ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: Αθλητική ναυαγοσωστική στην Υδρία

 



Safe Greece: Αθλητική ναυαγοσωστική στην Υδρία

Αθήνα, 11/01/2023. Ο αθλητικός σύλλογος ΥΔΡΙΑ στο ΟΑΚΑ, μας φιλοξένησε με χαρά και ήταν θετικοί στο να μας επιτρέψουν εγώ και οι δυο συμφοιτητές Σταύρος Μάριος Δούλκαρη και Ευγενία Δαφνή σε ένα μάθημα να διδάξουμε αθλητική ναυαγοσωστική στα παιδιά του αγωνιστικού τμήματος. Στην διδασκαλία συμμετείχαν συνολικά 19 παιδιά 10-17 ετών.

 Ξεκινήσαμε στήνοντας τον εξοπλισμό μπροστά από τους βατήρες, έπειτα βγάλαμε  φωτογραφίες και τραβήξαμε πλάνα το ανοιχτό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ μέχρι να ετοιμαστούν τα παιδιά και να φορέσουν τον κολυμβητικό τους εξοπλισμό. Αφού μαζευτήκαμε, ξεκίνησε το μάθημα περιγράφοντας το άθλημα της ναυαγοσωστικής, έπειτα τα παιδιά έκαναν ζέσταμα 200-300 μέτρων. Μετά το τέλος της προθέρμανσης το μάθημα συνεχίστηκε με την διδασκαλία του αγωνίσματος «σκυταλοδρομία ανδρεικέλου 4*25 μέτρα». Στην αρχή τα παιδιά έδειξαν έναν μικρό βαθμό δυσκολίας κατανόησης στον τρόπο μεταφοράς του ανδρεικέλου, αλλά μετα από μια πιο αναλυτική εξήγηση κατανόησαν το αγώνισμα πλήρως. Αφού όλα τα παιδιά είχαν συμμετάσχει στο αγώνισμα αυτό προχωρήσαμε στην επόμενη σκυταλοδρομία η οποία ήταν η «ρίψη σκοινιού  4*12 μέτρα».

 

 Το συγκεκριμένο  αγώνισμα χρειάστηκε αρκετή εξάσκηση από τους αθλητές ώστε να πετύχουν την σωστή τεχνική ρίψης του σκοινιού, ωστόσο έπειτα από πολλές προσπάθειες και πρακτικές επιδείξεις, τα παιδιά πέτυχαν την τεχνική και μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε τη σκυταλοδρομία. Η διδασκαλία συνεχίστηκε με την εκμάθηση του αγωνίσματος «μικτή σκυταλοδρομία 4*50 μέτρα» όπου ήταν και το τελευταίο αγώνισμα που διδάχτηκαν. Τα παιδιά δεν αντιμετώπισαν καμία δυσκολία με την κατανόηση του αγωνίσματος και πραγματοποίησαν την σκυταλοδρομία με μεγάλη επιτυχία.

 Στο τέλος βγάλαμε ομαδική φωτογραφία και τα παιδιά είπαν πολύ ευχάριστες και θετικές εντυπώσεις. Μείναμε και εμείς πολύ ευχαριστημένοι και χαρούμενοι διότι καταφέραμε μέσα σε αυτές τις δυο ώρες να πετύχουμε τους στόχους μας δηλαδή να μάθουμε στα παιδιά το άθλημα της ναυαγοσωστικής  και να ψυχαγωγηθούν. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τα παιδιά και τον αθλητικό σύλλογο ΥΔΡΙΑ.

 Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του project "Safe Greece" που εκπονείται από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. Η ΕΑΝΕ είναι μέλος των οργανισμών International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe και International Federation of Swimming Teachers’ Association. Εικόνες: Άγγελος Γκαμάγκε