ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: Διδασκαλία διάσωσης στη ΣΕΦΑΑ Τρικάλων

 



Safe Greece: Διδασκαλία διάσωσης στη ΣΕΦΑΑ Τρικάλων

Τρίκαλα 2022. Στα πρακτικά μαθήματα του προγράμματος ασφάλειας αναλύσαμε με τα παιδιά την σωστή πλεύση για ξεκούραση κατά την διάρκεια της παραμονής μας στο νερό. Τα παιδιά ξάπλωσαν ένα ξάπλωσαν στο νερό και με ένα απαλό κούνημα των χεριών στο πλάι προσπάθησαν να κρατήσουν το σώμα τους στη  επιφάνεια της θάλασσας. Αναλύσαμε την διαδικασία της σωστής αναπνοής και εκπνοής μέσα στο νερό. Η διαδικασία της εισπνοής έξω από το νερό και της εκπνοής μέσα στο νερό είναι πολύ σημαντική για την αποφυγή εισόδου νερού από το στόμα στους πνεύμονες και τον μετέπειτα κίνδυνο μέσα στο νερό. Μάθαμε επιπλέον να κολυμπάμε με ασφάλεια όταν δεν μπορούμε να κοιτάξουμε μπροστά. 



Αναλύσαμε δηλαδή την τεχνική του υπτίου, κολύμπι δηλαδή προς τα πίσω, όπου ανά χρονικά διαστήματα μιας και αναφερόμαστε στην ναυαγοσωστική απαραίτητο κομμάτι είναι να κοιτάμε πίσω μας και να ελέγχουμε τον χώρο. Ένα από τα κομμάτια που αναλύσαμε στο πρακτικό μάθημα η ρυμούλκηση και η κολυμβητική διάσωση με βοήθεια και συγκεκριμένα rescue can. Τα παιδιά προσέγγισαν το θύμα τους κρατώντας απόσταση ασφαλείας 2 μέτρων όπως ορίζει ο κανονισμός, και εκτέλεσαν διάσωση με τον εξοπλισμό τους. Εν κατακλείδι έμαθαν την σημασία της ρυμούλκησης καθώς προσέγγισαν το θύμα τους και το έσωσαν με επιτυχία χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό τους.

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «κολύμβηση» της ΣΕΦΑΑ Τρικάλων που διδάσκει το μέλος ΕΕΠ, Αναστασία Μπλαντή. Ο εξοπλισμός και οι βεβαιώσεις παρακολούθησης, διατέθηκαν δωρεάν από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation στο πλαίσιο του project “Safe Greece”. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από τον Δρ. Στάθη Αβραμίδη. Εικόνες: Μάρθα Μηχανικού.