ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: Ο Τσάρλι στέλνει μήνυμα ζωής!

 



Safe Greece: Ο Τσάρλι στέλνει μήνυμα ζωής!

Αθήνα 16/8/2022. Μετά από προσπάθειες κατάφερα επιτέλους να πείσω την αδερφή μου να μαζέψει τις συμπαίκτριες της ομάδας της για να τους διδάξουμε την ιστορία του "παιδιού θαύματος", του Τσάρλι. «Τσάρλι ο διασώστης», μια ιστορία που αξίζει να ακουστεί ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και αθλήματος. Μια ιστορία γεμάτη διδάγματα, που εμπνέει και παρακινεί μικρούς και μεγάλους να μην τα παρατάνε και να κυνηγούν τα όνειρα τους.

Αφού ξεκίνησε η κουβέντα μας και η διήγηση της ιστορίας, παρότι στην αρχή φάνηκε η αμφισβήτηση των παιδιών ως προς το ενδιαφέρον της ιστορίας λόγω της εξαντλητικής προπόνησης που είχε προηγηθεί, μετά τις πρώτες εικόνες και διηγήσεις, αμέσως έγινε αισθητή η ανταπόκριση τούς. Τα παιδιά άρχισαν να παρακολουθούν με αγωνία και να συμμετέχουν με ερωτήσεις και παρατηρήσεις. Ήταν εντυπωσιακή η αφοσίωση τους την οποία απέδειξαν έμπρακτα, δίνοντας μας μια ζωγραφιά του ήρωα να στέκεται δίπλα στον Σπουδαίο που βρίσκεται στα γυρίσματα των επεισοδίων. Τα παιδιά εντυπωσιασμένα από τα γεγονότα της διήγησης σύντομα άρχισαν να συζητάνε μεταξύ τους για αυτήν. Μια κοπέλα πήρε τον ρόλο του Τσάρλι και έκανε αναπαράσταση της σκηνής της βράβευσης του με το μετάλλιο.

 

Οι εντυπώσεις όλων ήταν εξαιρετικές. Τα κορίτσια το διασκέδασαν πολύ, το ίδιο και εμείς. Αξιοσημείωτο ήταν πως η διάθεση όλων άλλαξε αμέσως καθώς παρακινήθηκε το ενδιαφέρον τους από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου. Με αναπόσπαστη προσοχή και προσήλωση παρακολούθησαν την εξέλιξη της ιστορίας. Μας διευκόλυνε και ενθουσίασε και εμάς τους ίδιους η συμμετοχή των παιδιών στην διήγηση, με ερωτήσεις και παρατηρήσεις. Λίγο πριν το τέλος της συνάντησής μας, κάναμε την ερώτηση στα παιδιά: «Τι συναισθήματα σας προκάλεσε η ιστορία αυτή και τι σκέψεις σας έφερε στο μυαλό;» Πλήθος απαντήσεων ακούστηκε με κάποιες από αυτές να είναι χαρά, λύπη, ενθουσιασμός, συγκίνηση και αγωνία. Η απάντηση που μας σόκαρε όμως ήταν ελπίδα. Μέσα από την ιστορία του μικρού ήρωα, Τσάρλι, ο πρωταρχικός μας στόχος ήταν να δώσουμε στα παιδιά το μήνυμα να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και να μη σταματήσουν να ελπίζουν. Ακούγοντας λοιπόν την απάντηση της κοπέλας, με χαμόγελο και συγκίνηση τους ευχαριστήσαμε και καληνυχτίσαμε, θεωρώντας τη σημερινή μας προσπάθεια επιτυχή!

Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «αθλητική ναυαγοσωστική» του ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ. Ο εξοπλισμός και οι βεβαιώσεις παρακολούθησης, διατίθενται δωρεάν από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation.  Εικόνες: Σωτήρης Θάνος.