ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

==► Home  ==► Μια Ευκαιρία Στα Παιδιά του Γ.Σ. Ηλιούπολης!  ==► Ο «Τσάρλι ο διασώστης» διδάσκει ΑμεΑ  ==► Μια Ευκαιρία Στα Παιδιά του Α.Σ. Ταεκβοντό Καισαριανής  ==► «ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ» ΤΟΥ Α.Σ. ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ  ==► Ο Αγαπητός ενθουσίασε τον Γ.Σ Γλυφάδας  ==► Μια Ευκαιρία Στα Παιδιά του Γ.Σ. Γλυφάδας  ==► O Τσάρλι στον ΑΟ Θέρσιππος Περιστερίου  ==► Μία ευκαιρία στα παιδιά του 1ου ΔΣ Χαλανδρίου  ==► «Μία Ευκαιρία για τα Παιδιά» στον ΑΟ «Θέρσιππος Περιστερίου»  ==► Μια Ευκαιρία Στα Παιδιά του 6ου Δ.Σ. Ηλιούπολης  ==► Μια Ευκαιρία Στα Παιδιά του 6ου Δ.Σ. Ηλιούπολης  ==► Μια Ευκαιρία Στα Παιδιά του Αγίου Δημητρίου  ==► Ο Τσάρλι στον ΠΑΟ  ==► Ο «Τσάρλι ο διασώστης» στο Νέο Ηράκλειο  ==► Ο Τσάρλι ο διασώστης στο Ν. Ηράκλειο  ==► O Charlie μάγεψε τους νεαρούς αθλητές  ==► O Charlie στον Αθλητικό Σύλλογο Ζωγράφου  ==► Μια Ευκαιρία Στα Παιδιά του Γλαύκου Περιστερίου  ==► Μια Ευκαιρία Στα Παιδιά του Γλαύκου Περιστερίου  ==► Α Chance For Children of Spartan Warriors  ==► Μια Ευκαιρία στα Παιδιά της ξιφασκίας του ΠΑΟ  ==► Ο Τσάρλι στην «Ροή»  ==► Ο Τσάρλι στην Ροή του ΟΑΚΚΑ  ==► Ο Τσάρλι στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης    By The best widgets

Safe Greece: Αθλητική ναυαγοσωστική στον «Τρίτωνα»

 


Safe Greece: Αθλητική ναυαγοσωστική στον «Τρίτωνα»

 

Μαρούσι, 06.06.2022. Οι 15 μικροί αθλητές του συλλόγου «Τρίτων» του Α.Ο. Αμαρουσίου 8-12 ετών διδάχθηκαν αθλητική ναυαγοσωστική.




Φτάνοντας στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Αμαρουσίου ετοιμάσαμε τον εξοπλισμό μας και οργανώσαμε τις σκέψεις μας για να πραγματοποιήσουμε το πρακτικό κομμάτι της διδασκαλίας. Λίγη ώρα πέρασε και άρχισαν να καταφτάνουν τα παιδιά του συλλόγου κατενθουσιασμένα, αφού γνώριζαν ότι για πρώτη φορά θα έκαναν κάτι «πολύ διαφορετικό»! Για την ακρίβεια, αυτό κατά λέξη τους είχε πει η προπονήτριά τους, κρατώντας κρυφές τις λεπτομέρειες για «έκπληξη». Στην συνέχεια, μόλις οι μικροί μας φίλοι μαζεύτηκαν και τακτοποιηθήκαν στη μία μεριά του κολυμβητηρίου ήρθε η ώρα να συστηθούμε και να τους ενημερώσουμε γιατί τους επισκεφτήκαμε. Ίσα που προλάβαμε να δώσουμε λίγες πληροφορίες για όσα θα ακολουθούσαν πριν να σηκωθούν τα παιδιά και να αρχίσουν να φωνάζουν ενθουσιασμένα! Αυτό μας έδωσε χαρά και ανακούφιση. Το επόμενο βήμα ήταν να τα ρωτήσουμε αν ξέρουν ή αν έχουν ακούσει κάτι για τη ναυαγοσωστική και για τον λόγο που υπάρχει. Δυστυχώς, μόνο ένα μικρό ποσοστό είχε σχετικές γνώσεις και όταν σε επόμενο χρόνο ρωτήσαμε από πού προέρχονται αυτές οι γνώσεις, ως πηγές αναφέρθηκαν το σχολείο, ντοκιμαντέρ και τα βιώματα τους. Κατά το τέλος της συζήτησης, ήμασταν έτοιμοι!

