ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: Αθλητική Ναυαγοσωστική στον ΝΑΟΒΒ

 





 

Safe Greece: Αθλητική Ναυαγοσωστική στον ΝΑΟΒΒ

 

Βάρκιζα 6/9/2022. Η μέρα ξεκινάει με ένα ηλιόλουστο πρωινό και ευχάριστη διάθεση γεμάτη ενέργεια και ενθουσιασμό. Βρισκόμαστε στην Βάρκιζα στον όμιλο Ν.Α.Ο.Β.Β., με μια ομάδα μαθητών έτοιμη για δράση! Ένα άκρως επιτυχημένο σεμινάριο διεξήχθη, από τους μαθητές των Σ.Ε.Φ.Α.Α, Χαράλαμπο Κόγια και Νικόλαο Ευαγγέλου.

Ξεκινώντας την πρακτική μας άσκηση προβαίνουμε σε μια σειρά αγωνισμάτων που διδάξαμε στους μαθητευόμενους. Για αρχή, ξεκινήσαμε την θεωρία μας έξω από το νερό, εξηγώντας αναλυτικά, έτσι ώστε οι μαθητές να μπούνε στο κλίμα. Αναφέρουμε τους ποικίλους τρόπους ρυμούλκησης ανδρεικέλου. Έπειτα,γεμίζουμε με νερό τα ανδρείκελα και πέφτουμε στην θάλασσα! Βάζουμε τους μαθητές σε σειρά και αρχίζουν να κολυμπούν, κουβαλώντας τα ανδρείκελα, με τους τρόπους που τους δείξαμε εφαρμόζοντας πλέον σε πράξη την θεωρία που είχε προηγηθεί. Συνεχίζοντας, βγαίνουμε ξανά από το νερό και έχει έρθει η στιγμή για την δεύτερη εφαρμογή! Παρουσιάζουμε την θεωρία μεταφοράς του ανδρείκελου μόνο που αυτή τη φορά γίνεται με τη βοήθεια σωσιβίου. Οι μαθητές ξανά πέφτουν στην θάλασσα! Αυτή τη φορά, είναι χωρισμένοι σε αντικριστές, ισάριθμες ομάδες των τεσσάρων. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια μορφή παιχνιδιού που αναπτύσσει το κίνητρο, τον ενθουσιασμό και την ανταγωνιστικότητα των ασκούμενων. Έχει ανέβει η αδρεναλίνη! Με την ίδια μέθοδο, και για να έχει περισσότερο ενδιαφέρον το παιχνίδι, οι παίκτες αντικαθιστούν τις κούκλες ανδρείκελων με τους συμπαίκτες τους. Το παιχνίδι συνεχίζεται! Αφού έχουμε ολοκληρώσει την άσκηση και έχει ανακοινωθεί η νικητήρια ομάδα κινούμαστε προς το τελευταίο αγώνισμα, που δεν είναι άλλο από το πέταγμα σχοινιού.  Για άλλη μια φορά η θεωρία διεξάγεται εκτός νερού από τους διδάσκοντες δείχνοντας τον σωστό τρόπο που μαζεύουμε και πετάμε το σχοινί. Οι μαθητές κάνουν προσπάθειες και έπειτα χωρισμένοι σε ομάδες ξεκινάει η σκυταλοδρομία! Παρόλα αυτά, αντιμετωπίσαμε κάποιες μικρές δυσκολίες που διαχειριστήκαμε επιτυχώς. Όπως για παράδειγμα ότι η στάθμη της θάλασσας ήταν αρκετά χαμηλή με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε στην ρυμούλκηση και ότι στην αρχή κάναμε το λάθος να γεμίσουμε παραπάνω νερό από όσο χρειαζόταν στα ανδρείκελα, με αποτέλεσμα να είναι πολύ βαριά, γεγονός όμως που διορθώθηκε αμέσως. 

 

Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν, οι εντυπώσεις, ο ενθουσιασμός και τα χαμόγελα αποτυπώνονται με τον καλύτερο τρόπο στο βίντεο! Οι γονείς και προπονητές που παρακολουθούσαν από απόσταση έδειχναν άκρως ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις των παιδιών τους, γεγονός το οποίο εμάς ως δασκάλους μας γεμίζει στον μεγαλύτερο βαθμό. Η πρακτική της διαδικασίας ήταν ανεκτίμητης αξίας με στιγμές γεμάτες ευχαρίστηση, χαμόγελα, θετική ενέργεια και ενθουσιασμό. Στο μάθημα παρακολούθησαν συνολικά δεκαπέντε  παιδιά ηλικίας από δώδεκα έως δεκαεπτά ετών. Είναι όλοι αθλητές της αγωνιστικής ομάδας canoe-kayak του Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου Βάρης Βάρκιζας. Με θαυμασμό μας ρωτούσαν πότε θα ξανά έρθουμε! «Θέλω να κάνουμε κι άλλο μάθημα!», «Πότε θα ξανά έρθετε;», «Θα μάθουμε κι άλλα πράγματα για την ναυαγοσωστική;». Ήταν κάποιες από τις ιδέες τους! Το μάθημα διεξήχθη επιτυχώς και λόγο του δασκάλου μας κύριου Στάθη Αβραμίδη.


Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «αθλητική ναυαγοσωστική» της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ. Ο εξοπλισμός και οι βεβαιώσεις παρακολούθησης, διατέθηκαν δωρεάν από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation στο πλαίσιο του project “Safe Greece”. Εικόνες: Χαράλαμπος Κόγιας, Νικόλαος Ευαγγέλου.