ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: Αθλητική ναυαγοσωστική στον ΝΑΟΒΒ

 



Safe Greece: Αθλητική ναυαγοσωστική στον ΝΑΟΒΒ

 

Βάρκιζα 6.9.2022. Η μέρα μου ξεκινάει με ένα ηλιόλουστο πρωινό και ευχάριστη διάθεση γεμάτη ενέργεια και ενθουσιασμό.  Βρίσκομαι στην Βάρκιζα και στον όμιλο Ν.Α.Ο.Β.Β. με μια ομάδα μαθητών έτοιμη για δράση!

Ξεκινώντας την πρακτική άσκηση προβαίνω σε σειρά αγωνισμάτων που δίδαξα στους μαθητευόμενους. Για αρχή, ξεκινάω την θεωρία έξω από το νερό, εξηγώντας αναλυτικά, έτσι ώστε οι μαθητές να μπούνε στο κλίμα. Αναφέρω τους ποικίλους τρόπους ρυμούλκησης ανδρεικέλου. Έπειτα, γεμίζω με νερό τα ανδρείκελα και πέφτω στην θάλασσα! Βάζω τους μαθητές σε σειρά και αρχίζουν να κολυμπούν, κουβαλώντας τα ανδρείκελα, με τους τρόπους που τους έδειξα. Συνεχίζοντας, βγαίνουμε ξανά από το νερό και έχει έρθει η στιγμή για την δεύτερη εφαρμογή! Παρουσιάζω την μεταφορά ανδρείκελου μόνο που αυτή τη φορά γίνεται με τη βοήθεια σωσιβίου. Οι μαθητές ξανά πέφτουν στην θάλασσα! Είναι χωρισμένοι σε αντικριστές, ισάριθμες ομάδες των τεσσάρων. Δημιουργείται μορφή παιχνιδιού που προκαλεί κίνητρο, ενθουσιασμό και ανταγωνισμό. Έχει ανέβει η αδρεναλίνη! Με την ίδια μέθοδο, και για να έχει περισσότερο ενδιαφέρον, οι παίκτες αντικαθιστούν τις κούκλες ανδρείκελων με τους συμπαίκτες τους. Το παιχνίδι συνεχίζεται! Αφού έχω ολοκληρώσει την άσκηση και έχει ανακοινωθεί η νικητήρια ομάδα κινούμαστε προς το πέταγμα σχοινιού.  Για άλλη μια φορά η θεωρία διεξάγεται εκτός νερού από τους διδάσκοντες δείχνοντας τον σωστό τρόπο που μαζεύουμε και πετάμε το σχοινί. Οι μαθητές κάνουν προσπάθειες και έπειτα ξεκινάει η σκυταλοδρομία!

 

Παρόλα αυτά, αντιμετωπίζω μικρές δυσκολίες που διαχειρίστηκα επιτυχώς. Όπως για παράδειγμα ότι η στάθμη της θάλασσας ήταν χαμηλή με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε στην ρυμούλκηση και ότι στην αρχή έκανα το λάθος να γεμίσω παραπάνω νερό από όσο χρειαζόταν στα ανδρείκελα, με αποτέλεσμα να είναι βαριά, γεγονός όμως που διορθώθηκε. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν, οι εντυπώσεις, και τα χαμόγελα αποτυπώνονται στο βίντεο! Οι γονείς και προπονητές που παρακολουθούσαν,  έδειχναν ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις των παιδιών, γεγονός το οποίο εμάς ως δασκάλους μας γεμίζει. Η πρακτική της διαδικασίας ήταν ανεκτίμητης αξίας με στιγμές γεμάτες ευχαρίστηση, χαμόγελα, θετική ενέργεια και ενθουσιασμό.

 

Το μάθημα παρακολούθησαν 15  παιδιά 12-17 ετών. Είναι αθλητές της αγωνιστικής ομάδας canoe-kayak του Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου Βάρης Βάρκιζας. Με θαυμασμό μας ρωτούσαν πότε θα ξαναέρθω! «Θέλω να κάνουμε κι άλλο μάθημα!» , «Πότε θα ξανά έρθετε;», «Θα μάθουμε κι άλλα πράγματα για την ναυαγοσωστική;» Το μάθημα διεξήχθη επιτυχώς και λόγο του δασκάλου μας κύριου Στάθη Αβραμίδη.

 

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «αθλητική ναυαγοσωστική» της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ και του project «Safe Greece»; που εκπονείται από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. Η ΕΑΝΕ είναι μέλος των διεθνών οργανισμών International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe και International Federation of Swimming Teachers’ Association. Φωτογραφίες: Νίκος Ευαγγέλου.