ανταλλάζουμε ευχές. Οι γονείς να ζητάνε πληροφορίες για την ΕΑΝΕ και το κύπελλο αθλητικής ναυαγοσωστικής και μέσα σε όλα αυτά εγώ να σκέφτομαι πως ακόμα και το μεγαλύτερο ταξίδι ξεκινάει με ένα βήμα!



Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «αθλητική ναυαγοσωστική» της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ και του project «Safe Greece» που εκπονείται από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. Η ΕΑΝΕ είναι μέλος των διεθνών οργανισμών International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe και International Federation of Swimming Teachers’ Association. Εικόνες: Γιάννα Βαρσαμά