ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Safe Greece: Ξετρελάθηκε ο ΑΟΝΣ με την ναυαγοσωστική

 

 

Safe Greece: Ξετρελάθηκε ο ΑΟΝΣ με την ναυαγοσωστική

 

Νέα Σμύρνη, 14/05/22. Οι νεαροί αθλητές του ΑΟΝΣ ΜΙΛΩΝ που ασχολούνται με την υδατοσφαίριση μας υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά. Κατά την διάρκεια του εαρινού εξαμήνου επέλεξα να παρακολουθήσω το μάθημα της εφαρμοσμένης ναυαγοσωστικής με καθηγητή τον Στάθη Αβραμίδη. Εκείνος μας έδωσε την ευκαιρία να διδάξουμε διάσωση σε πισίνα και πρώτες βοήθειες σε σύλλογο όπου θα βρίσκαμε με δική μας προσπάθεια. Έτσι λοιπόν με τον συμφοιτητή Ορέστη Σταυρόπουλο συνεργαστήκαμε με τον αθλητικό σύλλογο Νέας Σμύρνης «Ο ΜΙΛΩΝ».

 
Μας υποδέχτηκαν 6 νεαροί αθλητές 9-11 ετών που ασχολούνται με την υδατοσφαίριση. Κάναμε εισαγωγή αναφέροντας λίγα για την εφαρμοσμένη ναυαγοσωστική καιτο πόσο σημαντική είναι η γνώση της αφού ο πνιγμός αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στην Ελλάδα. Ακολούθησε η διδασκαλία στο πώς να τοποθετούν σε σωστή θέση το σωσίβιο γύρω από το ανδρείκελο έξω από το νερό και την βουτιά στην πισίνα. Στα πρόσωπα των παιδιών επικρατούσε μια ανυπομονησία. Αφού έκαναν 150μ προθέρμανση ακολούθησε η διάσωση έκτασης άκρου τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν το θύμα είναι κοντά στην στεριά. Ενθουσιασμένοι, συνέχισαν με έκταση αντικειμένου αφού το θύμα τοποθετήθηκε σε μεγαλύτερη απόσταση. Οι αθλητές μας ήταν προσηλωμένοι στους δύο ρόλους (ναυαγοσώστης- θύμα) για αυτό και εμείς συνεχίσαμε με την πιο απαιτητική διάσωση με πέταγμα του σχοινιού.

  

Με την βοήθεια μας εξασκήθηκαν με τις τρεις βασικές διασώσεις όπου είναι διάσωση με μπροστινό σπρώξιμο, πισινό αγκάλιασμα και το απότομο τράβηγμα της πάπιας. Τα παιδιά αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες μια από αυτές ήταν η παραμονή του θύματος πάνω στο σωστικό σωλήνα. Τα παιδιά υποδύονταν με τεράστια χαρά τους ναυαγοσώστες και τα θύματα όμως οι προαναφερόμενες διασώσεις τους είχαν κουράσει αφού ήταν απαιτητικές για την ηλικία τους. Επόμενη ήταν η διάσωση με την επέμβαση δύο ναυαγοσωστών, απαραίτητη στην περίπτωση που το θύμα είναι μεγαλόσωμο. Στο σημείο αυτό υπήρξε πρόβλημα στην συνεννόηση των παιδιών γεγονός που οδήγησε σε εντάσεις. Επειδή πρωταρχικός μας στόχος ήταν η διασκέδαση των παιδιών, επιλέξαμε για το τέλος την διάσωση με ανθρώπινη αλυσίδα που απαιτεί συνεργασία περισσότερων ναυαγοσωστών. Έτσι το διασκέδασαν περισσότερο και τους έδωσε ενέργεια ώστε να ολοκληρώσουμε το μάθημα.



Τέλος συζητήσαμε με τα παιδιά τι πρέπει να κάνουν όταν αντιληφθούν ότι ένας άνθρωπος κινδυνεύει ή χάσει τις αισθήσεις του εκτός στεριάς και έχει την ανάγκη πρώτων βοηθειών. Εκπαιδεύτηκαν σε απλές ασκήσεις επιληψία, λιποθυμία, αιμορραγία γενικά και από την μύτη. Οι μικροί μας αφού τελειώσαμε με την διδασκαλία δεν μας άφηναν να φύγουμε αφού οι ερωτήσεις ήταν ατελείωτες. Δεν θα ξεχάσω όταν ένας μαθητής με ρώτησε «κυρία, τώρα μπορώ να σώσω και εγώ έναν άνθρωπο που κινδυνεύει;» Η αλήθεια είναι ότι φύγαμε εντυπωσιασμένοι με την σοβαρότητα τους κατά την διάρκεια του μαθήματος και με τις επιδόσεις τους οπότε είναι έτοιμοι οι νεαροί "ναυαγοσώστες" μας. 





Φεύγοντας οι γονείς μας έδωσαν θερμά συγχαρητήρια για αυτή την σημαντική διδασκαλία που προσφέραμε στα παιδιά τους και τα σχόλια που εισπράξαμε μας γέμισαν θετικά συναισθήματα. Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να μοιραστώ τις γνώσεις που διδάχτηκα από τον καθηγητή μου Στάθη Αβραμίδη. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία και ευχαριστώ πάρα πολύ τον σύλλογο και τον προπονητή των παιδιών για την εμπιστοσύνη και την θερμή υποδοχή.

   



Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «εφαρμοσμένη ναυαγοσωστική» της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ. Ο εξοπλισμός και οι βεβαιώσεις παρακολούθησης, διατέθηκαν δωρεάν από την Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος με την υποστήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation στο πλαίσιο του project “Safe Greece”. Εικόνες: Σολδάτου Έλενα