ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: Αθλοσώστες στο Ευ Ζην



 Safe Greece: Αθλοσώστες στο Ευ Ζην

Δάφνη 14.02.2023. Με ενθουσιασμό και ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι μικροί κολυμβητές του αθλητικού ομίλου Δάφνης-Υμηττού ‘’ΕΥ ΖΗΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΗ’’ παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Τσάρλι ο Διασώστης».

Στο σύνολο τους 13 αθλητές του ομίλου, πήραν μια γεύση από τέσσερα βασικά αγωνίσματα όπως η μεταφορά ανδρεικέλου (50μ.), η σκυταλοδρομία μεταφοράς ανδρεικέλου (4χ25μ.),  η ρίψη σχοινιού (12,5μ.) και η σκυταλοδρομία ρίψης σχοινιού (4χ10μ.). Τι κι αν ο καιρός βρισκόταν στα χειρότερα του με θερμοκρασίες παγετού,  αυτοί έδειξαν ιδιαίτερη θέρμη μέχρι τέλους να αγωνιστούν σε αυτά και να κερδίσουν με το «καλημέρα».  «Πως μπορώ να σώσω μια ζωή που πνίγεται;» ήταν τα βασικά ερωτήματα των παιδιών, επιδεικνύοντας την ευαισθητοποίηση τους σε θέματα δημόσιας υγείας και ανθρώπινης ζωής.  Οι ερωτήσεις δεν σταμάτησαν εκεί, υπήρχαν καταιγιστικές ερωτήσεις που απαντήθηκαν όλες στο σύνολο τους. Η διάθεση και το κλίμα ήταν σε υψηλά επίπεδα καθώς δόθηκε σε όλες τις ερωτήσεις εκτός η δέουσα προσοχή. Τους εξίταρε το γεγονός πως η αθλητική ναυαγοσωστική δεν προασπίζει μονάχα την ανθρώπινη ζωή και τις αρχές της ευγενούς άμιλλας αλλά στοχεύει στη διατήρηση και ανάπτυξη της φυσικής κατάστασης του αθλοσώστη. Διόλου ασήμαντο το γεγονός πως ο αθλοσώστης αποκτάει παρέες, εντάσσεται σε ένα νέο κοινωνικό σύνολο και κοινωνικοποιείται.

 


Αξίζει να σημειωθεί πως το παραμύθι έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για μια παρουσίαση που όπως σημείωσαν τα παιδιά, δεν θα ξεχάσουν ποτέ. Δεν ήταν τόσο η συγκίνηση που προσέφερε σαν παραμύθι αλλά η μεταλαμπάδευση του σκοπού του παραμυθιού. Η τόλμη, το θάρρος  και η αγάπη για τον συνάνθρωπο του Τσάρλι ήταν λίγα από τα στοιχεία που έκανε τους νεαρούς μαθητές να μπουν στη θέση εκείνου του μικρού ήρωα και να θαυμάσουν την ανιδιοτέλεια του.  Φυσικά, το παραμύθι ήταν μόνο η αρχή. Η θεωρία έδωσε την σειρά της στη πράξη και τα παιδιά μετά την απαραίτητη προετοιμασία, μπήκαν στο νερό, τηρώντας κατά γράμμα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και χωρίς να βαρεθούν ούτε λίγο, με την αδρεναλίνη στα ύψη, θέλησαν από τη πρώτη στιγμή να διαγωνιστούν στα αγωνίσματα μεταξύ τους. Δεν τους ένοιαζε να γίνουν επερχόμενοι αθλοσώστες αλλά κάτι καλύτερο. Πρωταθλητές αθλοσώστες. Και μόνο η σκέψη ότι τώρα εκτός του ότι διαγωνίζομαι, παράλληλα σώζω μια ζωή υπερέβαλλαν εαυτόν και έδωσαν παραπάνω από το 100% των δυνατοτήτων τους, εντυπωσιάζοντας μας. Οι αξίες που πρεσβεύει η αθλητική ναυαγοσωστική έγιναν αντιληπτές, άλλωστε κάτι τέτοιο το προδίδει προς το τέλος αφού κι οι ίδιοι ένιωθα και το εκδήλωναν πως είναι εντυπωσιακό να μεταφέρεις ένα ανδρείκελο και να δίνεις ότι απόθεμα δύναμης έχεις για να τρέξεις να το βγάλεις έξω από το νερό σε χρόνο… ρεκόρ! Αυτή ήταν η γνώμη που εκφράστηκε εν περιλήψει από ένα παιδί στο τέλος του προγράμματος.

Με αυτές τις σκέψεις των παιδιών όσο και από φράσεις πολύ απλές όπως: «επιτέλους κάτι που δεν είναι βαρετό», «περάσαμε τέλεια, θα ξανάρθετε;» καθώς και «να αγωνιστούμε άλλη μια φορά;» αφού ευχαριστήσαμε τόσο εκείνα όσο και τον προπονητή τους, έκλεισε η ημερίδα αθλητικής ναυαγοσωστικής και με χαμόγελα αποχωρήσαμε σύσσωμοι από το κολυμβητήριο της Δάφνης με ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον.

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του project "SafeGreece" που εκπονείται από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. ΗΕΑΝΕείναιμέλοςτωνοργανισμώνInternational Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe και International Federation of Swimming Teachers’ Association. Εικόνες: Αντώνης Ιατρίδης, Ιωσήφ Μαλαξιανάκης