ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: Ενθουσίασε η αθλητική ναυαγοσωστική τον Νηρέα Χαλανδρίου

 



Safe Greece: Ενθουσίασε η αθλητική

ναυαγοσωστική τον Νηρέα Χαλανδρίου

 

Χαλάνδρι, 13/12/22. Οι νεαρές αθλήτριες πόλο του Α.Ο. ΝΗΡΕΑΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ μας υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό.

Κατά την διάρκεια του χειμερινού εξαμήνου επέλεξα να παρακολουθήσω το μάθημα της αθλητικής ναυαγοσωστικής με υπεύθυνο καθηγητή τον Στάθη Αβραμίδη. Εκείνος μας έδωσε την ευκαιρία μέσω μιας εργασίας να διδάξουμε τα αθλήματα που περιλαμβάνονται στο μάθημα αυτό και πιο συγκεκριμένα κολύμβηση μετ´εμποδίων 100μ. και κολύμβηση μετ´εμποδίων 4*50μέτρα, μεταφορά θυμάτων 50μ. και σκυταλοδρομία με μεταφορά θυμάτων 4*25μ., ρίψη σχοινιού και σκυταλοδρομία με ρίψη σχοινιού 4*12μ. και τέλος μικτή σκυταλοδρομία σε σύλλογο όπου θα βρίσκαμε με δική μας προσπάθεια.Έτσι λοιπόν μαζί με την συμφοιτήτρια μου Βέρα Κουτουζή συνεργαστήκαμε με τον αθλητικό σύλλογο Α.Ο. ΝΗΡΕΑΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ.  Στον χώρο της διδασκαλίας μας υποδεχτήκαμε 6 νεαρές αθλήτριες ηλικίας 18-23 ετών που ασχολούνται με την υδατοσφαίριση. 




Επιλέξαμε να διδάξουμε την αθλητική ναυαγοσωστική στις συγκεκριμένες ηλικίας διότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ένας ενήλικας τους τρόπους με τους οποίους γίνεται η πραγματοποίηση μιας διάσωσης καθώς και να αναπτύξει ικανότητες έτσι ώστε να είναι σε θέση να τις ασκήσει σε κάποιο απρόοπτο συμβάν, αφού ο πνιγμός ενός ανθρώπου αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα αίτια θανάτου στην Ελλάδα. Δυσκολίες αντιμετώπισαν κυρίως στην ρίψη σχοινιού γιατί χρειάζεται να επαναληφθεί αρκετές φορές ώστε να αποκτήσουν την κατάλληλη τεχνική ώστε να φτάσει με ακρίβεια στο θύμα και να ολοκληρωθεί η διάσωση. Τέλος συζητήσαμε μαζί τους για το τι πρέπει να κάνουν όταν αντιληφθούν ότι ένας άνθρωπος κινδυνεύει ή έχει χάσει τις αισθήσεις του τόσο εκτός όσο και εντός του νερού και έχει την ανάγκη πρώτων βοηθειών όπως είναι η επιληψία, η λιποθυμία, η αιμορραγία σε οποιαδήποτε μέλος του σώματος. Φεύγοντας τα κορίτσια μας κατέκλυσαν με τις απορίες τους και το μείζων ερώτημα που μας τέθηκε ήταν αν μετά από το μάθημα αυτό είναι έτοιμες να σώσουν μια ανθρώπινη ζωή. Η αλήθεια είναι ότι αποχωρήσαμε από τον χώρο πλήρως ευχαριστημένες από την απόδοση αλλά και το ενδιαφέρον που έδειξε η γυναικεία αυτή ομάδα υδατοσφαίρισης. Ευχαριστώ θερμά τον καθηγητή μου Στάθη Αβραμίδη για την αξέχαστη εμπειρία που μας πρόσφερε αλλά τον σύλλογο και τον προπονητή του κ. Λευτέρη Βούρο για την εμπιστοσύνη τους και την φιλοξενία τους.

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «εφαρμοσμένη ναυαγοσωστική» της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ. Ο εξοπλισμός και οι βεβαιώσεις παρακολούθησης, διατέθηκαν δωρεάν από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation στο πλαίσιο του projectSafe Greece”. Εικόνες: Σολδάτου Έλενα