ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: “Μια Ευκαιρία Στα Παιδιά” του Ολυμπιακού

 



Safe Greece: “Μια Ευκαιρία Στα Παιδιά” του Ολυμπιακού

 

Πειραιάς 6/06/2022. Με τον συμφοιτητή μου Βαγγέλη Πράγια, αφηγηθήκαμε το παραμύθι “Μία ευκαιρία στα παιδιά” στο κολυμβητικό τμήμα του Ολυμπιακού,. Δώδεκα  παιδιά, ηλικίας 407 ετών διδάχθηκαν με ενθουσιασμό.

Ο καθηγητής μας, Στάθης Αβραμίδης, μας ανέθεσε την εργασία στα πλαίσια του μαθήματος της Εφαρμοσμένης Ναυαγοσωστικής. Είναι ο συγγραφέας του παραμυθιού και η εικονογράφηση έγινε από τον  Νίκο Κουρεμένο. Ο πνιγμός αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου στα παιδιά κατά τους θερινούς μήνες, με περίπου 35 θανάτους τον χρόνο. Το “Μια Ευκαιρία στα Παιδιά” είναι μέρος του Εθνικού Προγράμματος Ασφάλειας στο Νερό της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Σήμερα αποτελεί δράση για εκατοντάδες παιδιά σε Ελλάδα και εξωτερικό. Δημιουργήθηκε για την πρόληψη του πνιγμού και αφηγείται τις περιπέτειες ενός παιδιού που σώθηκε από πνιγμό.

 


Το παραμύθι διδάσκει διάφορα μηνύματα ενσαρκωμένα από χαρακτήρες. Από τη μία είναι οι ήρωες που απεικονίζουν την αναζήτηση του προορισμού μας στη ζωή, ενδυνάμωση, οικογένεια, σεμνότητα, συμπόνια, εμπιστοσύνη, φιλία, ομαδική εργασία, την αξία της κολύμβησης και της πρόληψης ατυχημάτων, την αγάπη και τη μάθηση. Από την άλλη κάποιοι χαρακτήρες αντιπροσωπεύουν τον εκφοβισμό, κακοποίηση, ανηθικότητα, εγωκεντρισμό και ζήλια. Οι ήρωες του παραμυθιού έχουν ονόματα αντίστοιχα με τον χαρακτήρα που ενσαρκώνουν.

 


Οι μικροί κολυμβητές του Ολυμπιακού άκουσαν προσεκτικά το παραμύθι μέχρι το τέλος. Τα παιδιά ήταν ήσυχα και συνεργάσιμα παρά το νεαρό της ηλικίας. Ήταν για αυτά κάτι διαφορετικό. Άκουγαν οτιδήποτε λέγαμε και ήταν πρόθυμα να απαντήσουν στις ερωτήσεις που τους κάναμε. Δε δίσταζαν να ρωτήσουν το οτιδήποτε και πολλές φορές ήθελαν να αναφέρουν κάποιο περιστατικό που είχαν ακούσει ή είχε τύχει να βρίσκονται οι ίδιοι μπροστά όταν κάτι από την ιστορία τους το θύμιζε.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι εικόνες του παραμυθιού ήταν επίσης εξαιρετικές. Είναι όλες παραστατικές, με ζωηρά χρώματα. Αντιπροσώπευαν ακριβώς αυτό που διηγούμασταν στους μικρούς κολυμβητές .. μία εικόνα, χίλιες λέξεις. Άρεσαν πολύ στα παιδιά και δεν ήταν λίγα εκείνα που τις σχολίασαν θετικά. Εκτός αυτού, δεν παρέλειψαν να παρατηρήσουν και να σχολιάσουν τα ιδιαίτερα ονόματα των χαρακτήρων που αντιπροσώπευε το καθένα κάτι διαφορετικό, δίνοντας στα νέα παιδιά και από ένα διαφορετικό και δυνατό μήνυμα που θέλει να μεταδώσει το παραμύθι.

 

Τα παραμύθια επηρεάζουν τις παιδικές ψυχές, χτίζουν προσωπικότητες και συμβάλουν στην εξέλιξη των παιδιών βοηθώντας τα να βρουν νόημα στη ζωή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι μικροί κολυμβητές βρήκαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την ιστορία του Αγαπητού. Οι εικόνες, οι συνθέσεις, τα χρώματα, τα σχήματα και τα μηνύματα που  μετέδωσε το παραμύθι κατάφεραν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον όλων. Στο τέλος, θυμάμαι τη διάθεση και τον ενθουσιασμό που έβλεπα στα πρόσωπά τους.

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «εφαρμοσμένη ναυαγοσωστική» της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ και του projectSafe Greece” που εκπονείται από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation.