ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Safe Greece στους Ναυτοπροσκόπους Χολαργού

 



Το Safe Greece στους Ναυτοπροσκόπους Χολαργού

 

Χολαργός 14.05.2022. Μία πολύ ξεχωριστή εμπειρία αποτέλεσε για τα παιδιά του 2ου συστήματος Ναυτοπροσκόπων Χολαργού η δράση μας. Καταφτάνοντας στον χώρο τους, ενημερώθηκαν από τον αρχηγό της αγέλης για το τι θα περιλάμβανε το πρόγραμμα της ημέρας και στο άκουσμα, τους ήταν αρκετά δύσκολο να κρύψουν τον ενθουσιασμό τους.

 

Το θέμα της δράσης ήταν η πρώτη βοήθεια και οι μικροί πρόσκοποι έδειξαν να το απολαμβάνουν στο έπακρο. Τα 39 παιδιά 7–10 ετών που παραβρέθηκαν στις εγκαταστάσεις των προσκόπων, πλησίον του κλειστού γυμναστηρίου Αντώνιος Τρίτσης, διδάχθηκαν και εξασκήθηκαν στην παροχή πρώτης βοήθειας. Παρακολούθησαν με προσοχή την διδασκαλία των τεχνικών και μοιράστηκαν εμπειρίες και απόψεις μαζί μας, καθώς επίσης απάντησαν με επιτυχία σε ερωτήσεις που αφορούσαν τις γνώσεις.

 

Το μάθημα ξεκίνησε με την διδασκαλία της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης, κατά την διάρκεια της οποίας οι πρόσκοποι συμμετείχαν ενεργά απαντώντας σε ερωτήσεις και δοκιμάζοντας σε ζευγάρια την τεχνική. Σειρά είχε η θέση ανάνηψης για την εκμάθηση της οποίας ακολουθήθηκε η ίδια τακτική και η κατάσταση ξεχείλιζε μάθηση και διασκέδαση. Έπειτα ακολούθησε η αντιμετώπιση της αιμορραγίας που ξετρέλανε τα παιδιά. Η διδασκαλία έκλεισε με την αντιμετώπιση της πνιγμονής, που παρότι διδάχτηκε μόνο με παρουσίαση από εμάς, για λόγους ασφάλειας των μικρών μας φίλων, η συμμετοχή των παιδιών ήταν ενεργή, καθώς απαντώντας σε κατευθυνόμενες ερωτήσεις, φώτισαν τον δρόμο της διαδικασίας που ακολουθείται σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με το περιεχόμενο της παρουσίασης, κατά την οποία τα παιδιά εξέφρασαν απορίες, μοιράστηκαν μαζί μας εντυπώσεις και απάντησαν σε ερωτήσεις.

 

Κρίνοντας από την ομαλή διεξαγωγή και την αναπόσπαστη προσήλωση των παιδιών, η παρουσίαση ήταν επιτυχημένη. Οι πρόσκοποι με τις καινούργιες γνώσεις τους σίγουρα θα ωφελήσουν στον τομέα της ασφάλειας. Η μόνη απογοήτευση των παιδιών ήταν όταν πληροφορήθηκαν πως η δράση έφτασε στο τέλος της, καθώς είχαν απολαύσει την μέρα και ήταν περήφανοι που απέκτησαν γνώσεις με τις οποίες θα μπορούν να βοηθούν όποτε χρειάζεται. Επιστράτευσαν όμως τα μεγαλύτερα χαμόγελα τους και απαθανατίσαμε την στιγμή με μερικές φωτογραφίες. Στόχος τους; Μα φυσικά να υπενθυμίζουν σε εμάς και στα ίδια τα παιδιά την ούτως ή άλλως αξέχαστη εμπειρία που είχαν την ευκαιρία να βιώσουν.

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος safe Greece, το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία της Ένωσης Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος, σε συνεργασία με την ΣΕΦΑΑ Αθηνών και το ίδρυμα Princess Charlene of Monaco Foundation. Εικόνες: Βαγγέλης Πράγιας, Γιούλη Παναγιωτάκη.