ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ναυαγοσωστική εκπαίδευση στο 8ο Δ.Σ. Καρδίτσας

 


Ναυαγοσωστική εκπαίδευση στο 8ο Δ.Σ. Καρδίτσας

Καρδίτσα 7.6.2023. Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας μαζί με τους εκπαιδευτικούς της τάξης και την εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής Βασιλική Γκανούρη πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στα Καλά Νερά Μαγνησίας και παρακολούθησαν πρόγραμμα ναυαγοσωστικής από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης με υπεύθυνη την ναυαγοσώστρια Όλγα Ραφαηλίδη. Στο πρόγραμμα επιμόρφωσης συμμετείχε και ο  Σύμβουλος Εκπαίδευσης   Μαγνησίας και υπεύθυνος εκπαίδευσης ΕΑΝΕ Ιωάννης Δημακόπουλος.

Με την παρουσίαση του κ. Δημακόπουλου, οι μαθητές,  είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά μεθόδους διάσωσης με τη βοήθεια ομοιώματος (ανδρεικέλου) και σωσιβίου ναυαγοσώστη, αλλά και με δικά τους μέσα που συνήθως έχουν στη θάλασσα όπως σκοινί σωσίβιο, μπάλα,  σανίδα.



Μέσα από αυτή τη δράση τα παιδιά ένιωσαν για λίγο μικροί διασώστες και περήφανα για τον εαυτό τους γιατί συνειδητοποίησαν ότι έχουν την ικανότητα και τη δύναμη να προσφέρουν βοήθεια. Συνειδητοποίησαν και εξέφρασαν την άποψη, πως η αθλητική ναυαγοσωστική προσφέρει όλα τα οφέλη που προσφέρει μια αθλητική δραστηριότητα αλλά ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα αθλήματα, γιατί δίνει  την δυνατότητα σε κάποιον που θα ασχοληθεί μαζί της να σώσει μια ζωή. Οι μαθητές έδωσαν ραντεβού για την επόμενη σχολική χρονιά με περισσότερες δράσεις στην αθλητική ναυαγοσωστική.


Η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) είναι μέλος των οργανισμών International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe και Mediterranean Lifesaving Confederation. Στη διδασκαλία χρησιμοποιήθηκε εκπαιδευτικό υλικό της ΕΑΝΕ με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation στο πλαίσιο του project "Safe Greece" και του Lifesaving Network με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εικόνες: Γιάννης Δημακόπουλος.