 

 



Τα παιδιά ήταν εξ αρχής συνεργάσιμα και χωριστήκαν σε 4 διαδρομές των 4-5 ατόμων και έπειτα δημιούργησαν ζευγάρια σώστη-λουόμενου που εναλλάσσονταν. Κάθε διαδρομή είχε ένα σωσίβιο που μοιράζονταν τα παιδιά. Αυτά στην αρχή διδάχτηκαν πώς να βάζουν και πώς να κρατούν το σωσίβιο. Οι δυσκολίες που προέκυψαν ήταν ότι το μέγεθος του σωσιβίου επιβάρυνε αρκετούς από τους μικρούς και οι τελευταίοι μπερδευόντουσαν με τον τρόπο που καλούνταν να βάζουν τα σωσίβια. Ωστόσο, αναφορικά με τις αδιάκοπες αλλαγές ρόλων, τα παιδιά τα κατάφερναν πολύ καλά χωρίς ανάγκη για καθοδήγηση. Η πρώτη διάσωση ήταν απλή και αναγνωριστική. Ειδικότερα, ο σώστης πλησίαζε τον λουόμενο και έβαζε το σωσίβιο κάτω από τις μασχάλες τελευταίου και τον μετακινούσε. Τα παιδιά στη συγκεκριμένη διάσωση έκαναν εξαιρετική δουλειά ως διασώστες και λουόμενοι. Μάλιστα, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πέρα από «μικροί αθλητές» και «μικροί ηθοποιοί» ύστερα από την εν λόγω διάσωση!




Έπειτα, ακολούθησε μια πιο δύσκολη δραστηριότητα, στην οποία ο λουόμενος είναι βυθισμένος κοιτάζοντας τις κερκίδες και ο σωστής τοποθετεί το σωσίβιο πίσω από την πλάτη του λουόμενου. Ύστερα, βάζει τα χέρια του για στήριξη στο κεφάλι του λουόμενου. Σε όλη τη διάρκεια της άσκησης, τα παιδιά επέδειξαν πειθαρχία και δεν φάνηκε να αντιμετώπισαν δυσκολία. Παρατηρήσαμε επίσης ότι τα πόδια των παιδιών ασκούσαν μεγάλη δύναμη στο νερό και αυτό μάλλον οφείλεται στο άθλημα τους. Στην τελευταία άσκηση ο λουόμενος έπρεπε να βυθιστεί όσο περισσότερο μπορεί και στην συνέχεια ο σώστης καλούνταν να πλησιάσει, να βουτήξει και να σηκώσει τον λουόμενο έξω στην επιφάνεια κρατώντας τον με το ένα χέρι. Όπως ήταν αναμενόμενο, η προσπάθεια των παιδιών ήταν αρκετά καλή.




 Οι γονείς των παιδιών παρατηρούσαν με τεράστιο και αμείωτο ενδιαφέρον από τις κερκίδες και δεν έκρυψαν στιγμή τον ενθουσιασμό τους και ότι διασκέδαζαν κοιτώντας τους μικρούς να εκτελούν διασώσεις. Δεν παρέλειψαν να χάσουν στιγμή από την καινούρια περιπέτεια των παιδιών, την οποία και απαθανάτισαν βγάζοντας πολλές φωτογραφίες. Όταν ανακοινώσαμε ότι τελειώσαμε τα παιδιά απογοητεύτηκαν και ζητούσαν και άλλο! Αυτό μας ανακούφισε και ήταν η απόδειξη που χρειαζόμασταν για να βεβαιωθούμε ότι κάναμε καλή δουλειά.


 


Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «εφαρμοσμένη ναυαγοσωστική» της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ και του project “Safe Greece” που πραγματοποιείται από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation.